Engedélyezi az érdekképviseleti választásokat a Foxconn

Slemi 2013.02.08. 15:26 Apple, Egyéb 1 db 331

A Foxconn, mely az Apple iPhone-jának és iPad-jének gyártója, története során először ad lehetőséget arra, hogy dolgozói vállalati képviselőket választhassanak, amely egy újabb jele a Kínában végbemenő ipari reformoknak. A Foxconn bejelentette, hogy 5 évenként 1 elnök és 20 képviseélő megválasztását és delegálását teszi lehetővé a cég Munkaügyi Tanácsába (Federation of Labour Unions Committee). A tajvani központú Foxconn több mint 1.2 millió kínai munkást foglalkoztat a szocialista országban.

Eme engedékeny lépés annak az eredménye, hogy az Apple újabban jelentős nyomást helyezett a Foxconn-ra, valamint saját dolgozói is a bérek és a munkakörülmények megváltoztatásáért léptek fel. Tüntetések, nem hivatalos sztrájkok és munkabeszüntetések, és lázadások is voltak a közelmúltban a Foxconn háza táján. Nemrég több beszámoló is nyilvánosságra került, amelyek a 2009-es és 2010-es öngyilkosságokkal foglalkoztak, emiatt kerülhetett újra reflektorfénybe az ázsiai gyártó ügye. Az említett években több dolgozó is saját kezével vetett véget az életének az alacsony fizetés és a nagyon szerény munkakörülmények végett.

Az Apple arra kényszerítette a Foxconn-t, hogy a tajvani cég beengedje gyáraiba az FLA (Fair Labour Association) munkatársait, akik fő problémaként említették az érdekképviselet hiányát a kínai üzemekben. Ezen kívül felhozták még a túl hosszú munkaidőt és alacsony fizetést, valamint a biztonság és munkavédelem hiányát. A Foxconn jelenlegi munkaügyi elnöke Kínában Chen Peng, aki a cég management osztályának is tagja.

“A jelenlegi folyamat, amelyen keresztül a Foxconn érdekképviselői meg lettek választva, nem volt demokratikus, hiszen nem volt átlátható jelölési rendszer, ezen kívül nem is képviseleti a szisztéma, hiszen a tanács tagjainak a fele a cég elöljárói közül kerül ki.” – mesélte el egy dolgozó aki a választási tervezet kialakításán munkálkodik.

A New York Times decemberi beszámolója szerint, a Foxconn több mint 280 változtatást végrehajtott, vagy elkezdett az a Fair Labour Association által előírt 360-ból. Az Apple a közelmúltban jelentette be, hogy az új Mac számítógépek gyártása hazai vizeken fog történni, azok után, hogy jó pár éven keresztül bíztak a kínai munkaerőben. Ezzel párhuzamosan a Foxconn is bejelentette, hogy nemsokára megnyitja első gyárait az Egyesült Államok területén.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Tiger205 - 2013.02.09. 10:19

    “…management osztályának is tagja”
    ???

Szólj hozzá Te is!