A Samsung tagadja, hogy drágábban gyártaná az Apple-nek a processzort

NZsolt 2012.11.19. 22:29 Apple, iPhone 0 db 490

Állítólag 20%-kal megemelték az iOS-hoz használt chipek árát. A héten a Samsung vezetése cáfolta azt a hírt, miszerint a dél-koreai vállalat megemelte az iPhone, az iPad és egyéb mobil eszközökhöz használt „A”szériájú chipek árát. Az áremelésről először az egyik dél-koreai napilap, a Chosun Ilbo adott hírt, egy névtelen forrásra hivatkozva, miszerint a Samsung 20%-os áremelést vezet be a mobilprocesszorokra.

Most egy – szintén dél-koreai – lap, a The Hankyoreh hivatkozik egy neve elhallgatását kérő, de a Samsung vezetőségében dolgozó forrásra, aki szerint az árak az év elején lettek meghatározva, és nem módosíthatók olyan könnyen. A Samsung továbbra is az Apple egyik legnagyobb beszállítója, bár az üzleti kapcsolat keserédesnek mondható az elmúlt években, köszönhetően a különböző szabadalmi pereknek.

Ismert tény, hogy a dél-koreai cég közreműködésével készült az új A6-os processzor is, amit az iPhone 5-ben, illetve az új Ipad-ekben használ az Apple. A szerződés szerint a Samsung 2014-ig látja el a cupertinoi céget, ugyanakkor az Apple más cégekkel is üzleti kapcsolatban áll, mint például a Sharp, hogy ne legyen teljesen „kiszolgáltatva” a Samsungnak.

Ha valótlannak is bizonyul az áremelés, a Samsung szerint a folyamatos ellenségeskedés nagy veszteséget okoz mindkét cégnek, mely egyrészt pénzben, másrészt elszalasztott üzleti lehetőségekben nyilvánul majd meg. Egyes pletykák szerint a dél-koreai cég késlelteti egy új gyár felépítését, amíg mérlegeli egy esetleges kivonulás következményeit az Apple mögül. Arról is lehetett hallani nemrég, hogy az Apple valószínűleg több millió dolláros tőkeinjekciót adott a mostanában gondokkal küzdő Sharp-nak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

21 éves egyetemista, a technika messzebbi oldaláról. Kedveli az áram nélkül is működő dolgokat.

Szólj hozzá Te is!