iPhone 5 Vs. iPod touch (5.gen) kamerateszt

KeleMan 2012.11.02. 17:58 Apple, iPhone, iPod 2 hozzászólás 5 340

Az iMore.com készített egy tesztet a két eszköz kamerájáról, melyet úgy gondoltunk érdemes veletek is megosztanunk. Azt elsőre le kell szögezzük, hogy az iPhone 5 készüléknek lényegesen jobb a kamerája, és ezáltal az elkészült képek minősége is, mint az ötödik generációs iPod touch készüléknek. De vajon mekkora és egyáltalán mi az eltérés, szabad szemmel látható-e a minőségbeli különbség?

Az első és legfontosabb különbség szimplán technikai, míg az iPhone 5 készüléknek 8MPx-es kamerája van, addig az ötödik generációs iPod touch készüléknek csupán 5MPx-es. Ezáltal a képek maximális felbontása is másképp alakul. Az iPhone 5 esetében 2448×3264, míg az iPod touch zenelejátszónál 1936×2592 pixeles. A fenti kép jól mutatja, hogyan is aránylanak ezek egymáshoz.

A fentiek azért is fontosak, mert ha egy-egy általunk készült fényképet nyomdai úton szeretnénk kinyomtatni, akkor 200 ppi-s felbontásnál az iPod touch 9×12″-es (22,86 cm x 30,48 cm), míg az iPhone 5 12×16″-os (30,48 cm x 40,64 cm) képeket produkál. Ha magasabb és sűrűbb, ezáltal jobb 300 ppi-s nyomtatást választanánk, akkor ezek az értékek rendre az alábbiak szerint módosulnának. iPod touch: 6×8″ (15,24 cm x 20,32 cm). iPhone 5: 8×10″ (20,32 cm x 25,4 cm).

Az alábbi képeknél már azonos méretre lettek vágva a képek, hogy jobban látszódhasson a különbség. A bal oldali az ötödik generációs iPod touch eszközzel készült, míg a jobb oldali az iPhone 5 készülékkel.

Nagy általánosságban elmondható, hogy az iPod touch kitűnő képeket készít, de ha mellé helyezzük az iPhone 5 által készített képeket, akkor látható, hogy utóbbi sokkal élettel telibb, kontrasztosabb és melegebb képeket készít.

A legérdekesebb a makrofotózás, mely alapján kijelenthető, hogy mindkét készülék jobb képeket készít, mint a szintén 8MPx-es kamerával ellátott iPhone 4S készülék. Az Apple fejlesztői vélhetően szoftveresen továbbfejlesztették ezen funkciót, mert a közeli tárgyakról mindkét eszköz kitűnő és részletgazdag képeket készít. Természetesen az iPhone 5 javára ismét csak tapasztalható, hogy az azzal készült fényképek jóval kontrasztosabbak és melegebbek.

Az iPhone 5 nagy előnye továbbá, hogy alacsony fényviszonyok mellett is rendkívül jó fényképeket készíthetünk vele. Az iPod touch-nál megfigyelhető egy halvány zöld árnyalat is, valamint jól látható, hogy az sokkal sötétebb is, mint az iPhone 5 esetében (felső kép iPod touch, alsó kép iPhone 5).

Amennyiben beltérben fotózunk, esti órákban, lámpafény mellett, akkor szintén megfigyelhető, hogy az iPhone 5 egy fokkal jobb, de itt már nincs akkora eltérés.

Az előlapi kamerák esetében érdekesség, hogy bár mindkét készülék 1,2 MPx-es FaceTime HD kamerákat kapott itt mégis az iPod touch teljesít jobban. Valamiért (lehet csak szoftveres kalibrálás az oka) az iPod touch által készített képek kontrasztosabbak és melegebb tónusú színeket állítanak elő, mint az iPhone 5.

A panorámaképekre szintén igaz, hogy az iPhone 5 kontrasztosabb és melegebb tónusú színeket jelenít meg a képeken, valamint az iPhone 5 valamivel gyorsabban is készül el a teljes kép feldolgozásával.

Összességében elmondható tehát, hogy az iPhone 5 kamerája mindenképp jobb, mint az ötödik generációs iPod touch modellé. A képek élettel telibbek és kontrasztosabbak, jobbak a színek is. Viszont a különbség egyáltalán nem óriási. Amiben hatalmas az eltérés, az az alacsony fényviszonyok között készült képek esetében látható jól, hiszen itt az iPhone 5 mindenképp veri az iPod touch készüléket. Az ötödik generációs iPod touch-nak azonban egyáltalán nincs oka a szégyenkezésre, hiszen egy ilyen vékony készüléktől ez egy óriási teljesítmény.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Domestos - 2012.11.02. 18:16

    Na persze amikor meg jobb kepet keszit az ipod akkor meg vmi hiba lehet.

  2. Tranki - 2012.11.02. 20:13

    XD

Szólj hozzá Te is!