Mégis érkezhet az ujjlenyomat-olvasó az iOS készülékekbe

KeleMan 2012.09.25. 13:34 Apple, Egyéb 4 hozzászólás 1 220

Mint azt már korábban megírtuk az Apple nemrég megvásárolta az AuthenTec nevű biztonságtechnikai céget. Az almás cég eddig is vásárolt kisebb-nagyobb vállalatokat, de ezek ára általában 50-100 millió dollár alatti tranzakciók voltak. Az AuthenTec céget azonban 356 millió dollárért vásárolták fel, melynek során az Apple különböző szabadalmakhoz is hozzájutott. Az AuthenTec főleg ujjlenyomat azonosító chipeket készített eddig, valamint volt már kapcsolatuk a Samsung csapatával is. Az elmúlt hónapokban elterjedtek azon pletykák, hogy az Apple lassan, de biztosan tervezi a mobilfizetési rendszerének a kialakítását is, mellyel le kívánja majd igázni a konkurens megoldásokat.

Időközben megjelent az iPhone 5 készülék is, amely azonban nem rendelkezik még sem beépített NFC chippel, sem pedig egyéb ujjlenyomat-olvasó technológiával, vagy más olyan biztonsági funkcióval, melyet az AuthenTec készített volna. A koreai ETNews értesülései szerint most az AuthenTec értesítette a legnagyobb partnereit (Samsung, HP, Dell, Lenovo, and Fujitsu), hogy 2013-tól leállítják a feléjük való kereskedelmi tevékenységeket, és felfüggesztik a technológiák licencelését.

Az AuthenTec ügyfelei körében emiatt “pánikhangulat” tört ki, hiszen nem tudják, hogyan is pótolják a hiányt, egyszerűen nincs alternatíva más cég képében, amitől például ujjlenyomat-olvasó technológiát vásárolhatnának. De ha lenne is, az AuthenTec olyan sok szabadalommal rendelkezik, hogy az kivitelezhetetlen lenne pereskedés nélkül. Az tisztán látszik, hogy az Apple célja a saját biztonságos azonosító rendszerének a kidolgozása, az AuthenTec segítségével pedig biztosíthatja a megfelelő és biztonságos fizetési formák megalkotását.

Az Apple egész egyszerűen kizárja a többi játékost a piacról, így várható, hogy az almás vállalat sokkal nagyobb dologra készül, mint amit jelenleg látunk, legyen az akár ujjlenyomat-olvasó vagy akár Passbook szerű mobilvásárlás.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. Street05 - 2012.09.25. 14:51

  okos, és megteheti…

 2. Apples - 2012.09.25. 15:43

  Vagy mar etikátlan, pofátlan és piaci/pénzügyi erőfölényével visszaelo?

  • KeleMan - 2012.09.25. 16:07

   Azért azt ne felejtsük el, hogy azt a 356 millió dollárt a Nokia vagy épp a Samsung is ki tudta volna pengetni, ha ki akarta volna. Ja, hogy az Apple megvette szőröstül-bőröstül, akkor már egyből egy vadkapitalista, cash-flow hajhász, etikátlan cég? Ugyan már!

 3. Placcy - 2012.09.25. 16:49

  Jól csinálja! Meg kell venni és nem kereskedlmi tevékenységet folytatni velük. Ügyes húzás!

Szólj hozzá Te is!