Dizájn, pénz, hatalom, kontroll – Miért a Lightning kábel?

KeleMan 2012.09.18. 16:03 Apple, Egyéb 0 db 5 617

Az Apple a méretbeli problémák megoldásával indokolta elsődlegesen, hogy a 2003 óta használt 30 tűs dokkcsatlakozót idén lecserélte. Bár tény, hogy az új iPhone 5, az új iPod touch és nano olyannyira vékonyak, hogy valóban indokolt volt a csere, mégis érdemes kicsit elgondolkozni azon, hogy vajon tényleg ez áll-e a háttérben. Az elkövetkezendő 10 évben az Apple ennek a csatlakozónak a segítségével fogja a teljes mobilpiacot átalakítani, illetve a következő generációs készülékeikben is már a Lightning csatlakozó lesz megtalálható.

Erica Ogg, a GigaOm egyik szerkesztője elbeszélgetett az iFixIt vezetőjével, Kyle Wiens-el, hogy vajon mi lehet a terve az Apple-nek az új csatlakozó létrehozásával, mely azóta is beszédtéma a keynote óta a felhasználók köreiben. Kyle elmondta, hogy az Apple belefutott egy problémába, mondhatni korlátokba ütközött a termékei méretének csökkentése miatt. Ha az Apple szeretné kihozni a világ legvékonyabb iPod zenelejátszóját, akkor ez a régi 30 tűs csatlakozóval nem sikerült volna.

Ha visszaemlékezünk 2008-ra, amikor Steve Jobs bemutatta az új MacBook Air készüléket, ugyanez volt a helyzet. Akkor az Ethernet csatlakozó esett áldozatul, hiszen egyszerűen nem fért volna el a gép oldalán. Kyle elmondása szerint viszont a váltás nem csupán dizájnkérdés volt az Apple mérnökei körében. Az új csatlakozó ugyanis a teljes termékpalettát érinteni fogja, és itt nem csupán az Apple saját termékeire kell gondolni, hanem a “Made for iPod/iPhone/iPad” felirattal ellátott kiegészítőket is.

A 30 tű egyszerűen sok egy csatlakozónak. Az Apple ezidáig is csak azért használta ezeket, hogy a kiegészítőgyártók (hangfalak, autósrádiók, autós kihangosítók, stb.) termékei kompatibilisek legyenek az előző modellekkel. A 30 tűs csatlakozó egyszerre továbbított analóg és digitális jeleket is, míg az új 8 tűs csatlakozó már csak digitális jelek átadására képes. Az Apple pedig most meglépte azt, amit meg kellett lépjen ahhoz, hogy a saját termékei készítésénél ne legyenek kompromisszumok.

Szerencsére a nagy kiegészítőgyártóknak sem fog gondot okozni az átállás, legfeljebb a felhasználókat érinti kényelmetlenül ezen helyzet. Persze felmerül a kérdés, hogy amennyiben tényleg a méret a lényeg és az számít csupán, vajon az Apple miért nem állt át a micro-USB szabványra? Hiszen ez egyébként Európában előírás is. A válasz egyszerű. Pénz és totális kontroll. Az alkatrészgyártók számára fontos, hogy a termékeik kompatibilisek maradjanak az Apple eszközeivel, hiszen azáltal, hogy a dobozon ott virít a “Made for iPod/iPhone/iPad” felirat, az eladások is jobban mennek.

A gyártók ezért az Apple számára eszközönként 1-2$-t is fizetnek, hiszen a cél közös, újabb termékek eladása. A Sony, a B&O és a többi gyártó is licenceli az almások megoldását. Az Apple pedig kerek-perec meg is mondja, hogy mi lesz a következő cél a termékeinél, így a kiegészítőgyártók is felkészülhetnek a következő termékeik gyártásánál erre. Egy éve az AirPlay vezetéknélküli hálózat támogatás a menő, a gyártók sorra építették bele a hangszórórendszereikbe és egyéb termékeikbe az Apple ezen megoldását. Most pedig a 8 tűs Lightning csatlakozón van a sor.

Azt persze még nehéz megmondani, hogy az új csatlakozónak valóban számottevő előnye is lesz-e, hiszen ezen eszközök még nem jelentek meg, de az biztos, hogy az elkövetkezendő években ugrásszerűen megnő majd ezen csatlakozóval ellátott készülékek támogatása. És ha legalább 10 évig ez lesz az új szabvány, akkor mindenki nyerni fog rajta. Addig pedig ott lesznek az átalakítók, melyek az átállást elősegítik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!