Tagadja a Foxconn, hogy gyártósori munkára kényszerít diákokat

Helme 2012.09.11. 13:11 Apple, iPhone 0 db 582

Nem igaz az a sajtóban megjelent hír, amely szerint a tajvani Foxconn a nála gyakorlaton lévő diákokat gyártósori munkára kényszeríti kínai gyáraiban – jelentette be a cég.  A vállalat azt követően szólalt meg, hogy csütörtökön több kínai újság és internetes hírportál is arról cikkezett: az iPhone 5 szeptemberre várható debütálása előtt a munkaerő-hiánnyal küszködő Foxconn kelet-kínai gyárában telefonok és USB-kábelek összerakására kötelezte a helyi szakiskolák gyakornokait.

A tajvani cég az amerikai Fair Labor Association munkajogi szervezet nemrég megejtett vizsgálatát is idézi, amelynek során semmilyen hasonló visszaélést nem találtak. A többi között az amerikai Apple-nek beszállító vállalat egy pénteki közleményében közölte, a gyáraiban gyakorlatot végző diákok bármikor kérhetik a program felfüggesztését, szabadon elhagyhatják a létesítményeket.

A csütörtöki lapok azt állították, hogy Huajan (Huai’an) város legtöbb szakképző iskolájának diákjait – köztük pénzügyi ismereteket vagy nyelveket tanulókat is – a Foxconn gyárába küldtek az oktatási intézmények, hogy azok kötelező jelleggel ott végezzék szakmai gyakorlatukat. A gyárban való munka jó útja a vállalati kultúra megismerésének, s a diákok csak jobban értékelik majd jövendő munkahelyeiket egy ilyen élmény után – nyilatkozta a China Daily napilapnak az egyik egyetem tanára.

A diákok havonta 1.550 jüant (56 ezer forint) kaptak munkájukért, s ha nem végeztek napi adagjukkal, túlórázniuk kellett. A pénteki kínai lapok szerint az iskolákat a helyi kormányzat kötelezte arra, hogy munkaerőt küldjenek a Foxconn gyárába, ezzel is segítve a céget, amely nagymértékben hozzájárul a helyi bruttó hazai termék növekedéséhez.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!