Állj félre Siri! Itt a Nina a Nuance gondozásában

KeleMan 2012.08.30. 19:14 Apple, Egyéb 0 db 1 303

A Nuance cég, mely a népszerű iOS eszközökre készített Siri és Dragon Dictation, valamint egyéb más beszédfelismerő alkalmazások mögött áll, elkészített egy új iOS API-t, melyet az alkalmazásfejlsztők beleépíthetnek a programjaikba. Mostantól tehát már nem csak az iPhone 4S készülékben használható Siri-vel fogunk tudni csak kommunikálni, hanem várható, hogy akár az iPhone 4, iPhone 4S és az új, hatodik generációs iPhone készülékre is érkezhetnek azok az alkalmazások, melyek natívan fogják tartalmazni a hang alapú irányítást.

A Nuance Interactive Natural Assistant, azaz NINA mostantól tehát elérhetővé válik az iOS eszközökre a fejlesztők legnagyobb örömére. Sőt az is elképzelhető, hogy a Nuance továbblép és egyéb Androidos vagy épp Windows Phone 8-as rendeszekre is kiadja a fejlesztői környezetét, azaz az SDK-t. Így bár a Siri csupán az iOS eszközökön, a Nina az összes okostelefonon elérhető lesz. Egyesek szerint a jövő év elejére már elkészülhetnek azok az alkalmazások, melyekbe közvetlenül lesz beépítve a hang alapú irányítás.

Talán kevesen tudják, de a Nuance először katonai célokra készítette a beszédfelismerő szoftverét, mely azóta a lakosság körében is bizonyított. Hasonló történet, mint az 1960-as évek végén lévő ARPA-net projekt volt az amerikai katonaság körében, melyből később megszületett az internet. A Magyar Telekom a “Hangom az azonosítóm” projektjében is a Nuance beszédfelismerő szolgáltatását használja az ügyfélszolgálati vonalakon.

A NINA beszédfelismerő rendszere egyelőre amerikai, britt és ausztrál angol nyelvekre érhető el. Az év vége felé további támogatott nyelvek érkezhetnek majd.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!