Úgy is hulladék: nem kell gagyi beépített YouTube az iOS 6-ba

Helme 2012.08.30. 15:45 Apple, Programok 0 db 1 868

Amikor megjelent az a hír, hogy a következő iOS frissítésben már nem lesz beépített YouTube lejátszó sokan, -köztük mi is – meglepődtek és megijedtek. Most akkor milyen módszerrel fogjuk nézni a világ legnagyobb videómegosztó oldalán található produktumokat? A böngészőbe történő beírás macerás, – persze hozzá lehet adni főképernyőhöz – ráadásul a mobilos változat nem igazán felhasználóbarát. Az első sokk után azonban rájöttünk: pusztuljon a beépített YouTube, hulladék az egész.

Olyan gyermekbetegségekkel küzd a program iPhone-on és iPaden, melyet nagyon régóta nem tudtak vagy éppen nem akarnak kijavítani. Állandóan imádkozni kell azért, hogy a videót fel tudjuk tölteni a portálra, s ne dobjon vissza valamilyen hibaüzenettel. Már csak hab a tortán: a WiFi-hez való csatlakozás közben is mocskosul lassan lehet teljes valójában aktiválni a mozgóképes anyagokat.

A másik kedvencünk, hogy tíz próbálkozásból négyszer biztosan nem lehet betölteni a filmet. És itt most nem olyan anyagokról beszélünk, melyek direkt linkesek vagy mobilról nem lehet megtekinteni, mert annál evidens, miért nem megy. Az előzmény listából már egyszer megnézett videót nem képes újra a képernyőnkre varázsolódni. Kicsit szánalmas.

Az igazi “wáttáfák” érzés akkor kerít hatalmába, amikor az iPhone kijelzőjén azt olvassuk: “A kért erőforráshoz nincs hozzáférési jogosultsága”. Pedig nem Orbán Viktor közösségi médiás titkos akciótervére kerestünk rá, hanem csupán egy zenét szerettünk volna meghallgatni. Mint a külföldi fórumokból megtudtuk, ez a jelenség akkor tűnik fel, ha a belső keresőrendszerben hiba történt. Érthető módon azt nem lehet kiírni, hogy “bénák vagyunk, próbáld újra”. Ilyenkor jön a jól megszokott kilépés és újra rákeresés. Lám, ekkor már minden problémamentesen megy.

A beépített YouTube eltűnésével azt várjuk, hogy végre a Google komolyabban fog fókuszálni erre az operációs rendszerre egy külön applikáció segítségével. Bár köztudott, hogy az Android elterjedése óta nem pacsibarátok az Apple-lel, – pedig külön misét megérne az, hogy egymás vezetőségébe delegáltak tagokat – azért egy ekkora felhasználói bázist nem hagyhatnak figyelmen kívül. Meglátjuk mi lesz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!