BRÉKING! – Megérkezett az iTunes Match Magyarországra

KeleMan 2012.07.19. 16:32 Apple, iTunes 13 hozzászólás 2 598

Az Apple a mai napon hivatalosan is elindította az iTunes Match szolgáltatását Magyarországon. Steve Jobs közel egy éve, 2011. június 6-án, egy “One more thing” keretében mutatta be az iCloud egyik legmarkánsabb fejlesztését, az iTunes Match tulajdonságait.

Az iTunes 10.5.1-es rendszer már tartalmazta az új Match szolgáltatást, de nekünk magyaroknak várnunk kellett, függetlenül attól, hogy időközben elérhetővé váltak a könyvek, zenék és a filmek is a hazai áruházban. Az első körben (USA premier) persze voltak problémák a szolgáltatással is, kiesések, egyéb hibák, a szerverek sem bírták a rohamot. Nyilvánvaló volt, hogy az Apple külön-külön, régiónként vezeti majd be az új “zenefehérítő” szolgáltatását. Azt viszont csak kevesen tudták, hogy a magyarországi áruházban mikor debütál majd az új funkció.

Mától azonban végre itthon is legalizálhatjuk a zenegyűjteményünket. Merthogy miről is szól az iTunes Match? Steve Jobs anno így vázolta. Évi 25€ fejében a “bárhonnan” megszerzett zenéinket lecserélhetjük 256 kbps-os DRM (másolásvédett) mentes AAC alapú fájlokra. Kapunk hozzá albumborítókat, minden egyéb nyalánkságot. Az éves díj fejében összesen 25.000 zeneszámot legalizálhatunk, ami valljuk be, nagyon sok.

Az iTunes Match lényege tehát, hogy mostantól nemcsak azokat a zenéket másolhatjuk hivatalosan az iOS eszközeinkre (és egyéb MP3 lejátszókra), melyet az iTunes áruházban vásároltunk, hanem azokat is, melyeket például a boltban megvett zenei albumokon keresztül rippeltünk be az iTunes könyvtárba. Vagy, és itt jön a lényeg, egyéb kalóz oldalakról töltöttünk le illegálisan. Persze a magyar ember ilyet nem tesz, mint ahogy a világban mások sem… Dehogynem! És itt a kulcs! Legalizálni!

Az iTunes indulása óta 15-16 milliárd darab zeneszámot töltöttek le a felhasználók, a szolgáltatás közel 18-20 millió dalhoz enged hozzáférést. De hogyan is működik? Az iTunes Match 15-18 másodperces szkennelést végez a fájlokon, ami alatt megállapítja, hogy melyik dalról van szó, ki az előadó, mi a szám címe, stb. A szkennelésre a miatt van szükség, mert a felhasználóknál a fájlnevek, id tag-ek, stb, más és más lehet.

A vizsgálat után, amennyiben az iTunes megtalálja az áruházban az adott dalt, felajánlja, hogy letöltsük a 256 kbps-os DRM mentes fájlt, fájlokat. Azokat a fájlokat, amelyeket nem ismer fel az áruház, pedig fel lehet tölteni. Az persze még kérdéses, hogy az Apple mit fog kezdeni ezekkel a fájlokkal.

A mai iTunes Match indulásával egyébként az itthoni előadók köre is lényegesen, mondhatni nagyságrendekkel bővült az iTunes áruházban. Ennek és a szolgáltatás elindulásának az oka, hogy az Artisjus és az Apple végre megállapodott. Eddig ugyanis csak a magyar szerzői jogi hercehurca (leginkább a törvényi szabályozás szintjén) ment itthon. Mostantól mindenesetre ennek vége. Tessék menni és legalizálni, támogatni ezáltal is a hazai előadók munkáját!

Információ! Az Apple a tegnapi dátummal frissítette az iTunes felhasználási feltételeit (ÁSZF) is. Idevonatkozó rész:

“Az iTunes Match lehető teszi, hogy távolról is hozzáférjen a Fiókjával megvásárolt, párosított vagy feltöltött zenéihez és zenei videóihoz, valamint az iTunes könyvtárához tartozó meta adatokhoz, lejátszási listákhoz és bármely további információhoz (“iTunes Match Tartalom”). Ön éves díj ellenében előfizethet az iTunes Match szolgáltatásra. Az iTunes Match szolgáltatásra történő előfizetéshez szükséges egy iTunes-nál megadott érvényes hitelkártya.”

Akinél esetleg még nem jelent meg, legyen türelmes, de itt a direkt link is!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

13 hozzászólás

 1. Jadeye - 2012.07.19. 17:10

  “És itt a kulcs! Legalizálni!”

  az iTunes Match nem a lopott zenék legalizálására lett kitalálva, hanem mondjuk vettél egy audio cédét 10 éve, tiszta karc, akadozik, valamikor csináltál belőle valami 96kbps-es mp3-at, na ahelyett ad neked 256kbps aac-t. technikailag ellenben nem tud, és nem is fog foglalkozni a zenék eredetével, így gyakorlatilag a lopott zenékből, ha felismeri őket, legális lehet. de nem biztos, hogy szerencsés épp ezt kiemelni.

  “Azokat a fájlokat, amelyeket nem ismer fel az áruház, pedig fel lehet tölteni is az iTunes Store kínálatába, hogy a későbbi felhasználóknak, már ne legyen velük gondja.”

  semmi ilyesmi nem történik. amit nem ismer fel, azt a saját iCloud fiókodba tölti fel, amihez csak te férsz hozzá, vagy aki tudja a felhasználóneved/jelszavad. amit ide feltölt, az nem segíti a másoknál tárolt zenék felismerését.

 2. Jozsó - 2012.07.19. 19:30

  Keleman, te kipróbáltad? Nekem 25 eurót vont le, nem 20-at- Ráadásul miután előfizettem, nem működik: hibát jelez az iTunes és kéri, jelentkezzek ki és utána be az iTunes Store-ba. Még mindignem működik ennek ellenére. Másnál már megy?

  • KeleMan - 2012.07.19. 20:54

   Elvileg úgy volt, hogy 25 dollár lesz, ezért írtam 20€-t, de már javítottam! Még nem volt rá időm, hogy kipróbáljam, elképzelhető, hogy még mindig nem megy.

 3. Dave - 2012.07.19. 21:10

  Nekem se működik még talán majd holnap jó lesz.

 4. MB - 2012.07.20. 13:47

  És ha mondjuk szinte az összes zeném 320kb/s ben van és befizetem a díjat akkor “lebutítottja” a számokat?

  • KeleMan - 2012.07.20. 19:13

   Nem hinném, hogy lebutítás lenne ahogy az sem, hogy gondolom a 320-as az mp3, viszont a 256-os, amit az Apple ad, az aac fájl.

 5. Anorexia nervosa - 2012.07.21. 16:53

  Lol. Évek óta 320ban leszedem ami kell, és szépen kigyönyörűzöm a googleben található legnagyobb albumképpel, lyrics-al, sorrenddel és cső.
  Inkább kettétépem és megetetem egy galambbal azt a 25 eurot minthogy befizessem egy olyan szolgáltatásra, aminek csak akkor volna értelme ha az iTunes felismerné az illegába letöltött számokat.

 6. czuczi - 2012.07.22. 09:28

  Egy kis segítséget kérnék!
  Én már régóta vártam ezt a kis lehetőséget és végre megjelent magyarországon is örültem mint majom a farkának. Kifizettem a 25 eurót és ezek után elkezdtem matchelni a zenéimet. Az első észrevétel az volt, hogy nem nagyon akar menni. Volt hogy a legelső lépésnél állt 10 perceket, leállítottam és újraindítottam. Aztán a számok felismerése résznél van hogy 30 szám után van hogy 250 szám után már befagy. Akkor is újraindítottam a folyamatot.A harmadik lépésig ha el tudok jutni elkezdi feltölteni az ismeretlek számokat az icloudba. Miután ez megtörtént ugyanolyan minőségben és kinézetben kapom vissza a számot az iphonera.Ha visszakapom! Ugyanis az iphoneon vannak jelenleg olyan számok ugye amit a match még nem volt képes feltölteni a felhőbe, az a számcímek szokásos fekete félkövér betűtípúsai helyett szürkén jelennek meg és nem lehet rákattintani. Emellett előtérbe kerül a genius is a zene alkalmazásban ami nekem nem kell :D.Azokkal a számokkal amiket visszakaptam és lejátszok honnan tudjam hogy történt e valami? Mert nem kaptam hozzájuk albumborítót sem a címek nem változtak és így most fogalmam sincs hogy egyeltalán ér-e valamit a match. Nem a 25 eurón van a hangsúly hanem hogy kibaszásnak érzem hogy nem kaptam meg amit megígértek. Várható hogy jobb lesz ha már egy ideje működik? Vagy ez az appstore leállás lehet a háttérben? Ma reggelre pedig az itunes bal oldali sávjából is elillant az itunes match menüpont. Innen az oldalról a direkt linkről értem csak el. Előre is köszönöm,
  Mátyás

  • András - 2012.08.11. 11:01

   Pontosan ugyanez a gondom. Igazából két napon át volt bekapcsolva a gépem mire feltöltött mindent amit akart, kb. 20 újraindítás után. De gyakorlatilag nem történt semmi. Az egyetlen pozitívum, amit észrevettem, hogy a korábban más gépen vagy telefonon megvásárolt számaim végre megjelentek a megvásárolt tartalmak között… de ugyanez a szürkeség meg minden van nálam is. Egyelőre átverve érzem magam, mert ami miatt előfizettem rá, az rohadtul nem teljesült. Nem lettek borítóim stb….

 7. geya - 2012.07.25. 08:41

  Sziasztok!
  Kérlek segítsetek nekem is,működik jól a szolgáltatás vagy még nem.
  még nem töltöttem le,de nagyon kíváncsi vagyok,hogy működik.

 8. Csabii - 2012.08.03. 09:54

  Sziasztok!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha megtörténik a fájlcserélés és kapok egy ellenőrzést mondjuk az Artisjus-tól akkor én azt hogyan bizonyítom be hogy eredetiek a zenéim?

 9. Gabi - 2012.08.04. 12:04

  Sziasztok

  Ez utóbbi kérdés engem is érdekelne, mert ha legális forrásból van ugyan, de már tönkrement, karcos, eltört stb. kidobtam… hogy bizonyítom hogy 5-10-15 éve megvettem?

  • Gabi - 2012.10.30. 17:41

   Hm? Valaki?

Szólj hozzá Te is!