Mostantól már a Mac gépek sem vírusbiztosak

KeleMan 2012.06.26. 17:53 Apple, Egyéb, Mac 6 hozzászólás 1 553

Legalábbis az Apple ezt mondja, ugyanis eltávolította az OS X rendszerére vonatkozó weboldaláról azt az anyagot, mely leírta, hogy a Mac számítógépek nem szenvednek vírustámadásoktól, szemben a Windows operációs rendszerre készített több ezer kártevővel szemben. Pár hónapja egy elég komoly kártevő, a Flashback ugyanis közel 600.000 Mac gépet fertőzött meg, melyre a nagy vírusvédelmi szervezetek, főleg a Kaspersky azt a választ adta, hogy az Apple sokkal jobban fel kellene készüljön a támadásokkal szemben.

Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab alapítója és vezérigazgatója egy számítógépes üzleti szemlén nemrég azt nyilatkozta, hogy a Mac rendszereket támadó rosszindulatú szoftverek száma folyamatosan nő, amelyre az Apple-nek jobban oda kellene figyelnie. Kaspersky elmondta azt is, hogy az Apple szoftvere biztonságtechnikai szempontból 10 évvel le van maradva a Microsofttól, így az Apple-nek mindenképpen további lépéseket kellene tennie a nagyobb baj megelőzése érdekében. Véleménye szerint a cuperinoi vállalatnak növelnie kellene a frissítések gyakoriságát, valamint érdemes lenne több pénzt fektetnie egy biztonságosabb szoftver kialakításába.

Az Apple így végre “aktualizálta” az oldalát.

Ilyen volt…

“A Mac nem érzékeny a Windows-alapú gépeket támadó több ezer vírusra. Ez a Mac OS X beépített védelmi funkcióinak köszönhető, amelyek megvédik önt anélkül, hogy ezért bármit kellene tennie.”

Ilyen lett…

“Az OS X beépített védelmi funkciói megvédik attól, hogy óvatlanul kártékony szoftvert töltsön le a Mac gépére.”

Személy szerint úgy gondolom, hogy nagyon is jól tette mindezt az Apple. Nem lehet évekig halogatni és behúzott farokkal azt várni, hogy ne jöjjenek vírusok a Mac gépekre. Mivel az Apple gépeinek eladásai világszerte növekedtek az elmúlt években, azok egyre populárisabbá váltak, biztos, hogy érkeznek majd még vírusok. És akkor jobb lesz inkább felkészülve várni azokat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

 1. a.sebi - 2012.06.26. 18:41

  remélem az iosre nem lesz……
  Elvakult iphone használóimat sajnálnám miatta……androidon allitolag van…en meg nem tapasztaltam….aztán kitudja……

  • iMike - 2012.06.26. 21:44

   Androidra egy kirakatnyi van, de ha ügyes vagy és tapasztalt Windóóóz felhasználó, akkor kikerülheted. ;)

   iOS-re meg nincs,de még lehet, de szerintem nem lesz. Igazából Mac-re sincs, csak a felhasználó maga a vírus, aki nem képes meglátogatni az Adobe honlapját a flash letöltésére. Az ilyen orbitálisan tudatlan felhasználókat éri ez, na meg az IT blogok fújták fel h “Júúúj vírusos a Mac!!!”..amúgy pedig semmi más nincs!! :)

  • iMike - 2012.06.26. 21:46

   Amúgy meg ki nem sz@rja le az androidot? :D

 2. s.j.m. - 2012.06.27. 14:28

  “Igazából Mac-re sincs, csak a felhasználó maga a vírus”

  Ja, ezért is cserélték le az Apple honlapján. Igaz nagyokos?

  • iMike - 2012.06.27. 19:35

   Olvasd el mégegyszer amit írtam… ;) Az egészet a blogok meg a Kaspersky fújta túl, ennek következtében, mivel már mindenki hallott erről, cselekedett az Apple. Azért 600k gép nem nagy szám, ha azt nézzük, hány Mac van összesen a világon.

 3. Kozma110 - 2012.06.28. 07:11

  Na es hany mac gep van forgalomban a vilagban? Azt is fontos lenne tudni

Szólj hozzá Te is!