Foci EB TV – Kitűnő alkalmazás a Magyar Televíziótól

KeleMan 2012.06.10. 13:33 Apple, Egyéb, Programok 5 hozzászólás 1 338

Szeretem a focit, de persze ezzel nagyon sokan vagyunk így. Nemrég hírt adtunk, hogy az idei Foci EB mérkőzéseket a legegyszerűbben a Sanoma által fejlesztett Foci EB 2012 nevű alkalmazással tudjuk nyomon követni. Időközben született egy másik megoldás is, melyet az MTVA Zrt. adott ki.

Az új alkalmazás jelmondata: “Kövesse élőben a 2012-es labdarúgó EB mérkőzéseit!” Láttam, hogy az alkalmazás univerzális és teljesen ingyenes, így gondoltam letöltöm, – mivel Magyarországon a foci EB mérkőzéseit úgyis az M1 fogja közvetíteni (illetve az utolsó csoportmérkőzések ideje alatt a Sport1 is csatlakozik, hiszen egy időben több meccset is játszanak majd), – és adok neki egy esélyt, mert bár a Sanoma alkalmazását is nagyon megszerettem, de az “Élő” kifejezésre kíváncsi voltam. Nem csalódtam.

Az első döbbenet akkor ért, amikor tudatosult bennem, hogy ebben az alkalmazásban bizony valóban élőben nézhetjük a meccseket, élő videó stream formájában, akár mobilhálózaton, akár WiFi hálózaton keresztül. Fantasztikus, ez a “killer” funkció, ez adja a program velejét.

Mivel a sors úgy hozta, hogy Szegedről Budapestre költöztem, és csak internetet köttettem be, így nagyon hiányoztak a mérkőzések, de amúgy televíziót nem nézek, így értelmét nem láttam a tv bekötésének. Van internet, vannak sorozatok, híreket neten böngészek, van WiFi-m (köszönöm Feri), így az iPad és iPhone megkapja a jelet, mobilnettel sem kell szőrözzek.

Mára talán alap egy-egy rangos sportközvetítésnél, de jó tudni, hogy az M1 mind a stúdióból, mind a mérkőzésekről is Full HD-ben jelentkezik. Az alkalmazásban tehát lehetőségünk van élőben nézni a közvetítéseket, de ezen kívül találunk menetrendet, melyeknél lehetőségünk van az adott meccsre kattintva emlékeztetőt is kérni a kezdés előtt, így az iOS eszközünk jelzi is, hogy idő van, készítsük be a hideg sört.

Artikel wurde nicht gefunden

Természetesen a már eddig lejátszott mérkőzések eredményeit is megtekinthetjük, itt a meccsekre kattintva pedig elérhetjük a mérkőzések szöveges és videós összefoglalóit is. Van egy tabella is, amelyen a 4 csoport, összesen 16 csapatának aktuális pontjait is megtekinthetjük. Vannak rendkívül jól szerkesztett cikkek is a Hírek menüpontban, melyeket az MTI biztosít, illetve itt érhetjük el a mérkőzések képes összefoglalóit is. Szintén a Hírek menüpont Videók szekciójában kaptak helyet az EB mérkőzései is, melyeket bármikor visszanézhetünk teljes terjedelemben, de akár megtekinthetjük egy-egy mérkőzés összefoglalóját is.

A Csapatok menüpont alatt elérhetjük az EB-n résztvevő 16 ország válogatottját is, az adott ország által elért eddigi eredményeket, a játékosokat, az adott válogatotthoz tartozó híreket. Van még egy Egyéb menüpont is, ahol megtekinthetjük a helyszíneket, azt a 4-4 stadiont Lengyelországban és Ukrajnában, amelyekben a mérkőzések zajlanak. Ha pedig bármi hibánk van az alkalmazással, úgy üzenhetünk is a fejlesztőknek, melyből egyébként kiderült, hogy Magyarország egyik legnagyobb fejlesztőcsapata, a Kirowski áll az app mögött.

Nos összefoglalásképp nagyon jó, mondhatni kitűnő a program, igazi unikum, főleg azok számára lehet nagyon jó, akik nem rendelkeznek tévével, vagy épp olyan helyen tartózkodnak, ahol nem elérhető (üdülő, strand, stb.), de mégsem szeretnének lemaradni a kedvenc csapatuk meccseiről.

Hiba viszont – szerencsére kevés – sajnos azonban akad. És a legbosszantóbb, hogy a már fent említett “killer” funkciót érinti, azaz a videós közvetítéseket. Én két eszközről próbáltam használni. Az egyik egy új iPad (WiFi+4G 32GB), míg a másik egy iPhone 4 (32GB) készülék volt. Mindkettőn a legújabb iOS 5.1.1-es szoftver.

Az iPhone esetében a videók lejátszása, (mind az összefoglalók, mind a teljes meccsek) elérhetőek, de valamiért általában egy 10 perc után a program kilép. Gondoltam nem bírja az iPhone, ezért kipróbálom az új iPad készülékemen, gyorsabb is, szebb is, és a kijelző nagysága miatt élvezhetőbb is a lenne a meccsek megtekintése. Lenne… És itt jött a döbbenet. Valamiért az alkalmazás az új iPad készülékemen a videóknál nem hozza fel a kis lejátszó nyilacskát, mellyel el tudnám indítani a videókat. Valaki más tapasztalt hasonló hibát? Mindenesetre én a Kirowski-nak jeleztem, remélem mihamarabb válaszolnak, mert jó lenne a meccseket iPad-ről nézni.

Nézegettem a hozzászólásokat is a program értékelésénél és a legtöbb felhasználó valóban a videókra panaszkodik. Ettől függetlenül remek az alkalmazás, az új iPad készüléken is Retina a felbontás, mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, futball rajongóknak pedig kötelező. A készítők pedig reméljük rövidesen, még az EB vége előtt kiadnak egy frissítést, mely javítani fogja a hibákat.

Update #1: A Kirowski volt kedves és fél órán belül – még vasárnap is – visszajelzett, mely alapján a hiba javítása már megtörtént, elküldték az Apple részére a frissítést, már csak a jóváhagyásra várnak, és remélhetően pár napon belül jön az update! Köszönjük!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

 1. iPhoner - 2012.06.10. 20:37

  A Design szép és jó, meg értenem is, hogy ha az M1-én megy akkor állami pénzt költünk erre az appra – de pont a lényeg nem megy a legtöbb esetben, az elő közvetítés. Így egy kalap…. 0*

  • KeleMan - 2012.06.11. 03:13

   Én ma WiFi-n keresztül végignéztem a Spanyol-Olasz mérkőzést iPhone készüléken, élőben, teljesen jól működött.

 2. Tóth Imre - 2012.06.11. 18:36

  Eselyem sincs nézni. M1-én mindent lehetett eddig, most a meccset nem. Letöltöttem a foci tv-t, azt írja ki, hogy nem tudja az adatokat betölteni. :(

 3. kejfel - 2012.06.13. 02:50

  Ezek szerint megoldható a silverlightos streamek lejatszasa… Anno RTL most ot akartam nézni és ott nem engedte.

 4. zoli - 2012.06.18. 22:52

  sziasztok,ha nem latom eloben a meccset,akkor hol tudom letolteni?koszi

Szólj hozzá Te is!