Tech Háború: A tőzsdén elmehet a fókusz az Apple-ről

Helme 2012.05.08. 16:56 Apple, Egyéb 0 db 109

A Facebook május 18-án vezeti be a tőzsdére a részvényeit a Wall Street Journal értesülése szerint. A lehetséges befektetőkkel való találkozók a jövő héten hétfőn kezdődnek. A világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető társaság hivatalosan még nem közölte a kibocsátás részleteit. Annyit már tudni lehet, hogy a főként technológiai részvényeket forgalmazó amerikai NASDAQ piacra vezetik be a részvényeket. Ebben a piaci szegmensben olyan nagyágyúkkal kell megmérkőznie majd, mint az Apple, a Google, vagy a Microsoft.

Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket. A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó közel 2%-os rész pedig pénzügyi befektetőké.

Érdekesség, hogy ez a fennmaradó kis rész is közel 5 milliárd dollár (~1100 milliárd forint). Közel ekkora tőkét von majd be a kibocsátással a kisebb nagyobb befektetőktől a Facebook, melyet várhatóan fejlesztésre fordít. Ezzel a kibocsátással a társaság átlépi majd a 100 milliárd dolláros (~22 ezer milliárd forint!) értékhatárt.

A múlt héten közzétett eredménybeszámoló szerint két év óta viszont most fordult elő először, hogy csökkenést jeleznek a Facebook fontosabb mutatói az első negyedévben: a bevétel 6 százalékkal csökkent január-március között az előző negyedévhez képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva is csak 45 százalékos volt a bevétel növekedése. Az adózott eredmény 12 százalékkal lett kevesebb az első negyedévben, mint egy éve: 205 millió dollárt tett ki a tavaly január-márciusi 233 millióval szemben elsősorban a marketing- és a fejlesztési költségek emelkedése, illetve a hirdetési piac pangása miatt.

Az viszont biztos, hogy aki kereskedni szeretne és van legalább 1-2 millió forintnyi befektetésre váró pénze (ekkora összeghatártól felfelé már megéri a kereskedés), valamint nem idegenkedik a tőzsdétől sem, az mindenképp jól járhat az első napokon, hiszen Magyarországon is lehet majd kereskedni a Facebook papírjaival. A Google 2004-es tőzsdére menetele óta azok az papírok közel 500%-al emelkedtek. Így történt a népszerű, bár kevésbé ismert LinkedIn üzleti karriert segítő oldal papírjaival is, a tavaly nyári tőzsdére bocsátása napján már 90%-al emelkedtek a részvények.

A legutóbbi információk alapján a Facebook IPO értéke 35-40 dollár körül alakul, azaz valószínűleg ez lesz a részvények induló ára, de a nap végére már valószínű, hogy 100 dollár felett fognak tanyázni.

Akit érdekelnek a befektetési és tőzsdei információk a Facebook-al kapcsolatban, javasoljuk tanulmányozza ezt az oldalt: Kibocsatas.hu

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!