Mit várhatunk az iPad 4-től?

KeleMan 2012.04.03. 19:42 Apple, Egyéb, iPad 15 hozzászólás 2 332

Három generáció óta még mindig az Apple iPad táblagépe a legjobban fogyó táblagép a piacon. Az Apple mindig csak annyival frissíti az előző modellt, amely az első helyen tartja az iPad készülékeket az táblagépek piacán. A többi nagy gyártó egyszerűen nem tud versenyre kelni vele. A harmadik generációs iPad táblagép esetében mégis egy jelentős változás történt, mégpedig a kijelző tekintetében. Megkapta a Retina kijelzőt, mely dupla akkora felbontású mint az előző modellek voltak.

Ez egy óriási lépés, a több kis apró fejlesztés talán el is törpül mellette. De vajon mi lesz egy év múlva. Vajon a negyedik generációs iPad táblagép esetében mivel fog előrukkolni az Apple? Összeszedtük miket várhatunk az iPad 4-től.

Kapacitás – nagyobb tárhelyet a felhasználóknak

Tisztán látszik, hogy a Retina kijelző, és a gyorsabb A5X processzor lényegesen szebb és jobb minőségű appok készítését teszi lehetővé, melyek mérete az idő előrehaladtával egyre csak emelkedik. Az az új 5MPx-es kamera, a Full HD videórögzítési lehetőség pedig a felhasználók számára megköveteli a nagyobb kapacitású tárhelyet az iPad készülékeknél.

Bár az iPhone 4S esetében az Apple már elhagyta a 8GB-os változatot és elhozta a 64GB-os modellt is, úgy látszik, hogy az iPad esetében az Apple kivár. Az eddigi 16GB, 32GB és 64GB-os modellek három generáció óta változatlanok. Szinte biztos azonban, hogy a következő változat esetében az Apple már elhagyja a 16GB-os változatot és a 32GB és 64GB modell mellett egy új, 128GB-os tárhelyű táblát is a piacra dob. (Az iOS 6 miatt – erről később – viszont sokan még egy ennél is durvább 64GB, 128GB és 256GB-os termékpalettát vizionálnak az iPad 4 esetében.)

Új processzor is várható az A6 képében

Az új A6-os processzor, már ha így fogják hívni szinte biztos, hogy még gyorsabb lesz mint az elődje. Talán 4 magos lesz a GPU mellett immár a CPU is. Várható viszont, hogy az új A6 chip először nem is a negyedik generációs iPad táblagépben, hanem még idén ősszel az új hatodik generációs iPhone telefonban fog debütálni.

AMOLED és érintés-visszacsatolású kijelző

Az Apple és a Samsung bár már szanaszéjjel perelték egymást a különböző szabványok és licenszek miatt, mégis kéz a kézben egymással mondhatni szimbiózisban fejlesztik a jövő termékeit. Az Apple az egyik legnagyobb megrendelője a Samsungnak, akik azt várják, hogy az Apple felhagy az eddigi IPS panelekkel szerelt termékek gyártásával és végre csak AMOLED vagy Super AMOLED kijelzőkkel felszerelt készülékeket fog gyártatni. Mivel itt több millió darabos megrendelésekről beszélünk, a Samsungnak sem mindegy, hogy az Apple megvásárolná-e a gyártósoraikat.

Ez utóbbi persze az Apple számára is jól jönne, hiszen az AMOLED kijelzők energia felhasználása lényegesen kevesebb, mint az IPS paneleké. Az energiafogyasztás és akkumulátorkapacitás pedig még mindig az egyik legégetőbb probléma.

Az érintés-visszacsatolású technológia mondhatnánk, hogy még gyerekcipőben jár, de egyáltalán nem ez a helyzet. Állítólag a következő generációs táblagépek esetében (nemcsak az Apple készülékeiben), már mind bele lesz építve a felhasználónak visszajelző technika. Gondoljunk csak bele, eddig semmilyen visszacsatolást nem kaptunk, ha például megérintettünk egy felületet (maximum hangot), későbbiekben viszont a táblagép (külön rezgésekkel, erő-visszacsatolással) mindezt jelezheti számunkra.

Új és jobb kamerák, jöjjön a vaku is

Az új iPad készülékben nagyságrendekkel jobb kamerák vannak beépítve, mint a második generációs táblánál voltak. A felhasználók azonban sosem elégedettek. Bár nem a megapixelek száma a fontos, mégis a merketinganyagokban ezek nagyon is jól mutatnak. Így az iPad 4 készüléknél várhatóan már egy 8MPx-es kamerát kapunk, melyhez talán végre kapunk vakut is, hogy a sötétebb helyeken is szép képeket, esetleg videókat tudjunk készíteni.

A forma, a dizájn és a színek

A Mac gépek esetében az Apple általában 4-5 évente frissíti a dizájnt, mert az bőven elegendő, a felhasználók nem cserélgetik hamarabb új készülékre a számítógépeiket. A mobil eszközöknél viszont más a helyzet. Itt az átlagos kifutási és elévülési idő maximum 2 év. Az iPhone 4 és iPhone 4S, valamint az iPad 2 és iPad 3 esetében is megmaradt ugyanaz a dizájn, így szinte biztos, hogy az iPad 4 esetében itt is lesz változás, már ha lehet egyáltalán egy óriási kijelző köré másképp felépíteni egy terméket. Reméljük a fehér és a fekete modellek mellett új színű modellekkel is elő fog rukkolni az Apple, valamint a készülék súlyát is csökkentik majd.

SD kártya olvasó

Bár szinte biztos, hogy nem lesz SD kártya olvasó az iPad következő generációinál, főleg, hogy kapható SD kártya átalakító az iPad készülékekhez, de álmodozni azért lehet.

iOS 6

Az Apple következő iOS 6-os mobil operációs rendszerétől a legtöbben a multi-user támogatást várják, főleg az iPad készülékek esetében. Hiszen a legtöbb családban mindenkinek van iPhone készüléke (USA), de iPad táblagépből azért általában csak egy található meg a háztartásokban. Mennyire szép is lenne, ha egyszer anyuka veszi a kezébe az eszközt, akkor csak a saját fiókját látná, míg ha később apuka használná, akkor a saját profiljával tudna tartalmat fogyasztani. Mindezt pedig a gyerkőcök nem is vennék észre, hiszen nekik csak a csillámpóni játék futna.

Eddig a legtöbb esetben ezt az appok készítői úgy oldották meg, hogy felhasználói fiókokhoz kötötték a bejelentkezést, játékok esetében több slotot, azaz több fiókot hoztak létre a külön mentésekhez. És igen, amit még várunk az a Siri!

Ti hogy gondoljátok, a fentieken felül mi kerülhetne még bele az új, negyedik generációs iPad készülékbe?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

15 hozzászólás

 1. Fleshman - 2012.04.03. 20:14

  kicsit korai még, nem ?:’D

 2. iMike - 2012.04.03. 20:24

  Ez a Multi-user funkció nem is lenne rossz,már én is gondolkodtam rajta. :D

  És az iPod Touch…? Szegény olyan elnyomott mindenhol,róla is kéne egy ilyen cikk szerintem.

 3. Muhadnagy - 2012.04.03. 20:25

  világító alma a hátsó borításon :)

 4. Bátor - 2012.04.03. 20:36

  sztem a sri késett egy picittt nem?

 5. 14bob88 - 2012.04.03. 22:44

  Kicsit korainak találom. :D

 6. iGnoom1548 - 2012.04.04. 06:43

  Ezt a cikket kb fél év múlva vagy a következő generáció előtt kellett volna kiadni. Most teljesen értelmetlen ezen gondolkodni. Amúgy meg a mostani 5MP-es kamerát minek 8MP-re emelni? Teljesen felesleges, ez nem fényképezőgép se telefon, egy vaku elég lenne.(megjegyzem telefonba is 8MP bőven elég minek több?! részemről.:)) a másik dolog 256GB tárhely?! Minek? Az emberek többségének mint telefon(iPhone, Samsung, HTC stb..) mint táblagép 16GB vagy 32GB-os változata van nem még 64GB, még a 128GB-ot is feleslegesnek érzem, de az árukról ne is beszéljünk..

 7. Zsolesz - 2012.04.04. 08:31

  Olvastam vhol h az Apple (igaz kis méretben de) megoldotta a szemüveg nélküli 3D-t. Jöhetne iPadbe vagy iPhone ba akár, nagy újdonság lenne.

 8. Daniel - 2012.04.04. 08:48

  Még szerintem is kicsit korai ezen gondolkozni, majd inkább év végén. :)
  A 256GB-os tárhelyet az kicsit túlzásnak találom még így ötletnek is, én tuti ha veszek iPad-et (3) akkor 32GB-os verziót fogom választani, mert az pont elég nekem (és még árban is elég tűrhető).
  Gyorsabb processzor az elférne benne, habár ahogy videókból láttam a mostani iPad se (sőt még az iPad 2 se) lassú, de azért jobb lenne, – szerintem – azzal a tudattal venni egy táblagépet 2013-ban, hogy 4 magos processzor dübörög benne :). Kamerára egy vaku kéne, esetleg a gyári Camera app-ba több funkciót pakolni.

 9. craig - 2012.04.04. 10:50

  Amit én el tudnék képzelni, illetve szeretnék, az egy stereo hangszóró lenne, a mostanival szembeni oldalra is egyet. Élvezhetőbb lenne úgy a játék, film, zene.

  A többit még korai találgatni is.

  • KeleMan - 2012.04.04. 14:49

   Zenét még csak csak, de filmeket főleg fektetve nézünk rajta, így a sztereónak nem sok értelme lenne ha mindkét hangszóró balról vagy jobbról lenne (attól függ, hogy hogy tartod).

   • craig - 2012.04.04. 14:57

    Azért írtam, hogy a szembeni oldalra :) Filmeket, játékokat fektetve tartva fogyasztunk rajta és akkor mindkét oldalról szólna.

 10. Mércz - 2012.04.07. 13:57

  Szerintem semmi értelme nincsen a nagyobb tárhelynek, csak egy fedett ár emelés lesz, ha megvalósul. Jelenleg van egy iPad 2esem 32 Gbos és ebből összesen 5gigát használok :D zenéket sztem folyamatosan cseréli az ember, nem 300-400 track van egyszerre a lejátszódban. A filmek miatt meg nem gond, mert abból sincs rajta 5-6 nál több. Ha meg még is kell, erre van a külső adattár. Jelenleg gondolkodom, hogy lecseréljem-e egy iPad3 16gigásra :)

  • KeleMan - 2012.04.07. 14:13

   Jó neked! :) Nekem a 64-esen volt 4 giga szabad hely anno… Most a 32-esen van 2 giga szabad hely…

 11. Szalka66 - 2012.05.31. 13:47

  Álom, álom..
  USB, SD, HDMI, be-kimenetek. Teljeskörű PC (és hálózati) hozzáférés WI-FI-n, USB-n iTunes nélkül. (Technikailag meg van oldva – Cydia)
  De az Apple soha nem fog ebbe belemenni.

 12. kondord - 2012.09.16. 21:05

  Nem hinném, hogy Amoled kijelzőt tennének bele, mert a fogyasztás ellenére hatalmas visszalépést eredményezne. Színek nincsenek a helyén, plazma tévé betegségei vannak.
  Hosszabb távon az Ips mindenféleképp jobb szerintem.

Szólj hozzá Te is!