Ezrek akarnak a Foxconnak dolgozni Kínában

Helme 2012.02.13. 11:40 Apple, iPhone 6 hozzászólás 292

Az embertelen munkakörülményekről szóló hírek ellenére is több ezren álltak órákon át sorba a héten munkáért a Foxconn kínai gyárainál. Több ezer munkát kereső kínai regisztrált hétfőn a közép-kelet-kínai Honan (Henan) tartomány fővárosában, Csengcsouban (Zhengzhou) a tajvani Foxconn aznapra meghirdetett toborzásán – írja a tajvani China Times napilap. A jelentkezők több száz méteres tömött sorokban vártak, órákon keresztül, sokan késő éjszakáig.

A Foxconn tavaly jelentette be, megduplázza munkásainak számát, elsősorban az iPhone-ok gyártásának felgyorsítása miatt. A vállalat 1.650 jüan (58.000 forint) kezdő fizetést ajánl, ami később a hirdetés alapján 2.400-3.200 jüanra (85.000-113.000 forint) nőhet, ezen túl ingyen szállást és étkezést biztosít a dolgozóknak. Szintén több ezren jelentek meg kedden a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában megtartott toborzáson, ahol egy nap alatt mintegy ötezer új munkást vett fel a vállalat.

“A cég garantálja a fizetést, nekem ez elég” – fogalmazott az aspiránsok egyike. A cég itt 1.750 jüan (62.000 forint) havi bért és szállást kínált a munkát keresőknek.A jelentkezőket nem tántorították el az elmúlt évek híradásai, melyek szerint a Foxconn embertelen körülmények közt, egészségre ártalmas környezetben dolgoztatja munkásait, akik közül a sencseni gyárban 2010-ben 18-an kíséreltek meg öngyilkosságot. A múlt héten a The New York Times közölt több írást a munkakörülményekkel kapcsolatosan. A szerzők azt állították: a dolgozókat fizikai határaikat súrolva túlóráztatják, szállásaik túlzsúfoltak, s a gyárakban gyermekeket is dolgoztatnak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

6 hozzászólás

 1. Schumi - 2012.02.13. 15:13

  Itt nem csak az a baj,hogy embertelenek a körülmények hanem az is,hogy méreg drágán adják az ipad-iphonet és azért kell kiadni 200e ret egy iphnet mert miliárdosoknak több legyen a zsebében.Mert ha nokiàt veszek és arra rá van írva made in Findland legalább egy részét ott gyártják jol megfizetett profi operátorokkal de az appe termékeknél tényleg csak a nevet kell megfizetni meg a szoftvert mem azt,hogy prèmium az összeszerelés is nem made in China.

 2. st0nE - 2012.02.13. 21:22

  En soha eletemben nem lattam Nokiat Made in finland Felirattal!
  Pedig volt vagy 15 nokiam

 3. Schumi - 2012.02.14. 00:06

  Pedig van pl: n8 ,n97 de nem mindegyik na meg az n95 de abbol is az az értékesebb ami findlandos ami mae in eu vagy netalán china az kevesebbet ér amobilosok akkoriban rögtön azzal kezték hol gyártották de az n8-ból csak findland van azt hiszem nem tudom nekem most 4s -em van de engem zavar,hogy a drága iphone nem valami német amcsi vagy valami fejlődő országban készül ha megfizetem akkor már gyárthatnák máshol is mert a porszivómat nem érdekel ha a ruszkik rakják őssze de az audimat ne a Törökök vagy a Románok gányolják össze.

  • iGnoom1548 - 2012.02.14. 06:45

   Szerintem oly mindegy hol rakják össze ha működik.. Márpedig iPhone nem a szét esésről híres meg hogy gond lenne vele. A többi gyártó meg máshol gyártja és mégis.. Mindegy, én úgy gondolom nem akkora kérdés hol gyártják, lényeg hogy működjön.

   • Jozsi - 2012.02.14. 12:46

    “Szerintem oly mindegy hol rakják össze ha működik.. Márpedig iPhone nem a szét esésről híres meg hogy gond lenne vele. A többi gyártó meg máshol gyártja és mégis.. Mindegy, én úgy gondolom nem akkora kérdés hol gyártják, lényeg hogy működjön.”
    Amit itt írsz, az annyira nem igaz! Pont ennek a virtuális lapnak korábbi számaiban – amikor Magyarországon megjelent az iPhone4, lehetett olvasni arról, hogy mennyi gond van az iPhonnal. Még az XMS tulajdonosa a Handrás is beszámolt bosszúságairól az iPhone hibáival kapcsolatban, a fórumon meg dömping volt a panaszokból.
    Nem mindegy, hogy a végső minőség ellenőrzésnél mit lehet elvárni a munkásoktól a világ különböző tájain. Üdv.:Jozsi

  • Gobbo - 2012.02.14. 09:29

   Hali!
   A Foxconnal elvárják a precíz munkát. Márpedig a távol keleten sokkal fegyelmezettebb és precízebb emberek élnek mint az euban, pláne Amerikában. Ne vegyük egy kalap alá egy ebben a gyárban készült eszközt, alap lapot, chipet egy olcsó karácsonyfa égő el. En akkor leszek beszarva ha az áll a telefonomon, hogy másé in india

Szólj hozzá Te is!