…de mi a helyzet az iPhone 5-el?

KeleMan 2011.10.05. 10:06 Apple, Egyéb, iPhone 11 hozzászólás 429

De lássuk az iPhone 5-öt is. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök az új modell érkezésének, mert jól látható, hogy az Apple nem áll meg. Folyamatosan fejleszti mind a hardvert, mind a szoftvert. Szomorú vagyok azonban, hogy nem mutattak be új telefont, mármint dizájnra mást. Annyi pletyka, annyi információ jelent meg az új iPhone 5 készülékről, hogy nem hiszem el, hogy nem létezik. Léteznie kell.

Több pletyka is szólt már arról, hogy elkezdték a gyártást is, számtalan védőtok is kiszivárgott, melyben megmutatták, hogy jobbra-balra, fölfelé és lefelé is a készülék mérete fél-fél centimétert növekedne, ezáltal a kijelző is nagyobb lenne. És itt ugrik a majom a vízbe. Lehet, hogy az Apple bár készült arra, hogy az iPhone 5-öt bemutassák, de végül ezt mégis elvetették.

Nem szeretnék összeesküvés elméleteket gyártani, de a keynote előtti pár hétben megjelent egy olyan pletyka, melyet számos hiteles forrás is megerősített, hogy gondok vannak az új készülék kijelzőjével. Konkrétan, hogy az buborékosodik, mivel a kijelzőt és az érintőfelületet nem megfelelően illesztik össze, laminálják le. Állítólag a Wintek gyártaná az új kijelzőket, de ezekkel gondok akadtak, melyeket visszahívtak.

És akkor most gondolkozzunk el egy picit. Mi van akkor ha az Apple, mivel eleve csúszott az iOS 5 megjelenésével, sőt az iPhone 4-el is voltak gondok (Antenna-gate ügy, fehér színű modell mizéria) úgy döntött, hogy nem kockáztat és inkább javítja a hibát, mielőtt a piacra dobná az iPhone 5 készüléket? Hiszen minek is jelentetné meg Karácsony előtt 2 hónappal, az utolsó pénzügyi negyedévben, amikor eleve nem tudna megfelelő mennyiségű eszközt legyártatni. Nem tudná a piaci igényeket kielégíteni.

Én úgy gondolom, hogy ott vannak az iPhone 5 modellek a raktárakban, legfeljebb az Apple, mivel eleve vezetőváltás is történt, nem kockáztat és inkább megfontoltan és átgondoltan lép majd ismét a piacra az új modellel. Bár az Android a nyakukon van, egyelőre ők azok, akik 4 év alatt vezető mobiltelefongyártóvá léptek elő a piacon, lehagyva a Samsung, Nokia és egyéb cégek mobiljait. Jóllehet bár ebben az évben nem fog új modell megjelenni már, de azt biztosra veszem, hogy jövőre nem kell ismét őszig várni az új modell bejelentésére. Amiben már lehet akár LTE hálózati támogatás is, nagyobb méretű és pixelfelbontású kijelző, vagy akár NFC vezetéknélküli kommunikációs lehetőség is.

Vegyük észre, hogy az Apple felé az igényeket az elmúlt 4 évben mi magunk generáltuk, azóta, mióta az új forradalmi első iPhone-t bejelentették. Folyamatosan pletykálunk az újabb technológiákról, melyekből sokat az Apple meg is valósít, de túl sokat várunk tőlük. A technológiai fejlődést nem szabad erőltetni, mert lehet, hogy sokan nem értenék azt meg. Szépen, fokozatosan kell haladni. Ezelőtt 4 évvel senki sem gondolta volna, hogy beszéd felismrés lesz az iPhone készülékekben. Most lett, örüljünk ennek is.

Jövő tavasszal, kora nyáron pedig szinte biztos vagyok benne, hogy egy teljesen átdolgozott és új kialakítású iPhone 5 fog megérkezni, ami bár már a 6. generációs modell lesz, névként lehet mégis az iPhone 4G-t fogja kapni. És akkor most itt abba is hagynám a kitekintést és az elmélkedést.

Van még egy fontos dolog, amiről célszerű beszélni. Bár az Apple részvények az elmúlt hetekben a 410$ körüli árfolyamról közel 370$-ra estek, valamint a keynote után is meredeken csökkentek, én ezek alapján egyáltalán nem temetném az Apple-t. Pont annyit változtatott, amennyi szükséges ahhoz, hogy a saját maguk által kialakított piacot megtartsák.

Mert az Apple ebben jó. Piacot teremt. Addig is örüljünk az új magyar Apple Online áruháznak, annak, hogy végre megjelent a magyar iTunes Music Store is, valamint, hogy 2011 október 28-tól Magyarországon is megjelenik az iPhone 4S.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. Andor - 2011.10.05. 11:06

  beperelik a kínai és koreai gyártókat aztán csodálkoznak ha azok szivatják őket…

 2. iMike - 2011.10.05. 11:22

  “Jövő tavasszal, kora nyáron pedig szinte biztos vagyok benne, hogy egy teljesen átdolgozott és új kialakítású iPhone 5 fog megérkezni, ami bár már a 6. generációs modell lesz, névként lehet mégis az iPhone 4G-t fogja kapni. És akkor most itt abba is hagynám a kitekintést és az elmélkedést.”

  És kiadják az iPhone 4GS+ -t? : D

 3. D Olajos - 2011.10.05. 11:26

  Csak jelezni szeretném hogy van a szövegbe egy elírás :)
  idézem ” ami bár már a 6. generációs modell lesz, névként mégis az iPhone 4G-t fogja kapni. Nem inkább iPhone 5G ? :D
  Nem kötözködök mert én megértettem így is, de biztos lesz aki nem fogja érteni :D

  • KeleMan - 2011.10.05. 11:37

   Én úgy gondolom, hogy azért lehet 4G, mert az már valóban 4G (LTE) támogatással fog érkezni.

 4. Kareeka - 2011.10.05. 12:41

  iPhone 5-el semmi, max az iPhone 5-tel.. ;)

 5. Simontomoy - 2011.10.05. 12:52

  Lehet, hogy ez mind igaz amit fent leírtál. De ez egyvalamin nem változtat: Az iphone telefonok után loholt a piac. Most úgyérzem ez megfordult. Egy ilyen telefonnal kiszúrni a szemünket. A jelenlegi androidok már fél éve 2 magos procival mozognak. Mármár 4 magos procis telefonok kopogtatnak a megjelenés ajtaján.

  Én a 4-est nem fogom lecserélni erre. Semmi értelmét nem látom.

 6. SolidSun - 2011.10.05. 12:58

  Én nem hinném, hogy most akartak volna iPhone 5-öt is bemutatni. A 4S megkapott belsőleg szinte mindent, ami elvárható volt egy új iPhone-tól. E mellett egy másik új modell, ami csak a nagyobb kijelzővel, esetleg 4G támogatással (amire jelenleg azért még nincs nagy igény) rendelkezne, szerintem elég felesleges lenne.
  Ettől függetlenül biztos nagyban megy a munka egy iPhone 5-ön, amire a nagyobb kijelző, stb. pletykák igazak lehetnek, de ennek a bemutatását nem tenném nyárnál korábbra. Gyanítom, hogy előtte még látunk majd egy iPad 3-at kora tavasz környékén, amiben hasonlóan a 2-höz majd megjelenik egy új chip (A6?), amit majd a következő iPhone is használni fog.

 7. Smschamp - 2011.10.05. 13:18

  Teljes mértékben egyetértek a cikk írójával! Én is így gondolom egyébként.

 8. Gulyás Gergő - 2011.10.05. 13:42

  Ezeket szeretem… “A jelenlegi androidok már fél éve 2 magos procival mozognak. Mármár 4 magos procis telefonok kopogtatnak a megjelenés ajtaján.”
  És??? Nekem 3GS-em van, azt sem tudom hány MHz, talán 600 vagy kevesebb, DE soha de soha nem akadozik a telefonom, 100%-osan tudom használni, gyönyörűen fut rajta minden. Az androidosak lehetnek akár 65 magosak is, ha egyszerűen NINCS opimalizálva.

 9. Dr.G. - 2011.10.05. 17:57

  Ez a cikk számomra nem több mint tűzoltás. Talán részvényes vagy? :P Mert én igen, és bizony k.rvára nem örülök hogy egy piacvezető cég ennyire színvonalon alul teljesített. Egy felelőtlen, összecsapott döntés volt a részükről. Ami még bosszantóbb, hogy óriási szemellenzőt viselnek, ha ők ezt nem látták előre. Üzleti stratégia egyes. Nehéz lesz ezt helyrehozni… :(

 10. Jovi Károly - 2011.10.07. 23:25

  Jövőre majd ezzel a névvel jön ki: iPhone 5.4G :D
  így az “5” is benne lenne meg a 4G is…szarul találták ki

  iPhone FOREVER!

Szólj hozzá Te is!