iPhone 5 visszatekintő: Ezek voltak az elmúlt hónapok pletykái

Helme 2011.10.04. 12:09 Apple, iPhone, Pletykák 1 db 190

Az Apple következő iPhone-ja vitathatatlanul a 2011-es év egyik legjobban várt szerkentyűje, melyet talán ma le is lepleznek. Mint minden valamirevaló Apple terméknél, itt is hónapokkal korábban megindult a pletykagyártás, de olyan üzemi szinten, mint még korábban soha. A meg nem erősített híreknek ráadásul Al Gore, a vállalat igazgatósági tagja is adott táptalajt, így esélytelen volt, hogy az emberek ne erről beszéljenek.

Persze minket is érdekelnek az események, így az iPhoneHungary is közvetíteni fog élőben a live.ihungary.hu oldalon, s már a konferencia előtt, elindul a stream nyereményekkel. Tehát megéri majd velünk tartani. Természetesen semmiről sem fogtok lemaradni, ha minket választotok.

Mivel azonban még van pár óra hátra nézzük át, hogy miről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban, ki mit talált ki, s mekkora a reális esély arra, hogy valami ebből valóra fog válni. Az alapkérdés, amiből ki lehet indulni, hogy hány új iPhone-t fognak bemutatni. A lehetséges válasz az egy, a kettő, illetve a három. Ha csupán egyet mutatnak be, akkor a 8 GB-os olcsó változatról lehet szó, míg ha kettőt, akkor a 4S-is játszik, vagy a 4S és az iPhone 5.

Amennyiben pedig három, akkor jön egy olcsó iPhone 8GB, egy turbósított iPhone 4S, az iPhone 5-öt pedig bejelentik de 2012-ben érkezik. A meghívón az ábra egy nem fogadott hívást ábrázol, így többen arra következtettek, hogy egy teljesen új iPhone-t fognak bemutatni és egy jóárasított változatot.

Műszaki adatok:

A standard most a high-end okostelefonok piacán (például a Droid Bionic és Samsung Galaxy S II ) a duál-core processzor, körülbelül 1 gigabyte RAM, legalább 16 GB memória és 8 megapixeles kamera, mely képes 1080p felbontásban videót felvenni.

Az iPhone 4 jelenleg elmarad a vetélytársaktól ugyanis az Apple által tervezett, de Samsungos (az élet fintora) A4 egymagos processzort kapott a készülék. Az iPad 2-ben debütált a dual-core Apple A5 chip, s a pletykák szerint ez fog az új telefonba kerülni. Komoly RAM bővítéssel is lehet számolni, hogy a kétmagos processzor valóban ki tudja használni a benne rejlő lehetőségeket.

Bár az iPhone 4 csak 5 megapixeles kamerát kapott, sokak szerint még mindig ez az egyik legalkalmasabb okostelefonos fényképezőgép a piacon, pedig már elmúlt egy éves. Mindazonáltal, ha frissíteni fogják 8 megapixelre, akkor kétségtelenül betörhet a kompakt gépek piacára (ezáltal pedig kiszoríthat pár gyártót), mert minek vigyen az ember két kütyüt nyaralásra, vagy bárhova, ha mindez eggyel is megvalósítható.

Az iPhone 4 előlapi kamerája VGA, ami azért elég szégyenteljes, de itt komoly értelme lenne a fejlesztésnek, hiszen a Face Time egyre jobban kezd elterjedni, a 3,2 megapixel pedig nem megváltás, de optimális lenne.

A következő iPhone (főleg ha full HD-s lesz) vélhetően nem csak 16, illetve 32 gigabyte-os változatban lesz elérhető, hanem megkapná a 64 gigabyte-ot, ami ugyan nem egy horribilis tárhely, de az iCloud-nak köszönhetően bőven elegendő lenne.

Kijelző:

Az új iPhone méretén rengetegen vitatkoztak, egyesek szerint semmi értelme a 4′-es kijelzőnek, tökéletes lenne a 3,5′-ös megtartása, míg a másik tábor szerint ez az alap a modernkori okostelefonok piacán, így amennyiben az Apple robbantani akar 4’5 kijelzőt pakol bele az iPhone-ba.

Az iPhone 4 megkapta a retina display-t, amit a készülék tulajdonosok még mindig az egyik fő érvéként hoznak fel, ha megkérdezik tőlük: te miért pont iPhone 4-et vettél? A 960×640 pixel és a ropogós 326 dpi feledteti az emberekkel a telefon hibáit.

A pletykák szerint azonban a legnagyobb probléma pont a kijelzővel van, ezért nem biztos, hogy idén a boltok polcaira kerülhet az iPhone 5 a buborékosság miatt. Az Apple pedig hulladékot soha nem ad ki a kezéből.

iPhone 4S vagy iPhone 5? :

Nagyon egyszerűen megfogalmazva: ha az új készülék nagyobb kijelzőt kap, akkor új design is szükséges hozzá, amivel új funkciók is jöhetnek. Ez lenne az iPhone 5. Amennyiben a képernyő marad, akkor csak a motor alakul át, hogy jobban bírja a strapát, de nagyon hasonlítani fog az iPhone 4-hez. Ez lesz a 4S.

Amikor az Apple a második generációról átváltott a harmadikra, akkor megjelent az S jelző, ugyanis a 3G külseje megmaradt, csupán a belső változott, így a mögé kerülő betű a gyorsaságot szimbolizálta. A kialakítás változatlan maradt, de jött a jobb szoftver, illetve megnövekedett a készülék sebessége.

Azt tudjuk, hogy jönni fog az iOS5, mely mindent megváltoztat. Ismét. Már csak az a kérdés, hogy iPhone 5-tel jön az iOS 5, melyet elég hatásosan tudnának kommunikálni.

A pletykák szerint esőcsepp alakú lesz az iPhone 5 design-ja, ahogyan az a MacBook Air is teszi. John Gruber tudós azonban úgy látja, hogy egy ilyen kialakítású iPhone-nak semmi értelme, ugyanis kiegyensúlyozatlan lenne, ezáltal az emberek nem éreznék jól magukat telefonálás közben. Márpedig a formatervezésnél az Apple komoly hangsúlyt fektet a könnyű használatra.

Egy iPhone vagy kettő?:

Eltérőek a vélemények arról is, hogy a következő iPhone kap-e új testet. Néhányan azt vették le a hírekből, hogy az Apple két telefont fog a piacra engedni egyszerre. Az iPhone 5-öt (nagy képernyővel) és az iPhone 4S-t (olcsóbb változatban). Ugye amikor megjelent az iPhone 4, az Apple a 3GS árát csökkentette, ezzel is vásárlásra ösztönözve az embereket.

Most már tényleg csak pár óra és kiderül a legnagyobb kérdés.

(L.A Times alapján)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Smschamp - 2011.10.04. 12:35

    Kegyetlen várom.. Mint a messiást! :)
    Ki is vettem mára a szabimat :)

Szólj hozzá Te is!