Lassan révbe ér és elkészül az iOS 5.0-ás rendszer…

KeleMan 2011.09.07. 19:48 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 11 hozzászólás 443

…ami azt jelenti, hogy hamarosan megjelenik az új iPhone 5. Öröm és boldogság. De mit is fog tudni az új iOS 5? Nos temérdek változás lesz az új szoftverben, lényegesen több, mint azt a korábbi változatoknál megszokhattuk. Illetve mondhatjuk úgy is, hogy sokkal “látványosabb” lesz a fejlődés mértéke.

Az szinte biztos, hogy az iPhone ötödik generációs változata megkapja az iPad második generációs táblagép duplamagos A5-ös processzorát. Durván gyors lesz az már biztos. Emellett új 8MP-es fényképezőgép is kerülhet az új mobilba. Sokan úgy gondolják, hogy bár az Apple végtelenségig csökkentené a készülék vastagságát, az akkumulátor és a beépített kamera mindezeknek egy bizonyos méret felett mégis gátat szab.

Az új készülék állítólag megtartja az iPhone 4-ből már jól ismert “mérnöki zsenialitású” külső antennát, de ugyanúgy, ahogy a 3G és 3GS készülékeknél megszoktuk mégis lekerekített lesz a hátulja, mely a készülék alja felé folyamatosan fog vékonyodni.

Az fenti képet már állítólag az új 8MP-es kamerával készítették, melyet azóta töröltek a Flickr oldaláról. Valamint az alábbi képen látható, a várhatóan beépítésre kerülő optika is.

Az iOS 5.0-ás rendszer jelenleg a 7-es béta változatnál tart, melyben már elérhetőek az új felhőalapú szolgáltatások, valamint a beszédfelismerés, annak átalakítása szöveggé is. Nos az továbbra is kérdéses, hogy ez utóbbi fog-e tudni “magyarul” beszélni és kommunikálni, melyet a gyönyörű nyelvünk nehéz szerkezete is csak tovább bonyolít, de reméljük a legjobbakat.

Ugyan egyszer már átvettük a leendő legfontosabb újdonságokat, de talán jó ha újra írunk róluk.

Az első újdonság, az úgynevezett Notification Center nevet viselő rendszer, mely hasonlóan az Android-os telefonokhoz, vagy akár az eddigi Jailbreak-es programokhoz, lehetővé teszi, hogy az eddigi nagy kék értesítő mezők helyett, melyet ha kellett, ha nem az Apple az arcunkba tolt megváltozzon.

Mostantól a készülék kijelzőjének tetején jelenik meg egy szolid értesítés, mely pár másodpercen belül el is tűnik, amennyiben épp játszunk, vagy böngészünk, nem zavarja meg a felhasználókat.

A kijelző tetejéről, azonban bármikor lehúzhatjuk azt, ezáltal megtekintve, hogy pl. ki írt sms-t, ki hívott, milyen FaceBook értesítést kaptunk, stb. Amennyiben itt kiválasztjuk az értesítést rögtön az adott programra ugrik a rendszer.

Az értesítéseknél a keynote-on lehetett látni, hogy úgynevezett widgeteket is kezel, de ezekből egyelőre csak kettőt láttunk, az egyik az időjárás előrejelzés, a másik pedig a tőzsdei árfolyamok változását teszi elérhetővé. Várható, hogy később ez is kiterjesztésre kerül és mi magunk is változtathatjuk ezeket.

A következő újdonság a megváltoztatott üzenetküldő alkalmazás. Immár iMessage lesz a neve és az újdonsága az, hogy az eddig főleg iPhone készülékeken használt sms, mms funkciókat kiterjesztik. Scott elmondta, hogy nagyon sok iPad és iPod Touch felhasználó nem tudja ezen funkciót használni, mivel nincs a készülékében sim kártya, így egyéb programokkal (Skype, MSN, eBuddy, stb.) tud csak üzenetet küldeni.

Az Apple felismerte azt, hogy pl. egy iPhone 4 felhasználó nem küld üzenetet otthonra, ahol megtalálható egy iPad. Az iOS 5 megjelenésétől kezdve ennek azonban vége. Persze ennek a mobilszolgáltatók biztos nem fognak örülni, mivel ez ingyenes lesz és itt nem sms vagy mms üzenetekben kell gondolkodni, hanem egy olyan azonnali üzenetküldő alkalmazásba, mely ugyancsak lehetővé teszi, hogy csak szöveges üzenetet, vagy akár fényképpel és/vagy videóval együtt ellátott üzenetet küldjünk át a másik félnek.

Nyilvánvaló, hogy ez abban az esetben lenne a legjobb, ha mindenki a világon iOS eszközt használna, hiszen ebben az esetben senkinek sem kellene majd SMS, MMS díjakat fizetni.

A szolgáltatás egyaránt elérhető lesz Wifi és 3G adathálózaton is (ez utóbbi persze költség, de a manapság oly divatos túlforgalmazási díj mentes netcsomagoknak hála mégsem olyan vészes).

Szintén hasznos újítás lett a Newsstand, mely egy iBook Store szerű új áruház, csak itt könyvek helyett magazinokat vásárolhatunk és fizethetünk elő. Az előfizetésekhez tartozó aktuális lapszámokat, ahogy megjelenik, a rendszer mindig automatikusan letölti a háttérben.

Az Apple vélhetően azért is alkotta meg ezt a rendszert, mert minden kiadó, ami magazinokkal foglalkozik a saját alkalmazását külön-külön próbálta eladni, azokat külön app-ként tették elérhetővé, de mégsem lettek rövidtávon sikeresek. Az Apple várhatóan így próbája majd segíteni a digitális magazinok elterjedését.

Az AppStoe és iBook Store-hoz hasonlóan itt is egy letisztult és felhasználóbarát kezelőfelület áll majd a rendelkezésünkre.

Elérhető lesz egy Reminders nevű alkalmazás is, amely To-Do list szerűen listázza majd azokat a feladatokat, amelyeket beírunk az alkalmazásba. Az emlékeztetőben megadhatunk helyeket és személyeket, valamint az időt is, hogy mikor is történjen a figyelmeztetés.

Scott demózta azt is, hogy amennyiben befejezi a keynote-ot és elhagyja a Moscone központ 800 méteres körzetét (GPS alapján nézi a készülék), akkor figyelmeztesse a Reminders, hogy hívja fel a feleségét. Nekem pl. tök jól fog jönni, ha hazaérek, figyelmeztessen, hogy írjak cikket az iPhone Hungary oldalra.

Bejöttek a találgatások. A Twittert az Apple rendszerszinten fogja az iOS 5-be integrálni. Az Apple programjai alapból támogatni fogják a csiripeket, tehát bárhonnan bármit megoszthatunk a készülék segítségével, legyenek akár fényképek, helyszínek, stb.

A böngészőből linkeket, YouTube videókat, találkozási pontokat is csiripelhetünk.

A kamera is változni fog. A kezdőképernyőn végre nem szükséges elhúzni a csúszkát ahhoz, hogy egyből tudjunk fényképeket készíteni. Immár a hangerőszabályozó gombok közül a Volume-up gombbal is tudunk majd kattintgatni.

Pincselni is lehet majd, amivel zoomolni lehet a fényképeknél, ezt eddig egy csúszka segítségével lehetett csak megoldani, valamint rácsokat is elhelyezhetünk a képernyőre, amely segítségével biztosan a középpontban lesznek a fontos dolgok.

Szorosan kapcsolódik a fényképezéshez az új Photos alkalmazás is.

Végre a Photos programon belül szerkeszthetjük is a képeinket.Forgathatjuk, kivághatjuk a fontos részleteket.

Beépítésre került az Auto-Enhance funkció, mely a képeket javítja fel, valamint egy vörösszem eltávolító algoritmus is elérhető lesz.

A Safari is megújult mind a három iOS eszközön.

Az iPad készülékek esetében végre megkapjuk a füleket, melyeken könnyebben tudunk majd navigálni a megnyitott oldalak között.

Beépítésre került egy Reader, azaz olvasó alkalmazás, mely az adott internetes oldalon található leírásból eltávolítja a reklámokat, egyéb a cikkhez nem illő dolgokat és csak a képekre-videókra és a cikk szövegére koncentrál és helyezi előtérbe, megkönnyítve ezáltal az olvasást.

A Reader segítségével el is menthetjük ezeket a cikkeket, és később folytathatjuk azokat ott, ahol abbahagytuk, akár más iOS eszközökön is.

Egy lista lesz tehát az iPad, iPhone és iPod Touch készülékeken is, az Apple ID-vel fog működni.

Scott Forstall a prezentáció alatt elmondta, hogy nagyon sokan csak azért vásárolnak pl. iPad készüléket, mert nem szeretnének PC-t venni. De van aki csak iPhone-t vagy iPod Touch készüléket használ úgy, hogy nincs is számítógépe. Nekik eddig azzal volt bajuk, hogy amikor a készüléket megvásárolják és először bekapcsolják, megjelenik a szép “Csatlakoztasd az iTunes”-hoz felirat.

Az iOS 5 debütálásával az összes készülék (iPhone, iPad, iPod Touch) egyből működőképes lesz. A felhasználónak felajánlja majd a rendszer, hogy megadja az Apple ID azonosítóját és minden eddigi adatát a felhőből (iCloud) percek alatt beállítja a rendszer.

További újdonságok.

A 9 db fenti újítások mellett még új multitask gesztusok érkeznek az iPad készülékek számára. 4 vagy 5 újjal az alábbiakat tudjuk majd előcsalogatni. Alulról felfelé húzásnál a multitask menüt, pincseléssel visszatérünk a kezdőoldalra, jobbra vagy balra lapozással pedig válthatunk a programok között. Felülről lefelé pedig a Notification központot érhetjük el.

Az iPad 2-es készülékeknél lesz lehetőség az AirPlay eszközeinket tükrözni a nagyképernyős tévékészülékünkkel, amennyiben van Apple TV készülékünk.

Végre vezeték nélkül, WiFi-n keresztül is szinkronizálhatjuk a videókat, alkalmazásokat, zenéket az eszközök között. A rendszer amennyiben töltőre tesszük pl. az iPhone-t és az WiFi-re van csatlakozva, mindezt automatikusan elvégzi.

A GameCenter szolgáltatás is tovább bővül. A nevekhez végre fényképek is tartozhatnak, valamint a játékokat már a GC-n belül is megvásárolhatjuk, sőt játékokat is ajánlhatunk végre ismerőseinknek.

A Naptár funkcióit tekitnve az újítások között a szinkronizálás lesz a legnagyobb jelentőségű. Az iCloud-nak hála automatikusan megjelennek a bejegyzések más iOS eszközeinkben is. A bejegyzéseket átnevezhetjük, törölhetjük bármelyik eszközön. Az eseményekhez tartozó csatolmányokat pedig megtekinthetjük anélkül, hogy a Naptárból kilépnénk.

A Mail alkalmazást is újragyúrta az Apple, végre formázhatjuk a leveleinket, valamint összetett és hatékonyabb keresési funkció is elérhetővé válik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. Smschamp - 2011.09.07. 17:57

  Várom mint a messiást… csak nem igen akar kijönni… Napi 15-ször nézek meg minden Apple-es oldalt:)
  Amúgy szept 27.-éig nem fog kijönni.

 2. Zerido - 2011.09.07. 18:19

  Szép kövér poszt lett.
  Köszi!

 3. Opek16 - 2011.09.07. 18:19

  Én is nagyon várom már az új Iphonet, de azért ennyire nem nézegetem fanatikusan az oldalakat. :)

  Honnan tudod, hogy szeptember 27-ig nem fog kijönni?

 4. Smschamp - 2011.09.07. 19:41

  Szeptember 27-én fog lejárni a teszt verzió az ios5-nél! Tehát addig 100000%, hogy nem adják ki. 27-én este 20:00-kor jár le. Lehet aznap már felteszik, azt nem tudom.

 5. Smschamp - 2011.09.07. 22:54
 6. RSG - 2011.09.08. 12:59

  Elviszi majd a 4es az új szoftvert?
  Ha dupla magos procira van tervezve, nem lassul be?

  • KeleMan - 2011.09.08. 13:19

   Biztos, hogy vinni fogja, mert a 3GS készülékekre is felpakolható lesz az iOS 5. Igaz ugyan, hogy lehet, hogy az iOS 5.2 már csak iPhone 4-re lesz telepíthető. A kérdés persze jogos, meglátjuk. Szerintem maga az iOS 5 nem feltétlenül lesz 2 magra optimalizálva, a programok, játékok viszont már lehet, így az sajnos az iPhone 4-el bizony szaggathat majd.

   • iMike - 2011.09.08. 14:10

    Igen,Igen,3GS -re is felpakolható lesz,de lefogadok,hogy valami butított fos lesz rá,mint 3G-re anno…Csak nehogy az 5.0 azt tegye a 3GS -el mint anno a 4.0 a 3G -vel…:S

 7. Ákossss - 2011.09.12. 08:51

  Mikor lesz már????!!!!:::!:!:!:!:!:!:!:!:???????????????????????!?!?!?!?!??????????????????????????????? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ nekem kell ez a rendszer !!! ÁÁÁÁÁÁ

 8. xzyv - 2011.09.19. 08:16

  Én is már nagyon várom, meg az új iPhone-t is, h végre válthassak a szutyok Androidról iOS-re :P

 9. imex94 - 2011.09.24. 15:29

  Ajánlom figyelmetekbe:
  http://myapplefunblog.wordpress.com/

Szólj hozzá Te is!