Bréking! Megérkezett az OS X Lion!

KeleMan 2011.07.20. 14:41 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek, Mac 6 hozzászólás 290

Az Apple végre kiadta az OS X Lion operációs rendszerét. Az OS X Lion a Multi-Touch ujjmozdulatokat, a Mission Control nézetet, a Launchpad indítófelületet és a teljes képernyős alkalmazásokat hozza el a többi közel 250 új funkció mellett. Mivel az OS X Lion csak digitálisan, a Mac App Store áruházból tölhető le, érdemes ellenőrizni, mielőtt megvásárolnánk, hogy a saját gépünk alkalmas-e erre. Ezt 3 egyszerű lépésben megtehetjük.

1. lépés: A Lion futtatásához legalább Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 vagy Xeon processzorral felszerelt gép kell. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizheted, hogy a képernyő bal felső sarkában lévő Apple ikonra kattintasz, majd az About This Mac (E Mac névjegye) parancsot választod.

2. lépés: Mielőtt megvásárolnád az OS X Lion operációs rendszert a Mac App Store áruházból, frissítened kell az OS X Snow Leopard rendszert a legújabb verzióra. Ha Snow Leopard rendszert futtatsz, kattints az Apple ikonra, és válaszd a Software Update (Szoftverfrissítés) parancsot a legújabb verzió telepítéséhez.

3. lépés: Nyisd meg a Mac App Store ikonját a Dockban, és töltsd le az OS X Lion szoftvert. Ezután a képernyőn megjelenő utasításokat követve telepítsd a Lion rendszert.

Sokan már előre fanyalognak az új operációs rendszer láttán, mivel úgy gondolják, hogy az Apple megöli a profizmust, valamint a profiknak szánt világot, lásd. Final Cut Pro. Én azonban úgy gondolom, hogy a jövő valóban az, hogy minél jobban leegyszerűsítsék az operációs rendszert és annak működését. Az, hogy az Apple az OS X és az iOS rendszert kívánja egybegyúrni nyílt titok. Azonban egy számítógépen vagy egy mobileszközön (legyen az akár iPhone, akár iPad) teljesen mást igényelnek a felhasználók. Az Apple az iOS rendszerből csak a legfontosabb és legkényelmesebb dolgokat emelte át az új OS X rendszerbe. Persze biztos, hogy fog kapni hideget és meleget az új Oroszlán, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy van akinek mindez újdonság lesz és most látja eljönni az időt arra, hogy Mac gépre válson. A “profik” meg úgyis átszoknak, hiszen könnyű lesz megszokni a jót.

Az OS X Lion tulajdonságai között nagyon sok fontos frissítést és újdonságot találhatunk. Ezek között a leglényegesebb az alábbi 10 újdonság.

Multi-Touch ujjmozdulatok

A Multi-Touch ujjmozdulatok egy merőben új, minden eddiginél intuitívabb és közvetlenebb módszert nyújtanak a Mac kezelésére. Az OS X Lion pedig még jobban kiaknázza a Multi-Touch ujjmozdulatok lehetőségeit. A rendszer folytonosabb és valósághűbb módokon reagál az ujjmozdulatokra, így például rugalmas görgetéssel, oldal- vagy képnagyítással és teljes képernyős lapozással.

Teljes képernyős alkalmazások

Az OS X Lion rendszerszinten támogatja a teljes képernyős alkalmazásokat, melyek a Mac kijelző képernyőjét maradéktalanul kitöltve lenyűgöző látványt nyújtanak. Egyszerre több teljes képernyős alkalmazás is nyitva lehet – akár több standard méretű alkalmazás mellett is. A teljes képernyős és az asztalnézetek közötti váltás pedig rendkívül egyszerű.

Mission Control

A Mission Control az Exposé funkció, a Dashboard alkalmazás, a Spaces szolgáltatás és a teljes képernyős alkalmazások egyesítésével távlati rálátást ad mindenre, ami a számítógépen éppen fut. Elég egyetlen legyintő mozdulat az érintőpadon, és az asztalon máris látható a Mission Control nyújtotta összkép. Úgy képzelheted el ezt a funkciót, mint a rendszer vezérlőközpontját: innen egyetlen kattintással eljuthatsz bárhová és megjeleníthetsz bármit.

Mac App Store

A Mac-alkalmazások felfedezésének legjobb módja mostantól közvetlenül elérhető a Mac számítógépen. Az iPad App Store funkciójához hasonlóan a Mac App Store is több ezer ingyenes és nem ingyenes alkalmazás között enged böngészni, és a letöltött alkalmazásokat azonnal ki is próbálhatod minden személyes használatra engedélyezett Mac számítógépeden. Az újonnan beszerzett alkalmazások telepítése egyetlen lépés, azok egyből rákerülnek a Launchpad képernyőjére. A Mac App Store nyilvántartja minden alkalmazásodat és jelzi, ha frissítések jelennek meg ezekhez.

Launchpad

A Launchpad egy új, teljes képernyős kezdőlap a Mac számítógépen lévő összes alkalmazás számára. Megnyitásához csak kattints a Dock területén található Launchpad ikonra. Ekkor elhalványulnak a megnyitott ablakok, és előtűnik az összes alkalmazást teljes képernyőn mutató nézet. A kezdőlapon kedved szerint egyszerűen rendezheted el, csoportosíthatod mappákba vagy törölheted az alkalmazásokat. Amikor pedig új szoftvert töltesz le a Mac App Store áruházból, az automatikusan megjelenik a Launchpad képernyőjén, indításra készen.

Resume

Mostantól az alkalmazások mindig a leállításkori állapotukban fognak újra megnyílni, így nem kell többé mindent elölről kezdened. Amikor pedig szoftverfrissítéseket telepítesz, már nincs szükség arra, hogy mentsd a fájljaidat, bezárd az alkalmazásokat és újra végigmenj a hosszadalmas beállítási lépéseken. A Resume funkció jóvoltából a Mac újraindítása után azonnal visszatérhetsz legutóbbi tevékenységeidhez – minden alkalmazásodat pontosan ott fogod megtalálni, ahol hagytad.

Auto Save

Nem kell többé amiatt aggódnod, hogy elvész a munkád. A Mac mostantól automatikusan menti fájljaidat, így neked nem kell ezzel bajlódnod. Ez nem csak az OS X rendszert teszi jobbá, hanem mindazon felhasználók életét is megkönnyíti, akikkel már megesett, hogy több órányi munkájukat vesztették el egy elfelejtett Command-S billentyűparancs miatt.

Versions

A Versions nevű új funkció végigköveti dokumentumaid különböző állapotait, pillanatfelvételeket készít ezekről, és egy könnyen áttekinthető időtengelyen felsorakoztatja őket a dokumentum legújabb verziói mellett. Ebben a nézetben betekinthetsz munkád korábbi fázisaiba, visszaállíthatod bármelyik korábbi verziót, vagy akár át is másolhatod a régebbi verziók részleteit az újakba.

AirDrop

Szeretnéd fájljaidat gyorsan megosztani a közeledben lévő ismerősökkel? Az AirDrop funkcióval vezeték nélkül küldhetsz át fájlokat bárkinek, aki a közeledben van – még Wi-Fi hálózat sem kell. A funkció használata semmilyen bonyolult vagy különleges beállítást nem igényel. Csak kattints a Finder oldalsávban található AirDrop ikonra, és a Mac automatikusan megtalálja a 10 méteren belül lévő, AirDrop funkciót használó számítógépeket. Ezután már csak oda kell húznod a megosztandó fájlt valamelyik felhasználó nevére. Az átvitel elfogadását követően a fájl teljesen titkosítva kerül át közvetlenül a fogadó fél Downloads mappájába.

Mail

Az OS X Lion teljesen új módon közelíti meg az e-mailek kezelését. A Mail alkalmazás látványos, széles képformátumú, a teljes képernyőterületet kitöltő nézete teljes magasságban jeleníti meg az üzeneteket, és egy üzenetrészleteket mutató listát is tartalmaz. Az alkalmazás Conversations nézete egy elegáns időtengelyen, az ismétlődő szövegrészleteket elrejtve időrendben jeleníti meg az egymáshoz kapcsolódó üzeneteket. A Mail emellett keresési javaslatokkal és keresési tokenekkel nyújt segítséget az üzenetek gyors és egyszerű megtalálásához. A kedvenceket tartalmazó új sávról pedig közvetlenül férhetsz hozzá leggyakrabban használt mappáidhoz.

A teljes lista az Apple hivatalos oldalán található meg: Apple.com – OS X Lion – 250 db újdonság

A hivatalos magyar oldalon is elérhetőek az információk: Apple.com/hu/MacOSX

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

6 hozzászólás

 1. iZso - 2011.07.20. 17:39

  Juppííííí! Vééégre!

  Most nem otthon vagyok, de valaki elárulná, pontosan hány Ft????

 2. baltian - 2011.07.20. 17:53

  iZso!

  Nekem 6523 ft-ot vont le vásárláskor!

 3. iZso - 2011.07.20. 20:35

  Mindjárt kész a letöltés :) Nekem 6474 ft-ot… Bank függő is…

  Köszi az infót :)

 4. smschamp - 2011.07.20. 21:20

  Nekem meg 6750 volt. De azért mert én a zsidóknál vagyok:(( (otp)

  • KeleMan - 2011.07.21. 00:51

   smschamp: ;) Nem zsidózunk! (Izraeliták)

 5. iZso - 2011.07.21. 08:35

  Na, nekem nagyon tetszik! Sokkal gyorsabb is lett a gépem. :)

  Megérte :)

Szólj hozzá Te is!