iCloud – 1,5 milliárd dolláros üzlet

KeleMan 2011.06.21. 21:38 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, iTunes, Steve Jobs 3 hozzászólás 287

Soha nem volt titok, sőt legutóbb az Apple WWDC 2011-es megnyitón maga Steve Jobs is elismerte, hogy a MobileMe szolgáltatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sok hibája volt, mégis több százezer licenszt eladtak 99$-os éves áron. Mindez persze bakfitty a Apple többi szolgáltatásához képest. Az RBC Capital Market jelentése szerint viszont a MobileMe szolgáltatást össze sem lehet majd hasonlítani az ősszel induló iCloud szolgáltatáshoz.

Egy egyhetes (2011. június 7-14) felmérés alapján, melyben 1500 iPhone felhasználó vett részt, az RBC aztt állítja, hogy közel 150 millió felhasználó fog részt venni az iCloud szolgáltatás használatában. Ugyanis a válaszadók közel kétharmada azt nyilatkozta, hogy szívesen fogja a szolgáltatást használni. (A legutóbbi keynote szerint már több, mint 200 millió iOS eszközt értékesített az Apple.)

Az egyik nagy előnye az iCloud-nak az ára. Ugyanis ingyenes. A legjobbnak tartott új szolgáltatás pedig az iOS 5 és iOS 5 eszközök közötti korlátlan és szintén ingyenes üzenetváltási lehetőség, az úgynevezett iMessage alkalmazás. A kérdőívet kitöltők 73%-a biztosan fogja használni ezt.

Sőt a riport megjegyzi azt is, hogy az iMessage egy újabb szintű lojalitást is eredményezhet a vásárlók között az Apple felé, hiszen aki iOS5 rendszerrel rendelkezik, az teljesen ingyenesen küldhet szöveget, képet, videót egy másik felhasználó számára, aki szintén iOS 5 alapú eszközt használ. Nyilvánvaló, hogy ez a kereslet erősödését fogja eredményezni. Viszlát drága MMS, viszlát SMS, minden ingyenes lesz.

“The iMessage service could boost loyalty among existing iPhone users and convince the 60 million iPod Touch users to pick the iPhone over Android or other competing phones if they upgrade.”

De mi a helyzet vajon az iTunes Match rendszerrel? Nos a válaszadók közel egyharmada (30%) azt nyilatkozta, hogy szeretnék a berippelt dalaikat és albumjaikat közvetlenül a felhőből használni, de főleg a kalózmásolatokat legalizálni. 25$/fő/év áron számolva ez közel 1,5 milliárd dolláros üzletet jelenthet évente az Apple számára. És még a kiadók is kaszálnak rajta.

Érdekes lesz mindez, bár valószínűleg Magyarország ebből ismét kimarad, legalábbis ha az iTunes Match rendszerét nézzük. Év végén kiderül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Gladiátor - 2011.06.22. 12:14

  Az imessage-nél nem lessz szükséges az internet használat???

  • KeleMan - 2011.06.22. 15:50

   Gladiátor: De szükséges lesz.

 2. Gladiátor - 2011.06.24. 11:49

  Köszönöm szépen!

Szólj hozzá Te is!