Undorító jogi munkába fogott a Lodsys LLC

KeleMan 2011.05.18. 11:57 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 2 hozzászólás 138

Hallott már valaki a Lodsys-ről? Mert én még soha, szerencsére. Mára azonban a fél világ megismerte a nevüket. A cég azzal foglalkozik, hogy bizonyos jogcímeken perelni kezdenek egyes vállalatokat. Ebből tartják fenn magukat, így növelik a bevételeiket. Volt már dolguk a Canon és a HP cégekkel is. Most azonban a fejlesztőkre szálltak rá! Nem az Apple óriásvállalatra. Nem, velük semmi baj nincs. A fejlesztőkkel viszont gond van, ugyanis egy, az USA-ban levédett szabadalom szerint nem árulhatnának úgynevezett “in-app-purchase”, azaz alkalmazáson belüli tartalmat. Vagy ha mégis, úgy meg kellene egyezniük a szabadalom tulajdonosával. Nos mindez persze a fejlesztőket elég érzékenyen érinti, hiszen ők csak a lehetőségeket próbálják kiaknázni abból, amit az Apple lehetőségként felkínál a fejlesztők számára. A programozók és fejlesztők a 10/732,102 szabadalomról beszélnek, melyet a Lodsys még 2004-ben vásárolt meg egy olyan embertől, aki mindezt már 1990-ben kitalálta.

A Lodsys “szeretetcsomagját” (jogi nyelvezetű ügyvédek által fogalmazott levél) már jó pár független szoftverfejlesztő megkapta. Ilyen például az IconFactory vagy a PCCalc fejlesztője, James Thompson is. A Lodsys gépezete persze beindult és a továbbiakban várható, hogy az Android fejlesztőket is megkeresik levelükkel. A fejlesztők persze nem értik mindezt és az Apple állásfoglalását várják. A Guardian beszámolója szerint az Apple jogi osztálya nem veszi félvállról a dolgot és azonnal elkezdett dolgozni az ügyön. A fejleményeket kiváncsian várjuk.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. tzs007 - 2011.05.18. 14:06

    miért nem lepődöm meg… ahol pénzt szimatolnak oda be kell pofátlankodni és megsarcolni azokat akik megdolgoztak érte… no comment

Szólj hozzá Te is!