Az infotársadalom újramobilizálása

Zeno 2011.05.03. 14:26 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 349

A kiindulópont

Az egyre népszerűbb okostelefonok előretörésével egyre sűrűbben találkozhatunk cikkekkel, amik arról tudósítanak, hogy a nagy amerikai/távol-keleti gyártó legújabb csúcskészülékébe minden ma fellelhető és elérhető technikai vívmányt belepakoltak. Azt már megszokhattuk, hogy az IT-újságírás sokszor bújtatott reklám is egyben, így nem árt összevetni az említett ketyerék tudását, és akkor kiderülnek a “nüansznyi fiaskók”. Akadnak csúcskészülékek kétmagos processzorral, vagy éppen kijelzővel és optikákkal, laptoppá dokkolhatósággal, qHD (960×540) felbontással és LTE kapcsolattal és a többi, és a többi.

Kísértetiesen emlékeztet ez a helyzet a PDA-smartphone váltásra, amikor a gyártók még sok-sok bőrt lehúztak a telefonálásra képtelen, de WiFi-Bluetooth-VGA felbontás-GPS kombinációkkal még életben tartott menedzserkalkulátorokról, hogy aztán elölről kezdhessék a variációkat immáron a GSM csatlakozás mellé kapcsolva. A különbség az, hogy jelenleg nem azáltal születik új eszköz, hogy két meglévőt kereszteznek, hanem az új generációk találkozása által, vagyis a felhasználók képességei és a felhasználói felületek jutottak el arra a szintre, hogy a meglévő technológiák együtt egy új élményforrást jelentsenek egy sokoldalú és könnyen kezelhető környezetben. Sokan úgy vélik, ez a PC halálát jelenti, pedig sokkal több van ebben: a még mindig oly meghatározó őskövület, a televíziózás súlytalanná válása, és háttérbe szorulása, hovatovább retrósodása.

Az út

Ennek a folyamatnak a fő lebontásra ítélt akadálya a készülékek eltérő képességeiben keresendő, vagyis abban, hogy hiába van nekem mindentudó telefonom, ha a másik nem tudja fogadni az MMS-t. A PC azért tudott fokozatosan gyökeret verni negyed százada a háztartásokban, mert a készülékek – akkor mindenki által megtanult kifejezéssel élve – kompatibilisek voltak egymással. Ha meg nem volt a szomszéd gyereknek CD-ROM-ja, akkor egy éven belül beszerzett egyet. Ez az igazán nagy ereje az iPhone-jelenségnek, ami képes volt átlépni azt a kritikus tömeget jelentő eladási számot, amitől kezdve szabványnak számított: azért vette az n+1-edik vásárló épp ezt a telefont, mert becsatlakozhatott a mások által már kultivált életérzésbe. A legfontosabb folyománya ennek a történetnek az, hogy a felhasználók és a fejlesztők kezdték megérteni, mit is akar a másik: egyik oldalon megtanulták kezelni a kütyüket, másik oldalon pedig megtanultak a felhasználók keze alá dolgozni.

Azonban az iPhone csupán egy hírnök, egy fecske, és a nyarat majd az hozza el, ha egy megfizethető, szoftveresen jól felépített, és technológiailag kevésbé dogmatikus rendszert adunk a felhasználók kezébe. Nem csupán fogyasztóként tekintünk a vásárlóra, aki a szűkre szabott kereteken belül minél több szoftveres és hardveres extra megvásárlásával tudja életben tartani az illúziót, hogy nagy mozgástérrel bír, hanem csepegtetés helyett egy átfogó, (a meglévők, pl. okostévénk mellé) nem másodlagos rendszert adunk a kezükbe. Így nem a laboratóriumokban dől el az infótársadalom sorsa azzal, hogy kire/mire szabják a készüléket, hanem a milliónyi felhasználói szokás dominálja az események irányát.

Az eszköz

Amióta megjelentek az első tenyérgépek, az első kérdés mindig az volt, hogy “és mit tud?”, ami a maga kontextusában egyet jelentett a “mit nem tud, amit a PC viszont tud?” kérdéssel. Jelenleg a technika eljutott arra a szintre, hogy a feltett kérdésre nyugodt szívvel adhassuk a választ: “Mindent.” És még sok minden mást is. Az okostelefonok teljesítményben, kezelhetőségben és funkciókban beérték, és egyes területeken meg is előzték a PC-ket. Lássuk hát, hogy az említett koncepció miként is forradalmasítja a kommunikációt. A mobilitás az elsődleges kívánalmak közé tartozik ebben a szakmában, amit több összetevőjén keresztül vizsgálhatjuk.

Egyrészt méretében és súlyában alkalmazkodnia kell az emberi ergonómiához, a szem-tenyér-nadrágzseb hármas feltételeihez. Ezek az elvárások a készülék méretein, súlyán túl még a képernyő paramétereit is meghatározzák, hiszen fontos szempontok, hogy férjen el a zsebben, de jól látható/kezelhető legyen, és közben ne kelljen mindig (két ujjal) nagyítani, ha olvasni akarsz. Az iPhone 4 megjelenésekor Steve Jobs úgy jelentette be annak az előző modelléhez képest négyszeres felbontású kijelzőjét (960×640, 326dpi), hogy hétköznapi használat során ennél részletesebb megjelenítő már nem szükséges, az emberi szem nem képes feldolgozni a képet ennél részletgazdagabban. El is nevezték Retina Displaynek. Ezt a kijelentését többen cáfolták rámutatva arra, hogy az emberek látása eltérő, és az sem mindegy, hogy milyen távolról nézzük a kijelzőt. Az viszont tény, hogy egy teljes weboldal megjelenítésekor még az iPhone 4 kijelzőjén is észrevehető a betűkön, hogy pixelesek. A szakértők szerint a szem felbontóképességének határa – 30 centiméterről nézve a kijelzőt – 400 dpi felett kezdődik.

Kitekintés – A tenyértelefonok térnyerése felfokozta az új kijelzőtechnológiák iránti igényt, amit jól mutatnak a japán és dél-koreai gyártók fejlesztései. Tavaly októberben a Casio bemutatta a világ legkisebb – és egyben a legkisebb, még értelmes fejlesztést képviselő – FullHD kijelzőjét, ami 4,8 inch képátlóval rendelkezik, ez 458 dpi részletességet jelent. Idén februárban a Hitachi egy 4,5″-os 1280×720-as (329 dpi-s) felbontással rendelkező IPS panelt mutatott be, amit őszre már sorozatgyártásba szán. A Sharp rendkívül vékony és könnyű poli-szilikon LCD megjelenítőt fejleszt és nagy energiahatékonyságú IGZO félvezető alapú technológiát vezet be, a Samsung tízszeresére növeli az AM-OLED gyártósorainak kapacitását, és felére csökkenti a kijelzői fogyasztását, a Sony a Bravia technológiáját állítja csatasorba, míg az LG év elején mutatta be nagy fényerejű (700 nit), mégis alacsony fogyasztású NOVA kijelzőit.

Másrészt minden környezetben napsütésben, esőben, hóban, fagyban ki kell tudnia szolgálni a tulajdonosa igényeit. Harmadrészt szükséges a vezetéknélküli adatátviteli szabványok széleskörű támogatása, hogy mindig a lehető leggyorsabb kapcsolaton keresztül csatlakozzon a világhálóhoz.

Végül a legfontosabb, hogy töltés nélkül hosszan bírja a strapát, és egyszerűen és gyorsan feltölthető legyen az akkumulátora. Mindezek mellett már alapkövetelmény a megfelelő multimédiás ellátottság, a fejlett navigációs képességek és a sokoldalú számítógépes kapcsolat.

A cél

A trendeket figyelve a fenti igényeket kielégítő készülék az első 64bites mobilprocesszorral egy időben, 2012 végén jelenhet meg.

Méretek:

– max. 2,2″ x 4,4″ x 8,8 mm és max. 50 cm3

– max. 100 gramm

Képernyő:

– 3,7″ kapacitív 3D multi-touch

– 16 millió szín (24 bites színmélység)

– 1000 nit (napsütésben is olvasható)

– 1280×720 – 400 dpi (weblapok és 720p filmek teljes megjelenítése, valódi Retina Display)

– olvasáshoz szem- és akkumulátorbarát üzemmód

– váltás lehetősége széles és szűk betekintési szög között

– biztonsági üveg

Erőforrások:

– 64bit, négymagos CPU, 1 W fogyasztás

– 100 GB memória (4 GB RAM + 96 GB Flash)

– mikroSDXC (2 TB-ig, menet közben cserélhető)

– dual SIM (két telefonszám/mobilszolgáltató egyidejű kezelése)

Vezeték nélküli kapcsolatok:

HSCSD, GPRS, EDGE, HSDPA/HSUPA, HSPA+, LTE (LTE – Advanced)

– Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi Direct (P2P), DLNA (médiatartalom külső képernyőre történő küldése)

– Bluetooth 4.0 (gyors vagy energiatakarékos P2P, pl. kulcscsomó “megcsörgetése” )

NFC (elektronikus pénztárca és más praktikák)

Multimédia:

– 3.5mm jack

– TV-out (3,5mm jack és MHL 2.0 (micro-USB) mellett Thunderbolt vagy mini-HDMI – 3D 1080p)

– sztereo hangszórók (kihangosítás)

– második mikrofon (valamint zaj- és visszhangszűrés videórögzítéshez az optika mellett)

– FM rádió + RDS (beépített antenna, Bluetooth fejhallgatóval is működik)

– FM transmitter (zene szórása FM rádióra, pl. (autó)hifire)

– beépített pico projektor: 3D 1080p, 100 ANSI lumen, 1000:1

– 2 tengelyes hátlapi kitámasztó (kickstand, filmnézéshez vagy képkeretként)

Kamera:

– 2 db (3D) hátoldali 8,3 Mpixel (3840 x 2160 – QuadHD), mechanikus zár

– videó mód: 1080p – 60 fps, 720p – 120 fps, 480p – 240 fps

– 2 db (3D) előlapi kamera (videó mód: 1080p – 30 fps)

– dedikált gomb fotó és videó illetve 2D és 3D mód közötti váltásra

– mechanikus autófókusz (videó alatt folyamatos), panoráma és makró mód

– fókusz a kijelzőn érintett területre / arcfelismerő és -követő fókusz, képstabilizátor

– mosolyfelismerés, pislogás kizárás

HDR fotózás

– xenon és dupla LED vaku (zseblámpa funkció)

– lencsevédő retesz

Geotagging (GPS koordináták regisztrálása a képfájlban)

Akkumulátor:

– 1000mAh akkumulátor

vezeték nélküli akkumulátor töltés támogatása

– 1 nap beszélgetési idő, 1000 óra készenlét, 100 óra zene, 10 óra 3D 1080p videó / Wi-Fi

– micro-USB 3.0 töltő és adatkapu

– hátlapon napelem

További tulajdonságok:

A-GPS, QuickGPS

– 3D iránytű + 6 tengelyes gravitációs szenzor (giroszkóp) + gyorsulásmérő

– fényszenzor (kijelző fényerejének beállítása)

– közelségszenzor (kijelző kikapcsolása amikor a füledhez emeled)

– teljes értékű laptoppá dokkolható

– számítógépre kötve második kijelzőként használható

– WiFi hotspot (mobilweb megosztása WiFi-n keresztül)

USB On-The-Go 2.0 (külső eszköz, pl. pendrive csatlakoztatása)

– ívelt előlap (“arccal” lefelé nem karcolódik a képernyő)

– ujjlenyomat-olvasó

– csepp-, por- és ütésálló

A fenti paraméterekkel a készülék, hogy – a speciális felhasználási módok, mint a halradar és magasságmérő kivételével – a funkciók kombinálásával számtalan módon és helyzetben segédeszköz lehet. Például a kocsiban Bluetooth-on vagy FM transmitteren keresztül a hifibe küldi a zenét, amit a netről játszik le, a mobilnetet WiFi-n szórja az utasok laptopjának, a rákötött pendrive-ról a háttámlákba épített monitorokon filmet játszik le, tölti az aksit (akár vezeték nélkül), GPS-szel navigál, közben videóra veszi az utat karambol vagy baleset esetére, és ilyen esetben értesíti a segélyszolgálatot.

Lényeg a lényeg, a kívánatos eredmény az, hogy a készülék nyílt rendszerét a felhasználói közönség a saját decentralizált felügyelete alá vonhatja, aminek eredményeképpen megszűnne a függés a nagy gyártók akaratától és hanyagságától. A kódolt korlátok és az optimalizálatlan és ellenőrizetlen programok, vagyis a kiszolgáltatottság kérdése és a biztonsági kockázatok keményebb kihívókkal találják magukat szembe. Mindehhez szükséges egy jól megalkotott készülék a fenti paraméterekkel, és a szoftveres környezet szabad alakításának lehetősége. Ez ma még álom, de elnézve a PC történetét, nem tűnik elérhetetlennek ez a cél.

A fenti írás várhatóan a Logout.hu oldalon is elérhető lesz napokon belül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. feandras - 2011.05.03. 17:09

  Hát erre a termékre legalább 10 évet várni kell ha egyáltalán lesz , mert az embereknek akkor csak 2-3 műszaki cikket kell megvenni, egy telefont meg otthon egy nagyobb 100" tv és egy számítógépet! A háztartási gépek nincsenek benne!

 2. zeno - 2011.05.03. 17:14

  egy jó dokkolóval elég csak ez a telefon. én azt mondanám, hogy előbb lesz ilyen telefon, minthogy megvalósulna a négyes metró/euró/M0-ás befejezése közül bármelyik is, szóval nem most, de nem is oly soká :)

 3. Tomi - 2011.05.03. 21:42

  A kamerához még belehetne préselni az optikai zoomot 10-70mm f/2-vel. :)

 4. ptomcat76 - 2011.05.04. 10:46

  Nekem jelenleg a nagyobb teljesítményű aksi az ami kellene! Mert hiába tud mindent az Iphonom, ha folyton a feltöltöttséget kell figyelnem!

Szólj hozzá Te is!