Érkezthet a felhőalapú iTunes és a korlátlan zeneletöltés

KeleMan 2011.03.04. 21:17 Apple, Egyéb, iTunes, Pletykák 2 hozzászólás 3 959

A Bloomberg ismét beletenyerelt egy óriási pletykába. Szerintük az Apple egyeztetéseket folytat a világ legnagyobb zenekiadóival (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group Corp. és az EMI Group) egy olyan rendszerről amelyet már akár 2011 év közepén bevezethetnek. A jelentés szerint 2011 nyarán egy olyan új iTunes verzió jöhet (várhatóan a Mac OS X Lion operációs rendszerrel), mely korlátlan zeneletöltést kínál a felhasználók számára (ebben segíthet az Apple-nek a Lala felvásárlása). Nyilván ennek a legtöbb kiadó nem örül, de az Apple mindig is meggyőző tárgyalópartner.

A korlátlan zeneletöltést úgy képzeljük el, hogy egy közös azonosítóval (Apple ID) letölthetjük az összes eszközünkre a zeneszámainkat, legyen az akár iPhone, iPad vagy iPod eszköz. A szolgáltatást egy cloud-base, azaz felhőalapú kiszolgáló látná el. Az Apple 1 milliárd dollár értékben építette meg az észak-karolinai adatközpontját, de erről még szinte semmit sem lehet tudni. Mégis olyan gigantikus méretű beruházásnak tűnik, hogy joggal gondolhatjuk, vajon mi másra kívánják majd használni azt. Mindenesetre jó kiindulási alap lenne.

“A deal would provide iTunes customers with a permanent backup of music purchases if the originals are damaged or lost, said the people. The service also would allow downloads to iPad, iPod and iPhone devices linked to the same iTunes account, they said. The move would be a step closer to universal access to content centrally stored on the Internet.”

Fontos még, hogy várhatóan a Mobile Me szolgáltatás is (mely jelenleg 99$/év) teljesen ingyenes lesz, bár ismerve az Apple politikáját, nem valószínű, hogy mindent ingyen adnának. Az azonban jó lenne, ha egy kb. 10-20 GB-os tárhelyet, melyen a fotóinkat, zenéinket, képeinket tárolhatnánk, elérhetővé tennék. Biztonsági mentésként is jó helyen lenne. Más kérdés, hogy ki mennyire bízik meg abban, hogy a saját adatait az Apple kezelje.

“Under one plan for MobileMe, the service that now costs at least $99 a year would become free. Users could store photos, contacts, e-mail and other content on Apple’s servers, one person said. The content would be accessible through any wireless connection.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. KeleMan - 2011.03.04. 23:06

    Ajánlom mindenkinek még ezen cikk elolvasását: A digitális zeneértékesítés halott (http://itcafe.hu/hir/songo_zenearuhaz_emusic_drm_wma_game_over.html)

  2. JamesS - 2011.03.06. 20:47

    inkább a wifi kapcsolódási lehetőséget tegyék bele az itunes ba előbb
    annyira utálom a drótokat, főleg ha 1 mp3 rátételéért kell összedugnom a gépet és az iphonet

    de kíváncsian várom mi lesz ebből

Szólj hozzá Te is!