Megérkeztek az új MacBook Pro modellek

KeleMan 2011.02.24. 17:01 Apple, Kiemelt hírek, Mac 1 db 561

Az Apple pár órája végre ismét megnyitotta az online üzletét, elérhetővé váltak az új MacBook Pro gépek. Történt pár újítás, de nem változott a gépek felépítése. A méretük és súlyuk is megmaradt ugyanaz, mint az előző modellekben, az Unibody ház is maradt a régi. Sőt az új processzorok miatt a gépek akku ideje még csökkent is. Egységesen 7 órán keresztül bírják a kiképzést, viszont az is igaz, hogy az Apple újfajta számítási móddal végzi az akkuteszteket.

De mik is az újdonságok? Mert azért abból is akad bőven. Nos, mindenképp fontos előrelépés, hogy immár mindhárom változatban (13″, 15″, 17″ ) egységesen az Intel Core i5 és i7 processzorai működnek. Így tehát már a 13″-es gép is lehet akár i5-ös vagy akár i7-es procival is szerelt, mely mindkét esetben duplamagos. A Core 2 Duo processzorok ideje ezzel lejárt, az Apple száműzte azokat. Érdekesség még és ez is a MacBook Pro gépek előnyére vált, hogy az eddigi duplamagos processzorokat a 15″ és 17″-es változatban felváltotta a négymagos Core i7-es processzor. A 13″-es modellek esetében a grafikus kártyák szerepét az új integrált Intel HD 3000-es chipek adják, míg a kisebb 15″-es változatban egy Radeon 6490M 256MB-os kártya teljesít szolgálatot. A nagyobb 15″-es és a 17-es modell esetében pedig az integrált Intel HD 3000-es chipek mellett a Radeon 6750M 1GB-os memóriával szerelt kártya adja a kraftot.

Mindhárom modell esetében maradt a 4GB-os memória, valamint az 5400rpm-es merevlemez. Az SSD-k kora tehát még nem érkezett el, bármennyire is várták a felhasználók. Valószínű, hogy a következő vérfrissítésnél ezt majd pótolják.

Az újítások közé tartozik még az új HD képes FaceTime is, mely végre a MacBook Pro modelleknél is megkapta az 1.0-ás változatot, így WiFi-n keresztül az Apple ID segítségével ingyenes hívásokat kezdeményezhetünk az arra alkalmas készülékek használóival.

Megjelent még az Apple által Thunderbolt néven debütált technológia is, mely másodpercenként 10Gb-es átviteli sebességre képes, mely az USB 3.0 sebességének a duplája.

Az Apple az Intellel karöltve fejlesztette ki ezen technológiát, melyet az Intel Light Peak-ként mutatott be, de a fantázianév megalkotása az Apple kezében volt. Nos ezentúl a Thunderbolt az etalon, már ha adatátvitelről van szó. Az Intel a 2011-es évben egyébként azt tervezi, hogy minden felső kategóriás eszközt ellát majd ilyen csatolóval, mely tartalmazza a nagy sebességű adatátviteli eszközökhöz szükséges portot valamint a Mini Display csatlakozót is.

Időközben az XMS-nél már 1-2 hetes átfutási idővel rendelni is lehet az új modellekből. Az árak jelenleg csak tájékoztató jellegűek, de kiindulási alapnak az árképzés tekintetében jók.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Feandras - 2011.02.24. 21:41

    Nagyon szeretnék egy ilyen gépet 15" ban de ezek az árak annyira felháborítok, elgondolkodom azon ha lenne ennyi pénzem akkor meg venném-e. Imádom a készűlékekeiket volt iPhonenom van Ipadem,azok is prémium termékek de kategóriában és árban a "konkurenciának" max 20-30% drágább. Pl iPhone 4 170 ezer függlenül míg egy Samsung seven 130ezer,de ezek a gépek 70-80% többek :(

Szólj hozzá Te is!