WikiLeaks: Az Apple lehet a hackerek következő célpontja

Helme 2010.12.22. 10:52 Apple, iPhone, Pletykák 1 db 165

Az Apple törölte a WikiLeaks alkalmazást, ami betekintést nyújtott bizalmas kormányzati iratokba, melyekről hetek óta beszél a világsajtó. A Wikileaks App leírásában az állt, hogy: “ez a program azonnali hozzáférést biztosít a világon legjobban dokumentált, szigorúan titkos feljegyzésekhez”.

Az Apple december 17-én jóváhagyta a programot, így a Store-ból le is lehetett tölteni 1,99 dolláros áron. Most azonban az vállalat törölte a szoftvert. Eleinte nem akartak nyilatkozni, majd azt mondták, hogy a Wikileaks megsértette a fejlesztői irányelveket, ugyanis az összes helyi törvényeknek meg kell felelnie.

Számos cég tette tiltólistára a weboldalt, az Amazon leállította a hostingot, a PayPal pedig befagyasztotta számlájukat, így már adományozni sem lehet nekik. Most pedig az Apple akciózott. Éppen ezért lehet, hogy Steve Jobs-ék kivívták az Anonymus hackercsoport ellenszenvét, így meg fogják támadni a vállalatot. Kíváncsiak leszünk, hogy a szerverek bírni fogják-e a megpróbáltatásokat.

A majdnem két dolláros applikáció soknak tűnhet, ugyanis a weben ugyan ez ingyen elérhető, de ez amolyan támogatási forma volt, ugyanis a készítő Igor Barinov leírta, hogyan is működik. Minden letöltésből egy dollár a WikiLeaks-nek megy, míg 60 cent az Apple számlájára vándorol. Így a készítő összesen 30 centet zsebel be egy vásárlásból.

Az AppleInsider azonban úgy véli, hogy lehet éppen emiatt függesztették fel a vásárlási lehetőséget, ugyanis a Store használati irányelvében benne van, hogy adományozás céljából nem lehet programot feltenni. Interneten, PayPal-on vagy pedig SMS-ben lehet támogatni bárkit, de az Apple boltjában támogatásmentesnek kell lennie.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Lori - 2010.12.22. 15:31

    Az amazont sikerült megakasztaniuk, szerintem a Applet is sikerül, ha rendesen "nekifekszenek".

Szólj hozzá Te is!