iPhone 4 bemutató #6 – iBooks

KeleMan 2010.10.09. 20:49 Apple, Egyéb, iPhone, Teszt 7 hozzászólás 668

Az iPad bemutatásakor az Apple egyértelművé tette, hogy a zenék, filmek és persze az alkalmazások terjesztése mellett könyveket is kíván árusítani. A mai napon az iBooks alkalmazással és annak használatával fogunk foglalkozni iPhone 4 készüléken. Az utóbbi időkben egyre sikeresebb az elektronikus könyvek piaca és robbanásszerűen jönnek a különböző táblagépek, elektronikus könyvolvasók. Az iPad készülék bemutatásával és a kifejezetten erre az eszközre írt iBooks programmal ezt az Apple is kihasználja. Sőt az iPhone 4 megjelenésével, valamint a Retina kijelzőnek hála megkaptuk az iBooks alkalmazást a legújabb iPhone-ra is. Igaz azonban, hogy nem nyújt akkora élményt, mintha iPad-en olvasnánk a sorokat. Sajnos bármennyire is jó a kijelző, könyvolvasáshoz kicsi, persze használható, de mégis más.

Az iBooks alkalmazással kezdetben csak az AppStore-ból letölthető ingyenes vagy fizetős programokat tölthettük le, az új iOS 4.0-ás szoftverben viszont már arra is van lehetőségünk, hogy akár PDF fájlokat is olvassunk a készüléken. Az iTunes szoftver segítségével tehát egyszerűen szinkronizálhatjuk ezen dokumentumokat is.

Az alkalmazásban lehetőségünk van megtekinteni a fenti képen is látható formában könyveinket, pdf fájljainkat. E mellett van lehetőség, hogy a fényerősséget és betűméretet, valamint a betűtípusokat is állíthassuk. Keresési opció is van, valamint könyvjelzőket is eltárolhatunk, ahol abbahagytuk az olvasást vagy valamit szeretnénk magunknak kiemelni és eltárolni. A dizájn itt is kitűnő, az oldalak közti lapozás animációja is szép. Sajnos Magyarországon, mivel még a teljes iTunes Store nem érhető el, így csak néhány alap elbeszélés, novella, regény tölthető le. Reméljük hamarosan ez meg fog változni. Addig is tudom ajánlani a Magyar Elektronikus Könyvtár látogatását, ahol több ezer magyar nyelvű írás található meg pdf formátumban.

Én nem használom az iBooks lehetőséget, nem látom értelmét mobilkészüléken könyv olvasásának. Ha majd olvasni szeretnék, – elektronikusan – akkor veszek iPad-et. Az azonban fontos, hogy egy olyan lépést tett meg az Apple, amely által a közeljövőben remélhetőleg még több elektronikus alapú sajtótermék fog megjelenni ezen készülékekre. Talán majd egyszer megélem azt is, hogy a reggeli Délmagyarországot már nem a kézbesítő teszi a postaládámba, hanem minden reggel ott lesz a link az eléréssel, letöltési lehetőséggel az e-mailjeim között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

7 hozzászólás

 1. Bence - 2010.10.09. 23:36

  Én nagy lelkesen telepítettem az iBooks-ot, letöltöttem pár könyvet… tetszett a lapozgatás, de ennyi. Azóta nem is indítottam el. Ahogy KeleMan is írta, iPhone-on nem jó könyvet olvasni. De az ötlet nem rossz! :-)

 2. mikey™ - 2010.10.10. 00:47

  Nekem személy szerint nagyon tettszik! Én általában e-mailben, pdf-ben kapok árajánlatot, szerződéseket áttekintésre véleményezésre, elfogadásra, mondhatni napi szinten. Teljesen jól áttekinthető ebben a formában és bármikor vissza tudom őket nézni. Könyvek része engem sem érdekel kifejezetten.

 3. asd - 2010.10.10. 10:15

  Én is csak kipróbáltam de nem jött be.Még a safari-s olvasás is jobban tetszett.Ott lehetett olyan kicsi betűt használni amivel már elég hosszú sorok jöttek ki belőle.De mondjuk a probléma ott van ha nem otthon vagy valami hasonló biztonságú helyen olvasol akkor nem szívesen veszed elő az iphone-t főleg egy metrón.

 4. Gyuri - 2010.10.10. 16:49

  Srácok!

  Olyan kérdésem volna hogy ha veszek egy iphone 4-et a T-nél de úgy hogy díjcsomagra való hűségnyilatkozat nélkül és most mix díjcsomagom van akkor megmarad ez és nem kell semmit fizetnem havonta ugye?

  Fontos lenne a segítségetek

  • KeleMan - 2010.10.10. 18:34

   Gyuri: Igen, megmarad a mixes kártyád, de lesz egy új előfizetéses számod is, amire nem vállalsz – mármint a díjcsomagra hűségidőt – csak az előfizetésre. Így lehetőséged van két évig pl. csak az Eco díjcsomagot fizetni. Új előfizetéses számod mindenképp lesz és azt fizetned kell hacsak nem dominó csomagban veszed meg. Így pl. 1 vagy 2 évig, de legalább az Eco díjcsomagot fizetned kell.

 5. Gyuri - 2010.10.10. 23:06

  Szia Keleman!köszönöm a választ.Es ez az Eco dijcsomag az mennyi?

  Meg van egy olyan érzésem hogy a mai nap nem vettek komolyan mert!

  Ma bementem hogy előrendeljem a 4et de egy kis sárga fecnire írták rá hogy milyet szeretnék meg mekkorát meg a számomat….de kérdem én nem kellett volna valami papirt kitölteni hogy ha megjön köteles vagyok átvenni stb stb

  megköszönném a választ

 6. p3d3str1an - 2010.10.11. 12:52

  Az iBooks szép, de a Stanza jobb olvasásra iPhonen. (az iBooks túl sok sallangot hagy a képernyőn, státuszsor, élőfej-élőláb).

  Én már az előző wines pdamon is olvastam, itt is olvasok sokat, csak megszokás kérdése.

  PDFre viszont egyik fenti sem jó szerintem, arra a Dropbox-ot használom (tudom, elsősorban nem erre való, de nagyon profi pdf megjelenítője is van).

Szólj hozzá Te is!