Az Európai Unión belül érvényes az iPhone garanciája

KeleMan 2010.09.30. 16:03 Apple, Egyéb, iPhone 2 hozzászólás 162

Az Európai Bizottság szombaton közleményben jelentette be, hogy az Apple elállt korábbi garancia politikájától, miszerint az iPhone készülékekre a garanciális feltételek csak abban a tagállamban voltak érvényesek, ahol az adott készüléket vásárolták. Így az Apple-nek sikerült elérnie, hogy az EB elálljon a további vizsgálatoktól. Az EB így 2 olyan vizsgálatát is felfüggesztette, melyben az Apple iPhone készülékeivel kapcsolatos trösztellenes nyomozást folytatott. A még év elején indított nyomozás az Európai Unión belüli garancia-politikára és a fejlesztők szabályozására irányult.

Az Apple továbbá szerződést kötött a szervízszolgáltatókkal, hogy “az olyan tagállamokban is nemzetközileg érvényesíthető garanciákat biztosítsanak, ahol az Apple nem maga intézi a javításokkal kapcsolatos teendőket” – írja a közlemény. Így tehát a 27 EU-s tagállamban, sőt azon kívül Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben is érvényes a garancia.

Érdekességképp még megemlítendő, hogy az EB egy másik ügyben is nyomozást folytatott, melyben az Apple az iPhone alkalmazások készítőivel kötött licencmegállapodásokat vizsgálta. Az Apple ugyanis megkövetelte a keretmegállapodásban, hogy csakis és kizárólag azokat a programokat és programnyelveket használhatják a fejlesztők, melyeket az Apple megszab. Az Európai Bizottság szerint ez negatívan befolyásolta volna azoknak az eszközöknek a fejlesztőit, melyek nem csak az Apple készülékeire fejlesztenének. Az Apple végül kivágta magát és még a határozat megszületése előtt, néhány hete be is jelentette, hogy megszünteti a fejlesztőeszközökre vonatkozó korlátozásait.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Dannyka - 2010.09.30. 19:44

    Sztivi is szereti azért az €-t :-)

  2. iRicsi - 2010.10.11. 14:45

    Akkor ha én most rendelek egy iPhone-t Londonból, azt itthon is javítják?

Szólj hozzá Te is!