Vuvuzela iPhone-ra! Ha zajt akartok!

KeleMan 2010.06.14. 13:37 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Programok 4 hozzászólás 308

Aki figyelemmel követi a 2010-es Labdarúgó Világbajnokságot, az tudja, hogy a mérkőzések alatt folyamatosan egy zúgó, búgó hang jön a televízió készülékekből. Ez nem hiba, de sajnos kiküszöbölni sem lehet. Ez az úgynevezett Vuvuzela. Van aki zümmögő méhekhez hasonlította, de akadt aki a budapesti metróhoz. :)

A vuvuzela (más néven: darázskürt) (bantu nyelven: lepatata) egy dél-afrikai kürt. Körülbelül egy méter hosszú, általában futballmérkőzéseknél fújják a rajongók. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. Az 1990-es években eredetileg ónból csinálták, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport műanyagból kezdte el tömegesen gyártani. A vuvuzela a két nagy dél-afrikai futballcsapat, a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzésének az egyik jellemzője. A Kaizer szurkolóinak sárga vuvuzeláik, míg az Orlandónak fekete-fehér vuvuzeláik vannak.

A 2009-es konföderációs kupán sok külföldi szurkoló és tévénéző kritikáját váltotta ki a hangkeltő eszköz zümmögésre hasonlító hangja. Másfelől a dél-afrikai futballrajongók szerint a vuvuzela hozza el az élénk légkört a stadionba és adja a hangulatot, csakúgy mint más országokban a dobok, trombiták. Sokak kérték a nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra tiltsa be a hangszert, ami eredetileg 2008 júliusáig be is volt tiltva, azonban ekkor újra engedélyezték a használatát. A betiltás akkori oka a hangszerrel elkövetett bántalmazások voltak.

Most azonban elérhetővé vált iPhone, iPod Touch és iPad készülékekre is. Az ingyenesen letölthető alkalmazásban az előre megadott színekkel kiválaszthatjuk a vuvuzela festését is. Ennyi nem több! Aztán megnyomjuk a kürtöt és az szól. Zajt ad! Én rühellem, de ez már az én bajom, ha sokszor nyomogatjuk egymás után, akkor jön ki az igazi hangja. Képzeljük oda magunkat a stadionba… több ezer ilyen vuvuzela. Már most fáj a fejem. Pedig este olasz meccs is lesz… :)

Letöltöm! :D

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

  1. Muhadnagy - 2010.06.14. 19:41

    ez hatalmas app, tegnap töltöttem le, egész nap ezt nyomom a melóba is, rácuppantottam a hangfalra, max hangerő és VUVUZELAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA és a többiek meg hülyét kapnak :D

    az első meccsen idegesített, de a másodiknál már rabja lettem :D

    jah egy fontos információ VUVUZELÁT LEHET VÁSÁROLNI AZ INTERSPORT ÜZLETEKBEN 990 HUF-ért :D

  2. Muhadnagy - 2010.06.15. 22:59

    na megvan a vuvuzela, már gyakorlok…holnap céges "buli" lesz:D

Szólj hozzá Te is!