Küszöbön a DJ Player 2.0

KeleMan 2010.06.05. 15:17 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Programok 0 db 260

Az iPhone/iPod touch és az iPad már nem kötött egyetlen sztereó kimenethez, mert elkészült az iMect Bt. és a német Stereomusik együttműködésében a DJ PLAYER alkalmazás 2.0-ás verziója. Az előző verzió egyetlen profi lejátszójához képest ez már kettőt tartalmaz egy virtuális keverővel összekötve, azaz a DJ PLAYER egy komplett DJ pult egyetlen alkalmazásban. A vadonatúj NetOut kiegészítő app használatával ötféle kimeneti módja különböző igényeket elégít ki.

A zenék feltöltése továbbra is WiFi-n keresztül történik, iTunes szinkronizációval vagy böngészős feltöltéssel, teljes metaadat kezeléssel, előadó, cím vagy BPM szerinti rendezéssel. A fejlesztés során a minél alacsonyabb késleltetés (latency) és a teljesítmény volt elsődleges a grafikai trükkök ellenében. A fejlesztők a kis képernyő miatt csak a megfelelő felhasználói interfész és munkamenetek kialakításával heteket töltöttek el.

A DJ-k munkájához két sztereó kimenet kell, egy a közönség, egy pedig a belehallgatás számára. Ez eddig nem volt lehetséges az iPhone OS-t futtató készülékeken, mert csak egyetlen sztereó kimenetük van, a mono szétválasztás pedig nem minőség a profi DJ-k számára. A DJ PLAYER megoldja a problémát.

“Home” kimeneti módban a fejhallgató kimenet a belehallgatásé, a master pedig WiFi-n keresztül egy másik készülék kimenetére kerül a DJ PLAYER NetOut alkalmazás segítségével. Bár a WiFi-s audió streaming eddig sem volt újdonság, de az átlagos 2-6 másodperces késleltetés használhatatlanná tette a DJ-k számára.

Egyik jelenlegi protokoll sem volt megfelelő ahhoz, hogy alacsony késleltetéssel és CPU használattal mobil eszközök audiót sugározzanak, ezért a DJ PLAYER-hez egy teljesen újat kellett fejleszteni, az alapoktól kezdve. A DJ PLAYER 59 ms (0.059 másodperc) késleltetéssel sugároz, amit a “Latency Balance” beállítással 0 ms-ig lehet kompenzálni. Igen, ZÉRÓ, NULLA.

Persze az ilyen alacsony késleltetésű WiFi-s sugárzás nem mindig problémamentes, ezért a “Home” mód csak otthoni bulikhoz és gyakorláshoz ajánlott, nem pedig nagy klubok számára. Nekik a “Club Master” mód lett kifejlesztve, ahol a fejhallgató kimenet a master, a belehallgatás pedig a hálózaton keresztül a DJ zsebében található iPhone-ra kerül, így a közönség mindig tökéletes minőséget kap, a DJ pedig megszabadul a fejhallgató zsinórjától.

Nem minden DJ szeretne virtuális mixeren keverni, ezért nekik készült a “Classic” kimeneti mód, ahol továbbra is csak egyetlen lejátszó érhető el, és így két iPhone csatlakoztatásával lehet a teljes pultot kialakítani. Rendelkezésre áll még az iPhone-os DJ-zésben “hagyományos” split cable mód is (monósítás), illetve ennek egy továbbfejlesztett változata, ahol ha nincs belehallgatás, a kimenet automatikusan sztereó lesz.

A keverőn minden általánosan elvárható kezelőszerv megtalálható, de az új kimeneti módoknak hála split vagy sztereó belehallgatás is választható, az arányt pedig master/pfl potival lehet állítani. A crossfader és a csatornapotik karakterisztikája állítható, de a crossfader két újfajta keverési módot is ismer: hozzákapcsolt rezonáns szűrők segítségével nemcsak hangerőben lehet keverni, de frekvenciában is.

Minden csatornán háromcsatornás (hi/mid/low) EQ van, ami kétféle üzemmódban működik: “adjust” módban a hangszínt lehet állítani (plusz-mínusz 6 db), “mix” módban pedig vágás (“mínusz végtelen” db) és 0 db között működik, amit egy rejtett kill kapcsoló tovább segít.

Hamarosan megújul a weboldal, és új videókat is készítünk. Az alkalmazás továbbra is drága marad (25 USD), de a 2.0-s verzió elfogadásáig a jelenlegi (kissé bugos) változat 19 USD, és ugye ez fog frissülni.

Tulajdonságok, angolul:

– output modes: Classic, Split Headphone, Split Headphone with Auto Stereo, Home, Club Master
– 2 independent stereo outputs for stereo PFL and stereo master on WLAN with the DJ PLAYER NetOut app
– clickless/popless 32-bit sound engine
– guaranteed resistance against any vibration :-)

Mixer

– crossfader with 3 curves (beatmix, constant power, scratch) and 3 modes (classic volume cross, lo-hi/hi-lo filtered cross)
– for each channel: fader with 2 curves (smooth, hard), smooth gain, low/mid/high ±6 db adjust eq (double tap a fader for zero position), low/mid/high mixing eq from cutoff to 0db, hidden cutoff switch below each mixing eq, PFL switch
– calibrated VU meter per channel and stereo VU meter for master, balance control
– pre-listening: master/PFL fader, headphone volume, PFL split or stereo PFL

Deck

-play/pause, rew/ff, regular and frame precise search, adjustable rew/ff step
– Vinyl Vision display shows you the softer and louder parts just like on a vinyl, touch on it to jump instead of search
– cue, back cue, hot cue, cue rec, cue pre-listen, 3 levels auto cue (off/soft-digital/hard-vinyl), 3 different modes to store cue points
– pitch control in four ranges: ±4, ±8, ±16 and ±100%, fine adjust pitch step buttons with AutoStep, pitch bend with adjustable strength

Effects

– beatcounter, BPM sync
– bpm-based echo, reverb, flanger, highpass, lowpass, eq
– adjustable effect parameters on TouchPad or with accelerometer, adjustable frequency range

Tracks

– convenient track search via table display with textual search/filter
– sort by artist, title or BPM, section views by first letter or BPM range
– MP3, WAV, AAC, Apple Lossless, AIFF, OGG and FLAC, all formats with the same features and low latency, metadata read
– WiFi upload with iTunes sync or web browser

Hivatalos oldal: http://djplayer.net

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!