Problémák a Nokiánál, persze közben újra perelnek

KeleMan 2010.05.08. 13:52 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 3 hozzászólás 102

A befektetők türelmetlenek, nincs válasz az iPhone-ra. A finn vállalat részvényei 20 százalékot veszítettek értékükből két hét alatt – írta a Bloomberg. A finn társaság csütörtöki közgyűlésén lesz alkalma Olli-Pekka Kallasnvuo vezérigazgatónak, hogy meggyőzze a részvényeseket arról, hogy a Nokia az okostelefonjaival képes lesz felvenni a versenyt az Apple iPhone-jával, a Research in Motion Blackberry-jével és a Google Android szoftverét használó készülékekkel. A jelek azonban nem erre mutatnak. A Nokia hatszor annyit költ kutatás-fejlesztésre, mint legnagyobb riválisa az Apple, de eddig nem sikerült kifejlesztenie egy olyan telefont, amely felvehetné a versenyt az iPhone-nal. Az évi 7,7 milliárd dolláros K+F kiadás az árbevétel 14 százalékával egyenértékű, mégsem látszik sok haszna.

Az Apple mindösszesen csak 3 százaléknyit, 1,3 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre. A Nokia befektetői pedig egyre türelmetlenebbek, hiszen három év alatt sem sikerült megvalósítani ezt feladatot. Miután két héttel ezelőtti negyedéves jelentésében a Nokia profit és forgalom szintjén is elmaradt az elemzői várakozásoktól, a részvényeik ára zuhanórepülésbe kezdett. Két hét alatt 20 százalékot buktak a Nokia papírjai.A vállalat brandje is sokat veszített értékéből, a frissen napvilágot látott Millward Brown Optimor listán – amely a legnépszerűbb márkákat foglalja össze – 30 helyet csúszott az egy évvel ezelőtti előkelő 13. helye után.

A lista szerint a márka az értékéből is jócskán veszített. A 100 legnépszerűbb brand között a leginkább a Nokia márkanévnek csökkent az értéke, 58 százalékkal. A rossz gazdasági adatok arra ösztönözték a finn céget, hogy csökkentse a termékei árát – így 9 hónap alatt átlagosan 44 százalékkal lettek olcsóbbak a készülékek. A csökkenő árak kisebb profitot vontak maguk után és továbbra sem mutatkoztak meg a Microsofttal kötött gyümölcsözőnek remélt kapcsolat eredményei. Mindeközben a Nokia újabb 5 vádpontot nyújtott be az ITC-hez, az Apple iPad 3G-s változata ellen, mert úgy gondolják, hogy azzal megsértették a Nokia védjegyeit.

Én azt mondom, hogy pereskedés helyett inkább találjanak ki végre valami jó dolgot és ne csak a babérjaikon üljenek, mert az tény, hogy régen a Nokia nagyon jó készülékeket gyártott. De a régi hírnévből nem lehet megélni. Tessék elkezdeni jó telefonokat gyártani, de ne olyat, amihez 2 hetente új szoftverfrissítést kell kiadni, hogy működjön. Mert a nagy Nokia 5800 iPhone gyilkosnak titulált készülék ilyen volt, vagy az elcseszett N97-es, és még sorolhatnám. Most igaz, hogy jön az N8-as mindenféle csili-vili tudással, beépített kodekek tömkelegével, meg 12MP-es kamerával. És??? Kérdem én. Ettől jobb lesz? Nem! Az iPhone egy olyan érzést ad a felhasználó kezébe, mint a számítógépen a Windows helyett a Leopard. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt. Majd ha a Nokiánál is olyan flottul fog minden működni, mint az Apple-nél, akkor majd lesz nyereségük, addig nem. És ezen kár keseregni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. Werewolfmayer - 2010.05.09. 01:44

  "De a régi hírnévből nem lehet megélni."

  Bakker, hány olyan embert ismerek, aki még mindig úgy vélekedik, hogy mobiltelefon = NOKIA…

  Nem is nézi meg más gyártók kínálatát, csak agy nélkül vesz egy NOKIA-t, ha le kell cserélni a készülékét. :(

  • KeleMan - 2010.05.09. 13:10

   Bizony ez valóban így van, tapasztalom is nap, mint nap. Nyilván persze valamilyen szinten jók azok a készülékek is. Nekem pl. az E72-es (régi E71) nagyon bejön. De egyszerűen az iPhone után az nem telefon szerintem.

Szólj hozzá Te is!