Bemutató – 33 újdonság az iPhone OS 4.0-ból

KeleMan 2010.04.16. 12:09 Apple, iPhone 12 hozzászólás 1 751

Steve az új iPhone OS 4.0-nak a bemutatásakor elmondta, hogy a fejlesztők közel 1500 új API-t kapnak, valamint a felhasználók több, mint 100 újdonsággal találkozhatnak majd az új iPhone 4.0-ás szoftverben. Mi most ezekből mazsolázgattunk és a legérdekesebb 33 új tulajdonságot kívánjuk bemutatni nektek. Lesznek nagyon durva dolgok is! :) Na de kezdjük is el!

1. Mobilhálózat adatforgalmának tiltása – Végre megtörtént a csoda. Az új 4-es szoftvertől kezdve a Beállítások képernyőn végre nem csak a 3G-t fogjuk tudni kikapcsolni. Eddig ugyanis ha tiltottuk a 3G-t, akkor is csatlakozott a hálózatra GPRS, vagy EDGE kapcsolaton keresztül a teló és nagyon sok embernek, akik nem rendelkeztek valamilyen adatcsomaggal a szolgáltató felé pl. ha megnyomta az Időjárás ikont, akkor frissítette magát a legfrissebb adatokkal, ami forgalmat generált, így a számla is nagyobb lett. Ennek immár vége. Végre beállíthatjuk, hogy a mobilhálózat adatforgalmát teljesen letiltsuk.

2. SMS karakter számláló – SMS küldésekor a Küldés gomb felett megjelenik a karakterszámláló, így biztosan tudjuk, hogy egy sms-be belefér-e a mondandónk. Sajnos a tesztelők visszajelzése alapján közel sem működik még megfelelően a számláló. Pl. ha 160 karakter feletti a karakterek száma, akkor nem duplázódik a 160 pl. 320-ra, csak a karakterek száma lesz több, valamint ha ékezetes karaktereket is írunk, akkor egy sms-be csak 70 karaktert lehet elküldeni. Reméljük javítják!

3. SMS keresés – SMS-ek között is tudunk végre keresni.

4. Háttérkép beállítás – Háttérképet tudunk beállítani mind a kezdőképernyőre, mind pedig az ikonok mögötti háttérre.

5. 5x digitális zoom – Az alapértelmezett kamera alkalmazásban jobbra-balra húzva a csúszkát maximum 5x nagyítást tudunk elérni.

6. Kiterjesztett keresés – A főképernyőtől balra található keresés fülön immár nem csak a készüléken tudunk keresni, hanem akár a Wikipédián, vagy a weben is.

7. Szegély nélküli nézet – Az E-mail alkalmazásból mostantól ha dokumentumot nyitunk meg, akkor levágja a dokumentum szegélyeit, így több területe lesz a szövegeknek.

8. Új névjegyzék képernyő – Eddig mindig a zöld+ ikonokkal tudtunk hozzáadni információkat a névjegyzékünkben szereplő személyekhez, de ezáltal mindig el kellett hagyni az alap oldalt. Szerencsére ezt is javította az Apple, mostantól már az alap oldalon is megadhatjuk a plusz adatokat, anélkül, hogy elnavigálna bennünket az iPhone.

9. Események, arcok, helyszínek a fotóalbumban – Ha valamilyen Mac-es gépet használsz, akkor lehetőséged lesz arra, hogy ne neked kelljen új albumokat létrehozni, hanem események, arcok vagy akár helyszínek szerint is rendezheted a képeidet.

10. Dalok és podcast infók – iTunes-ban a zenék és podcastok mellé megadhatunk kiegészítő információkat, dalszövegeket, stb. és ezeket mostantól az iPhone vagy iPod Touch készülékekben is láthatjuk. Kár, hogy még mindig nincs hivatalosan iTunes zeneáruház Magyarországon.

11. Helyesírás-ellenőrző – Mint a képen is látszik az angolt kiszűri rendesen :) a kérdés már csak az, hogy vajon ezt megkapjuk magyar szótárral is? Sajnos kétlem, de reménykedni lehet.

12. Képek méretezése küldésnél – Na mi következik ebből? Na mi? Az, hogy legalább 5MP-es kamera lesz az új iPhone-ban, ez már szinte biztos, ha nem több. Ugyanis alapértelmezettként egy 5MP-es kamerával akár 1MB-ot is megközelíthet egy kép mérete. Így azonban nyilván szükséges, hogy egy-egy MMS küldésnél, ahol pl. Magyarországon a maximum korlát 300kbyte méretezhessük a képeket, különben nem tudjuk elküldeni azt. Vonatkozik ez persze az e-mail-ekre is, ahol szintén megszabhatjuk, hogy eredeti méretben vagy kicsi, közepes, nagy méretben küldjük el a képet.

13. Lejátszási listák létrehozása – Végre a készüléken is elérhető lesz saját kedvenc zenéink lejátszási listájának létrehozása, nem kell már hozzá feltétlen iTunes.

14. Új album nézet borítóval – Eddig ha kiválasztottunk egy zenei albumot, csak egy track listát kaptunk. Ez is változik. Amennyiben kiválasztunk egy albumot, akkor megkapjuk annak a borítóját is, hogy hány darab track-et tartalmaz, valamint az album teljes lejátszási idejét.

15. Helymeghatározás – Beállíthatjuk, hogy mely alkalmazások férjenek hozzá az aktuális pozíciónkhoz.

16. Game Center – Jelenleg még a béta tesztelők sem férnek hozzá ezen programhoz a készülékeken, Scott Forstall is azt mondta a bemutatón, hogy csak szeptemberre érkezik, de már be van építve. Hasonló szolgáltatás lesz, mint a Microsoft XBox360-as rendszere. Itt is versenyezhetünk jobb helyezésekért, lesznek ranglisták, lehetnek barátaink és achievement-eket, azaz “öcsi” pontokat is szerezhetünk.

17. E-mail-ek egybefűzése – Mindegy, hogy hány darab e-mail postafiókot használsz az iPhone-on, megadhatod, hogy ezek egy postaládába érkezzenek. Nagyon hasznos funkció!

18. Alfanumerikus jelszó – Immár nem feltétlen kell csak 4 számjeggyel védeni az adatainkat, lehetőségünk lesz jóval hosszabb, betűket és számokat tartalmazó jelszó megadására is!

19. Egyesített postaláda – Meg tudod nézni mind külön, mind pedig egyesítve az e-mail postafiókjaid számát, az azokba beérkező leveleket.

20. Mappák – Mappákba rendezheted az ikonokat, így lényegesen több alkalmazást is tudsz telepíteni a készülékre. Ha pedig egy mappán belül egy alkalmazás üzenetet küld, akkor a mappán egy felkiáltójel is megjelenik. Twice as amazing! :)

21. Kontakt képe az e-mailekben – Ha a névjegyzékben szereplő személyhez van kép társítva és az a személy e-mailt küld nekünk, akkor a jobb felső sarokban megjelenik a képe.

22. Mappák a dock-on – A mappákat elhelyezhetjük a dock-ra is, így a kezdőképernyőről még több alkalmazást érhetünk el.

23. Alkalmazások bezárása – Sokan a bemutató után nem értették és nem voltak tisztában, hogy a multitasking-nak hála nagyon sok program futhat a háttérben. Megkérdezték Steve Jobs-t is, hogy hogyan lehet ezeket bezárni. Steve erre azt válaszolta, hogy miért akarnánk bezárni őket??? Mindenesetre van megoldás. Ugyanazt kell tenni, mintha egy programot törölnénk, rajta tartjuk az ujjunkat és várjuk, hogy megjelenjen egy mínusz jel az alkalmazáson, majd bezárhatjuk azt.

24. Új számológép ikon – A számológép új ikont kap, valószínű, hogy az alkalmazás kezelőfelülete is megújul, hiszen jelenleg iPad-en nincs számológép, de az új OS az iPad-re is elérhető lesz.

25. Születésnap nyilvántartó – A naptárban beállíthatjuk, hogy a névjegyzékben tárolt születésnapokat is jelezze az alkalmazás.

26. Gyors linkek dátumokhoz és címekhez e-mailekben – Az e-mailekben található címeket és dátumokat kiemeli a szoftver, melyekre kattintva gyorsan elmenthetjük azokat különböző eseményekhez.

27. Kedvencekhez adás – Valószínű, hogy sokan használják a Kedvencek funkciót a telefonkönyvben. Eddig a névjegyzékben választhattuk ki azokat a személyeket, akiket úgymond a gyors híváshoz, azaz a kedvencekhez adtunk. Ennek is vége, mostantól a “dupplakattésrajtatarjukazujjunkat” kombinációval adhatunk személyeket a kedvencekhez.

28. Bluetooth billentyűzet – A beállításokban lehetőségünk lesz bluetooth billentyűzetet is párosítani a készülékkel, mellyel még kényelmesebbé válik a gépelés. Az még nem teljesen biztos, hogy csak az Apple billentyűzeteivel vagy más gyártók termékeivel is működni fog-e. Valószínűsítem, hogy igen.

29. Hibás SMS, MMS kézbesítés – Ha valami miatt nem sikerül elküldeni egy szöveges üzenetet vagy MMS-t, akkor az üzenetek ikonon megjelenik egy felkiáltójel.

30. Jegyzetek szinkronizálása – Akinek van Mobile.Me előfizetése az új szoftverrel együtt megkapja a lehetőséget, hogy a jegyzeteit is szinkronizálhassa.

31. Új videó lejátszás a beépített Safari böngészőn – Eddig, ha egy oldalon találtunk egy videót és azt elindítottuk, akkor teljes képernyőre átváltott a videólejátszás. Ez is megváltozik. Mostantól az oldalon belül tekinthetjük meg a filmeket, klippeket, videókat.

32. YouTube állítva – Eddig a YouTube-os videókat csak fektetve horizontálisan tekinthettük meg. Az új szoftverrel lehetőségünk lesz vertikálisan, azaz állítva is nézni videókat.

33. Billentyűzet kiosztás – Lehetőségünk lesz beállítani a billentyűzetkiosztást QWERTY, AZERTY vagy QWERTZ módba.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

12 hozzászólás

 1. Jozsoo - 2010.04.16. 21:04

  Klassz! És még 67!

  • KeleMan - 2010.04.17. 19:57

   Ha megtudjuk azt a 67-et, akkor azonnal közöljük! :) De ez amúgy nem úgy jó, hogy te magad is felfedezel újdonságokat?

 2. jozsoo - 2010.04.17. 20:54

  Dehogynem. Én is épp így értettem: még maradt 67 dolog. Klassznak íglrkezik a 4-es update.

 3. PIP - 2010.04.27. 00:25

  Csodálatos újítások…

  De hadd kérdezem már meg, hogy egy sima call log manager az mikor lesz benne? lásd nokia communicatorok…??

  Amúgy nem rossz..

 4. KeleMan - 2010.04.27. 01:37

  Tudod kedves PIP! Eddig sosem hiányoltam a lassan 2 év alatt, mióta iPhone-t használok! De most, hogy mondod van benne valami! Sőt, "idevelemostazonnal". Valóban jogos, lenne rá igény, mert tuti van aki hasznát venné, de ezt Steve és a minionjai még nem vették észre.

 5. Jozsoo - 2010.06.13. 23:02

  Két újdonságot találtam: magyar szöveget is tud ellenőrizni az iOS 4–íme a bizonyíték. Ezt a szöveget már azzal írom. Hibátlan! :) A másik: végre a magyar app store mellett a music store podcast és iTunes rovatai is elérhetők. :)

  Találtatok egyéb újdonságot is?

 6. Jozsoo - 2010.06.13. 23:06

  Azaz iTunes U.

 7. Anonymous - 2010.06.22. 15:14

  Miért nem tudom 3G-n átállítani a háttérképem az ikonok alatt? Nem ajánlja fel a lehetôséget.. Email, mms, kapcsolat kép és háttérkép.. az utolsónál a lock screent állítja be.

  • KeleMan - 2010.06.22. 18:08

   3G készüléknél Steve apánk nem adta meg a lehetőséget arra, hogy az ikonok alatti fekete képet módosíthassuk. Sajnos ez csak a 3GS és a 4-es készülékek kiváltsága lett! Azt mondják ez azért van, mert lassítaná a telefont. Szerintem meg csak azért, hogy vegyél újat!

 8. Denes - 2010.09.27. 11:45

  Sziasztok!

  1500 név van a telefonomban, amik kezelése nehézkesnek tűnik az Iphone-nap (mire kikeresem a K betű alatt…)

  Létezik rá valami jó call manager? Ami pl numerikus billentyűzet alapján dobja ki a találtaokat…esetleg hívások gyakorisága szerint rendezi sorba… (pl. Refog Call Manager for Windows)

  D.

 9. Anginga - 2011.04.17. 04:21

  Sziasztok! iPhone 4-en be lehet allitani valahol SMS kezbesitesi jelentest? ha igen, hol es hogyan? elore is koszi a valaszt!

Szólj hozzá Te is!