Késni fog az Apple iPad?

KeleMan 2010.03.01. 23:39 Apple, iPad, Pletykák 0 db 93

Egy elemző szerint a készüléket gyártó Foxconn a vártnál jóval kevesebbet tud csak szállítani az iPadből, ezért akár el is halaszthatják a premiert. Az Apple március végére ígérte egy hónappal ezelőtt leleplezett új médialejátszója és e-könyv-olvasója, az iPad globális forgalmazásának elindítását. Egy elemző azonban azt mondja: gyártási problémák merültek fel, ezért elképzelhető, hogy kezdetben csak korlátozott mennyiségben lesz elérhető a készülék, de az is lehet, hogy a cég a premier elhalasztása mellett dönt.

„Az iPadot előállító [Foxconn néven közismert] Hon Hai Precisionnél gyártási problémák adódtak (ezek pontos természetét nem ismerjük), ami miatt a termékbevezetést valószínűleg az Egyesült Államok területére fogják leszűkíteni. Márciusban a rendelkezésre álló készlet körülbelül 300 ezer darab lesz, jóval kevesebb, mint a vállalat által eredetileg becsült 1 millió. A gyártás felfutásának csúszása miatt várhatóan az Apple által áprilisra betervezett 800 ezres darabszámot sem sikerül majd hozni. Az is elképzelhető, hogy a márciusi szűkös készletek miatt a termékbevezetést egy hónappal elhalasztják” – írja Peter Misek, a Canaccord Adams piackutató és befektetési bank technológiai elemzője.

Misek, aki meg nem nevezett forrásoktól értesült a gyártási nehézségekről, ugyanakkor úgy látja, hogy csak egy olyan átmeneti problémáról van szó, amely hosszú távon nem befolyásolja markánsan az értékesítési célkitűzéseket. Az elemző úgy számol, hogy az Apple a júniusban véget érő harmadik üzleti negyedévében 550 ezer, a 2010-es pénzügyi évben pedig 1,2 millió iPadet fog eladni, míg 2011-ben az értékesített volumen 3,5 millió darabra nő. A Wall Street nagy átlagban e számoknál többet, 1,7, illetőleg 4,9 milliót vár.

A fenti értesüléstől független, de az iPadhez kapcsolódó hír, hogy az egyik neves szakmai weboldal, az Ars Technica szerint a készülék misztikus processzorra, az 1 GHz-en futó Apple A4 rendszerchip (SOC – System-on-a-chip) egyáltalán nem forradalmi konstrukció, hanem ugyanarra az ARM Cortex A8 magra épül, mint számos okostelefon, többek között az iPhone 3GS központi egysége. A szaklap újságírója szerint a gyártó azért sem közölt részleteket a chip felépítéséről és tulajdonságairól, mert nincs benne semmi különleges.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!