Steve Jobs – A vég kezdete?

KeleMan 2010.01.30. 16:03 Apple 0 db 127

Csak néztem a videó stream-et a szerdai napon, mikor bemutatták végre az iPad-et. Természetesen nem tudtam egyből elaludni a bemutató után. Írtam a bejegyzéseket, reagáltam a találgatásokra. Csak úgy zakatolt az agyam. Egy időre mégis elpilledtem. Nemsokára egy rövid, de azért mégis kiadós éjszakai alvás után, egy olyan gondolattal ébredtem fel, ami teljesen összezavart. Mit lehet majd a táblával csinálni? Semmit és mégis mindent.

Egy olyan furcsa érzésem volt, mintha csak Steve Jobs, az Apple mesterének egy utolsó előtti fellépését láthattuk volna. Ez egy teljesen intuitív megérzés, mert valami mégsem volt rendben. Nem kívánok jóslatokba bocsátkozni, nincs semmilyen belső információm sem. Csak megosztom azt, amit én láttam és éreztem. És sajnos számtalan árulkodó jelet láttam arra vonatkozóan, ami azt jelzi, hogy Steve Jobs nemsokára leköszönhet az Apple éléről.

A tábla körüli hype hatalmas volt, de ahogy Steve ült a bőrfotelben, látszott, hogy nem a régi. Majd 20 percen keresztül mutatta, hogy hogyan lehet az iPad-en internetezni, a naptárat használni, képeket, videókat nézni. A Gizmodo emberei még azt is vélni hallották, hogy Steve azt mormolta a bajsza alatt, hogy “Nesztek, itt a kibaszott YouTube”. A gondolataim tehát a következőek.

  1. Jobs elérte úti célja végét, az Apple egy több, mint 50 milliárd dolláros nagyvállalat lett.
  2. Pár darab „történelmi” elem is gazdagította a bemutatót. Gondoljunk csak Jobs és Woz nagy fekete-fehér fotójára a PowerBook-kal együtt.
  3. A kijelentés, hogy „az iPad az életem” műve.
  4. Voltak ki nem mondott üzenetek is, mert aki tud a sorok között olvasni, az láthatta, hogy Jobs elmondta. „Látjátok! Ebből a kis koszos garázscégből a világ egyik legnagyobb és legerősebb vállalatát sikerült megalkotnom.”
  5. A bemutatón, mikor az Apple-t piacilag elhelyezte, egy gyors fordulattal újra is pozícionálta. Bemutatta, hogy az Apple immár egy mobilcég is. Nagyobb, mint a Samsung, Sony és Nokia. Nyilvánvaló lépés. Jobs is tudja, hogy a mobilpiac lényegesen izgalmasabb jövőt sejtet, mint a számítógépipar. Ezt mindenki tudja.
  6. Steve arra is törekedett, hogy az iPad-et elfogadtassa a vendégekkel és a szaksajtóval. Egy finom üzenet keretében arra utalt, hogy a 3 termékvonal (iPhone, iPod, Mac) mellett egy negyediket is fent kell tudni tartani, mely nélkül nem érhetnének el sikereket a jövőben.

Szóval ezek a meglátásaim. A gyomromban éreztem, hogy Steve napjai meg vannak számlálva. Steve Jobs tábornokai, Schiller és Forstall is elég jelentős szerepeket játszanak a mai Apple életében, mégis ez idáig meghúzódtak a háttérben. Ezen a bemutatón azonban jelentős szerep jutott nekik. Szóval lassan a nyilvánosság előtt is jelezniük kell, hogy ki a legény a gáton. A legjobb az lenne, ha Steve tényleg visszavonulna, ha mégis megmaradna egy amolyan lélektani vezetőnek, aki elmondja a meglátásait az új termékekről, a vízióiról, megnyugtatja a részvényeseket, stb.

Merthogy mindenki tudja, hogy Schiller a Mac-es emberke. A prezentáción is ő mutatta be az iWork alkalmazások iPad-re írt változatát, amellyel azért nem kevés munka lehetett. Forstall pedig az „iP” srác, azaz mindenért, ami iP (iPhone, iPod, iPad), ő felel. Ha a későbbiekben valóban mobilcégként kíván az Apple működni, akkor Forstall lesz az az ember, aki ezen az úton viheti a céget, míg ebben az esetben Schiller a háttérbe szorulhat. Mindezek mellett Forstall lényegesen nyugodtabbnak látszik az előadások során, tudja mit mi után csináljon és mondjon, míg Schiller, Steve betegsége alatti 2 bemutatón is „kapitális” hibákat vétett. De elnézzük neki, biztos meg volt illetődve.

Persze ott van még a pakliban az adu ász, Jonathan Ive is, de meglátásom szerint ő inkább az Apple azon dizájn embere, akinek nem sok köze lenne az üzlethez, de még ha lenne is, akkor sem foglalkozna vele. Úgy gondolom, hogy az Apple-nek már régóta nincs szüksége egy olyan eszközre, amely mindenképp áttörésnek számít. Ezt már megcsinálták az iPhone-al. Most már megvannak azok a termékvonalak, amelyek lehetővé teszik az Apple számára, hogy azokat tökéletesítve, még nagyobb cég lehessen. Szóval úgy érzem, hogy ennél jobb időszak Steve számára nem is lehetne, hogy hamarosan megnevezze az utódját. Ne legyen igazam.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!