iPhone 4G – Újra elkezdődhet valami

KeleMan 2010.01.26. 15:23 Apple, iPhone 1 db 221

Az alábbi bejegyzésért szeretnék köszönetet mondani Zeno-nak, aki beleegyezett, hogy a Logout-ra írt cikke itt is megjelenhessen.

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

Fokozódik? Jó tudni. Az első generáció sikerét egyértelműen a bejelentést megelőző várakozás és az újszerű megoldások adták. Világos az is, hogy a készülékből szándékosan kihagytak több, már akkor alapvetőnek számító eszközt (GPS, 3G) és funkciót (copy-paste, tethering stb.), hogy a következő készülékekbe beletéve azokat újra vonzóvá tehessék minimális költségtöbblet vállalásával. Ennek megfelelően GPS és 3G kapcsolat került a második generációba, míg a harmadik generáció elsősorban a szoftver oldali hiányok foltozásától, és némi teljesítmény növekedéstől lett kívánatos a vásárlók számára (és ezt az állítást nem gyengíti az a tény, hogy a korábbi verziókat is frissítették szoftveresen). Azonban az első készülék bejelentése óta eltelt három év alatt a többi gyártó bőven ledolgozta a hátrányát, sem teljesítményben, sem funkciókban, sem pedig támogatásban nem verhetetlen többé az iPhone.

Integráció, konvergencia, mobilitás.

A több millió felhasználó már megtanulta, hogy mire jó a készüléke, hogyan használja, hogyan könnyítheti meg, vagy épp teheti érdekesebbé, szórakoztatóbbá vele az életét. A következő lépés a további integráció mind készüléken belül és kívül egyaránt. Ezalatt azt az irányt értem, hogy a készülék funkciói, lehetőségei egyre jobban kapcsolatba kerülnek egymással (pl. Geotagging, navigáció közben videofelvétel a forgalomról baleset esetére, stb.), illetve a készüléket támogató, manapság már mindennaposnak számító eszközök (hifi, autó, háztartási gép, stb.) száma ugrásszerűen nő. Ennek a két vonalnak tökéletesítéséhez a teljesítmény növelése mellett arra is szükség van, hogy mindezt olyan egyszerűen kezelhessük, mint az otthoni számítógépünket, viszont a megszokott mobilis kialakítással, illetve a vezeték nélküli technológiák szélesebb körű támogatásával.

Technológiai puzzle

A harmadik generáció, az iPhone 3G S a legtöbb hiányosságot korrigálta, így egy egész versenyképes hardvert kaptunk a mondhatni világelső szoftveres és szolgáltatás oldali támogatottság mellé. Lássuk, hogy ezt a hátteret milyen eszközökkel lehet magasabb szinten közvetíteni. Minden bizonnyal a következő generáció arról fog szólni, hogy ne csak tartsuk a lépést a versenytársakkal, hanem lépjünk a gázra. Ez megnövelt processzorsebességet és RAM kapacitást jelent az elmaradhatatlan tárhelybővítéssel együtt (a microSD támogatás persze továbbra is kizárt), bár feltehetően biztonsági okokból a Disk mode, vagyis a telefon pendriveként való használata továbbra sem lesz engedélyezett, ahogy a Bluetooth-os adatforgalom sem. Ne másolgassunk csak úgy ide-oda iTunes-felügyelet nélkül, ugye.

A hátlapi kamera 5 megapixele borítékolható, ahogy a vaku megjelenése is, és talán mechanikus autófókusszal is meglepnek, ám az egyszerű kialakítás miatt a lencsezár biztosan kimarad (ahogy a sztereo hangszórópár is, egyszerűen nem tesz jót a termék jó hírének, ha idegesítesz vele másokat :). Az előlapi kamera egy olyan fícsör, amit nyilvánvalóan szintén szándékosan hagytak ki az előző három modellből, hogy “húzónév” legyen egy későbbi kiadásban. Nos elég valószínű, hogy ez mostanra beérik, de tudjuk, hogy az 5. generációt is el kell majd adni valahogy. Hasonlóképpen a 720p HD videofelvétel és -lejátszás is csúszhat egy évet.

Erre azért volna egy köztes tippem: az immáron OLED vagy Pixel Qi technológiájú kijelző felbontása nagy valószínűséggel megnő, talán épp az Apple számára oly kedves 16:9 arányú negyed FullHD-ra, azaz 960×540-re, aminek a hosszabbik éle épp kétszer annyi képponttal bír, mint az iPhone-é, ez segít a régi programok adaptálásában. Ez a részletesség egy 3,7″-os képernyő esetén egész pontosan 300 ppi értéket, azaz eddig még soha nem látott kristálytiszta képet jelent. Erre a pixel-szélességre már egész apró módosítással ráfér egy teljes weboldal, és mellesleg a mai csúcskészülékek 854×480-as felbontásának dobna egy igen erős fricskát, de még az LG és az Intel új szuperüdvöskéjének 1024×480-as képernyőjénél is több képponttal bírna. Ez persze kifejezetten költséges alkatrész, ezért ennek a csúszásán sem lepődnék meg, viszont a videórögzítés ezen a felbontáson simán futna már.

Elképzelhető, hogy a képernyő-billentyűzet kissé kidudorodik a könnyebb gépelés érdekében, de ez majd csak akkor sejthető igazán, ha az Apple január 27-én bemutatásra kerülő tabletje bírni fog ezzel a szkillel. Méreteit tekintve egy fejlett okostelefon ekkora kijelzővel mára már képes lehet a 4.5″x2.5″x0.5″ dimenziókon belül maradni (sőt láttunk már ilyen “vastagságú” kihúzható QWERTY billentyűzetes készüléket is – Inbrics M1 -, de ez a sokak által hiányolt elem a már említett minimalizmus jegyében egész biztosan továbbra sem fogja részét képezni az iPhone-nak, ami így ennek a karcsúsági mércének már kezdetek óta meg tudott felelni), ami mindenképpen presztízs értékű teljesítmény volna a “kis barátunktól”.

A 4 unciás (1/4 font, 113 g) lélektani határ átlépése még távolinak tűnik (nem beszélve a súly-érték tudatalatti összekapcsolásának image formáló hatásáról), de a 4.5 oz. (127 g) elérhető közelségű. Az iPhone 4.0-ás szoftverének várható újdonságai közt a több program párhuzamos futtatásának lehetősége (multitask), a multitouch mód kiterjesztése újabb felületekre, és a Flash teljes támogatása (ahogy az júniusra már alap lesz minden mobil operációs rendszerben a 10.1-es verziónak köszönhetően), illetve a vezeték nélküli szinkronizáció említhető meg. Ezen kívül bizonyára számíthatunk apró finomításokra, optimalizálásokra, ügyességekre, tán még a fektetett nyitó menüre is. Pletykák szerint ezekről is lehull a lepel a január végi konferencián.

Újabb vezeték nélküli technológiák megjelenése is biztosra vehető, a HSUPA és az n-WiFi mellett talán névadóként feltűnik az LTE negyedik generációs szélessávú kapcsolat és egy minőségi GPS egység is. Az FM-rádió aktiválása még mindig kérdéses (ahogy az FM-transzmitter is), de a rádióban játszott számok felismerése és megvételre ajánlása mögött jelentős piaci lehetőség rejlik. Könnyen elképzelhető a cserélhető akkumulátor és a vezeték nélküli töltés megjelenése, de az EU szabvány microUSB bizonyosra vehető.

Vagyis?

Júniusban kezdetét veheti egy újabb irány a versenyben, de akár egy minden eddiginél nagyobb iPhone-bummnak lehetünk tanúi. Az itt felsorolt lehetőségek kb. felére lehet nagy biztonsággal számítani, és meglepne, ha a jövőre érkező 5. generáció után jelentős hiányérzete maradna bárkinek is. Bár akkor már a 3D látvány a mobilvilág ajtaján is hangosan fog dörömbölni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!