Egy kicsit gyengébb A17 Pro chipet kapott az új iPad Mini 7

HusztiD 2024.10.17. 09:55 iPad, Kiemelt hírek 0 db 11

Az Apple a napokban mutatta be az új iPad Mini generációt, három évvel az iPad Mini 6 megjelenése után. Bár kívülről az iPad Mini 7 szinte teljesen megegyezik elődjével, belül jelentős változás történt: a készülékben most az A17 Pro chip dolgozik. Ez ugyanaz a chip, amely az iPhone 15 Pro-ban is megtalálható, azonban úgy tűnik, hogy az iPad Mini 7-ben egy kissé módosított változatát alkalmazzák.

Az A17 Pro chip először az iPhone 15 Pro-ban és 15 Pro Max-ban jelent meg, 6 magos CPU-val és 6 magos GPU-val, valamint 8 GB RAM-mal. Az iPad Mini 7 esetében is 8 GB RAM-ra lehet számítani, de az Apple weboldala szerint a tabletben egy úgynevezett “binned” változat található, amely 6 magos CPU-t és egy 5 magos GPU-t tartalmaz – tehát egy GPU maggal kevesebbet, mint az iPhone 15 Pro esetében.

A “binned” chipek olyan processzorok, amelyeknél egyes magok nem felelnek meg a teljesítmény elvárásoknak, de ezeket nem selejtezik ki, hanem részlegesen deaktiválják. Így az adott chip még mindig használható, csak kevesebb maggal.

Valószínű, hogy az Apple az iPhone 15 Pro és Pro Max modellek szeptemberi megszűnését követően úgy döntött, hogy a megmaradt A17 Pro chipeket az új iPad Mini 7-ben használja fel. Mivel csak egy GPU mag hiányzik, a teljesítmény valószínűleg nem lesz jelentős mértékben gyengébb a mindennapi feladatok során.

Az új iPad Mini 7 az A17 Pro chipnek és 8 GB RAM-nak köszönhetően kompatibilis lesz az Apple Intelligence funkciókkal, amelyek a hónap végén érkeznek az iPadOS 18.1 frissítéssel. Ezáltal az új iPad Mini nemcsak hardveresen, de szoftveresen is jelentős előrelépést képvisel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!