WWDC ’21: bemutatkozott az iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey és a watchOS 8

HusztiD 2021.06.07. 20:48 Apple, iOS, iPad OS, macOS, watchOS 0 db 788

A várakozásnak megfelelően, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2021-es fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak a régóta várt új rendszerek, mint az iOS 15, iPadOS 15, macOS 12, watchOS 8 és a tvOS 15. Természetesen az eseményt egy rövid fejlesztői videó vezette fel, majd a vállalat CEO-ja, Tim Cook nyitotta meg, ki apróbb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról.

iOS 15

Nem várattak sokat az egyik főrendszer leleplezésével, az iOS 15-tel. Elsőnek Craig Federighi beszélt a FaceTime-ról, ami térbeli audió funkciót kapott, így ezáltal sokkal élethűbb egy-egy videóhívás. Illetve egy új zajszűrő algoritmusnak köszönhetően jobban szűri a szoftver a háttérzajokat, aminek köszönhetően tisztább jelet kapunk. Mostantól elérhető lesz az úgynevezett grid view, ami lényegében kiemeli csoportoknál, hogy éppen ki beszél, valamint a portré mód, vagyis a 16:9-es képarány egyaránt bemutatkozott. A Naptár appban létrehozhatunk FaceTime hívásokat, hogy senki ne feledkezzen meg egy-egy megbeszélésről sem. SharePlay a FaceTime hívások közben – lényegében videót és zenéket oszthatunk meg ismerőseinkkel.

Üzenetek – apróbb újdonságokat kapunk, mint például a megosztás, vagy az új képnézegető funkció az appban. Apróbb dolgok ezek, de hasznosak lesznek hosszabb távon. A Fotó alkalmazásb megjelennek majd a velünk megosztott képek is, amit ismerőseink küldtek számunkra.

Értesítések – kicsit átszabták az amások, így sokkal könnyebben boldogulunk majd közöttük. Lesz egy értesítési összegző, ami által sokkal ergonomikusabb lesz a bővítmény böngészése és nem kapunk mindig annyi zavaró értesítést. Ha egy készüléken beállítjuk a ne zavarjanak funkciót, az az összes többi Apple termék esetében életbe fog lépni, míg ki nem kapcsoljuk.

Az új mesterséges intelligenciánál ha bekapcsoljuk a kamerát, vagy éppen egy képet nézünk, amin szövegek és számok vannak, akkor azt felismeri. Például kamerán megnézünk egy telefonszámot és egy koppintással már hívhatjuk is.

A Fotók Emlékek szekcióhához Apple Music integritást ad az Apple, amikor pedig bármilyen videót csinálunk belőlük, az effekteknek megfelelően változik azok hangulata. Szintén apróság ez is, de biztosan lesznek, akik kihasználják.

A Wallet appban megjelennek a kulcsok, így ha egy szállodába megyünk, akkor ott is kinyitatjuk telefonunk, vagy óránk által az ajtókat. Valószínű ez Magyarországon egy darabig nem lesz elérhető, bár erről hivatalos információ egyelőre nincs. Ugyanitt elérhető lesz az Apple ID, ami lényegében a mi személyigazolványunkként fog szolgálni.

Az Időjárás app most már egy újabb felületet is kap, ami által a térképen is láthatjuk, hogy milyen az idő. Ha már térképek, akkor az Apple Maps-on is javítottak kicsit, azonban Magyarország ismételten kimaradt a nagyobb újításokból és részletek integritásából.

Lényegében ezek voltak az iOS 15 legnagyobb újdonságai, ezúttal nagyobb újdonságra nem kell számítani.

AirPods

Az AirPods Pro mostantól jobban szűri a hangot, így a hallássértültek számára hasznosabb lehet az Apple fülese, hiszen tisztább hangokat közvetít majd a füles. A FindMy app által mostantól az AirPods-ok is megtalálhatóak lesznek, illetve itt is bemutatkozik a térbeli hangzás funkció, azonban ez újdonság az Apple TV és a különböző Mac-eknél is tiszteletét teszi.

iPadOS 15

Igazak voltak a pletykák, hiszen az Apple tovább gondolta a Widget-eket, így azok mostantól sokkal jobbak és átláthatóbbak egyben, illetve nagyobbakat is kipakolhatunk a képernyőre az alkalmazásoknál, hogy minden szem előtt legyen.

A Multitasking-on is csiszoltak kicsit, így mostantól ha a tablet tetejére bökünk, akkor könnyebben beállíthatjuk, hogy egy-egy appot hogyan jelenítsen meg. Oldalra tolja kicsit, hogy ott legyen kéz alatt, vagy kibővítse, hogy egyszerre két alkalmazást is futassunk. Illetve mostantól alulról felhúzhatóak, hogy milyen multitasking ablakokat akarunk megnyitni, amelyek előzőleg nyitva voltak – egészen hasznos funkciónak tűnik egyelőre.

Translate – az Apple tavaly mutatta be, de most az iPadOS 15-nél is tiszteletét teszi. Természetesen csiszoltak rajta, így az app tudja mikor beszélünk és már automatikusan fordítja a mondókánkat is. A Swift Playgrounds által mostantól iPad-ről is létrehozhatunk alkalmazásokat.

A biztonságon is csiszoltak az almások, így a Mail appban bemutatkozik a pricacy protection, ami által a készülék elrejti a lokációnkat és IP címünket. Safarinál úgyszintén, így a különböző szolgáltatók nagy bajban lesznek. Lesz erre külön app, amivel lényegében mindent monitorozhatunk, ez az App Privacy Report.

Lesznek úgynevezett Legacy Contact-ok, akik hozzáférhetnek egy-egy kód megadásával az adatainkhoz, ha mi véletlenül zárolnánk magunkat – hasznos lesz ez a családtagoknál. Lesz iCloud+ szolgáltatás, ami lényegében egy VPN-ként működik majd.

Egészségnél bemutatkozott a Mobility, így mostantól a telefonunk is jobban meghatározza mennyit mozogtunk, milyen távokat tettünk meg. Értesít minket a szoftver, ha nagy eltérést tapasztal az egészségünk kapcsán, illetve láthatjuk a saját trendjeinket, hogy azokhoz képest hogyan teljesítünk.

watchOS 8

Fejlesztett a Breathe appon az Apple, így most már elviekben sokkal jobb lesz, jobban elengedhetjük a stresszt egy hosszabb nap után. Ahogyan eddig mindig, úgy most is két újabb edzéssel bővül a rendszer. Új portré számlapokat állíthatunk be watchOS 8 alatt.

Lényegében ezek voltak a watchOS 8 legérdekesebb újdonságai, így többre ezúttal ne számítsunk.

Home

Az elmúlt napok szóbeszédei itt is igazak voltak, így jobban rágyúrt az okosotthonbéli tulajdonságokra az Apple. Például most már itt is a telefonunkkal, vagy óránkkal nyithatjuk ki a bejárati ajtónkat. Ha Apple TV-t nézünk, akkor az értesíteni fog, hogy ki csatlakozott még a családból nézőként az adott filmhez.

Mostantól Siri is tovább terjeszkedik, így a harmadik fél által gyártott különböző okosotthonbéli kiegészítők is támogatják az Apple virtuális asszisztensét.

macOS Monterey

Itt is ugyanazok a funkciók mutatkoznak be, mint az iOS és iPadOS 15 esetében, tehát jobb lesz a FaceTime, az audio, vagy a készülékek, barátok közötti megosztott dokumentumok.

Universal Control – ez az eddigi legérdekesebb újdonság, hiszen egy billentyűzet és egér kombója által könnyen átvihetjük a kurzort a Mac-ünk mellett lévő iPad, vagy iPhone kijelzőjére. A funkció által könnyen megoszthatunk különböző fájlokat a készülékeink között. A demóban pont egy MacBook Pro, iPad Pro és iMac között voltak különböző megosztások.

Új funkciók: AirPlay to Mac és itt is is bemutatkoznak az iOS-ből ismert Shortcuts-ok. Elviekben ez utóbbi kiegészítő lesz a jövőben a Mac-ek automatizációja. A Safarit minimálisan, de újraszabták az almások, így mostantól sokkal nagyobb felületet kapunk a böngészésre, nem foglalnak majd annyi helyet a tabok és különböző funkciógombok.

Új API: Object Capture – általa ha körbefotózunk egy tárgyat, akkor könnyen 3D modellt készíthetünk belőle Mac-en, ami talán a leginkább lakberendezők számára lesz hasznos.

Ezt követően kisebb újdonságokról beszéltek, amelyek igazából a fejlesztőket érintették leginkább.

A tvOS 15-ről nem esett szó, viszont az első fejlesztői béták már mától elérhetőek lesznek, a publikus kiadások júliusban érkeznek majd, míg a végleges kiadásra ismételten ősszel számíthatunk.

Ennyi volt a mai event. Mondhatjuk, hogy az Apple ezúttal számos apróságot mutatott be, amelyek együttesen hasznosak lesznek a mindennapok során. Maradjatok velünk, hamarosan, ha lesznek videós összefoglalók, akkor jelentkezni fogunk azokkal is.

Számotokra mi tetszett a legjobban a mai eseményen?

Figyelem! Tavaszi kijelző és akkumulátor cserével vár az iDoki, ne maradj le róla!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!