“Shuffnitunning” I. rész – Kijelző nélküli MacBook Pro készítés

Az iDoki üzletben lévő egyik iMac gépem más helyre került, így szükségem volt plusz egy gépre a szervizben. Volt pár elfekvő 13″-es MacBook Pro gép raktáron, azonban az egyiknek a kijelzője volt a rossz, a másiknak az alaplapja volt hibás. Szerencsére volt külön egy használható Super Drive meghajtó, bár semmi szükségem nincs rá, de beleépítettük a vicc kedvéért, de 13″-es megfelelő megjelenítő sajnos épp nem volt kéznél, viszont nem is volt rá szükségem, mert úgyis a 23″-es Cinema Display kijelzőn szerettem volna használni, mivel egy plusz gépre mindenképp szükségem volt.

Adta magát az ötlet, hogy a működőképes alkatrészekből építsünk egy systemet, amolyan “shuffnituning” jelleggel. A gépek szétszerelése után a használható elemeket különválogattuk, majd amikor minden készen állt fogtuk az egyik legszebb 13″-es gép karcmentes unibody házát és elkezdtük beleszerelni az alkatrészeket.

Az alaplaptól kezdve a HDD-n keresztül a CD meghajtóig, és a 2×4 GB memóriáig minden a helyére került közel 3 óra alatt, így kevés ráfordítással megszületett a kijelző nélküli “iPower MacBook Pro Mini” számítógép, melyet a Mini-Display porton keresztül a már említett külső 23″-es Cinema Display megjelenítőre rákötve rendelkezésre is állt az új rendszer. Mivel az alaplapon található kijelző vezérlő, mint kiderült egyébként is hibás volt, így lehetetlen is lett volna saját megjelenítőt szerelni a gépre.

Szerintem nagyon jól sikerült, kifejezetten szexi lett, megfelelően működik, stabil a rendszer. Akinek valamiért elromlik a kijelző vezérlése a MacBook vagy MacBook Pro gépén, alternatívát jelenthet tehát ez a megoldás is, hiszen egy külső monitorra rákötve a gép használhatósága ettől függetlenül teljes értékű lesz. Mondhatni egy billentyűzettel ellátott Mac Mini született a kezünk alatt, lényegesen praktikusabb kivitelben.