iPhone 4 alaplapi audio IC hiba – Van rá profi megoldás!

A mostani cikkben az iPhone 4 egyik talán legbosszantóbb hibájáról írunk. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy hívást kezdeményezünk illetve fogadunk és random halljuk a másik felet, vagy nem. Az iPhone 4 tulajdonosok egy része már találkozhatott ezzel a hibával. Telefonálás közben egyszer csak nem hall semmit, vagy éppen őt nem hallják egyáltalán. Néhány esetben ezt okozhatja a beszédhangszóró, vagy a mikrofon, de ez a ritkább eset. Többségében egy szériahibáról van szó az iPhone 4-nél, melyet “audio dekóder IC” hibának nevezünk.

Mily meglepő a problémát az audio dekóder IC forrasztási hibája okozza. A forrasztásnál alkalmazott óngömbök elválnak az alaplap, vagy az ic forrpontjaitól. Néhány szerviz úgy próbálja javítani ezt a forrasztási problémát, hogy forró levegővel újramelegíti az IC-t. Ezzel a megoldással azonban sajnos nem érhető el tartós javítás, mivel a gyártás során az audio IC-t leragasztják, és ezért a javítás során alkalmazott forró levegő hatására mondhatni szétrobbannak az óngömbök és zárlatot okoznak, vagy teljesen eltűnnek a két forrpont közül. Amennyiben mégis sikeres lenne ez a beavatkozás, akkor az is csak átmeneti megoldásról beszélhetünk, mivel a ragasztás miatt nem tud a forrasztási segédanyag bekerülni az elvált felülethez és nem jön létre az újraforradás.

Tartós megoldás csak abban az esetben érhető el, ha az audio ic-t kicseréljük. A csere során a gyáritól eltérő forrasztó anyagokat használva sokkal tartósabb eredményt érhetünk el az eredetinél, és többet nem találkozunk ezzel a bosszantó hibával. Természetesen amennyiben a készülékünk még garanciális, és nincs összetörve, beázva, akkor az Apple vagy a mobilszolgáltató garanciában cseréli az iPhone készülékünket.

Garancia időn túl pedig az iDoki tud segíteni, ahol ez a beavatkozás 18 ezer forintba kerül.