Az egyik korábbi vezető mérnökét perli az Apple

HusztiD 2019.12.12. 09:55 Apple, Kiemelt hírek 0 db 222

Apple-suing-former-A-series-chip-lead-Gerard-Williams

Korábban megszokhattuk, hogy az Apple folyamatosan perel különböző nagyvállalatokat, ha a szabadalomsértés bármilyen formáját is észreveszik. Sokáig nem volt ilyenre eset, azonban most, egy korábbi vezető mérnöküket pereltek be, aki az A szériás chipek fejlesztésében vett részt az elmúlt évek folyamán.

Gerard Williams nevéhez több processzort fűzhetünk az A7-től egészen az A12X-ig bezárólag, melyek számos iPhone és iPad modellben helyt kaptak. A mérnök legfőbb feladata az volt, hogy évről évre csökkentse a chipek fizikai méretét és ezzel arányosan a processzor fogyasztását is, amivel megnövekedett üzemidőt érhetnek el. Az elmúlt évek folyamán több, mint 60 szabadalmat tudhat magának az Apple neki köszönhetően.

Gerard kilenc évet húzott le és egészen 2019. márciusáig dolgozott az Apple-nél, azonban az előző hónapig titok volt, hogy hol is dolgozott. Mint kiderült, saját vállalatot alapított Nuvia néven, ahol voltaképp tovább folytatja tevékenységét: processzorok tervezésében és gyártásában vesznek részt, mellyel az AMD és az Intel párosa mellett kívánnak labdába rúgni, mint harmadik gyártó – legalábbis ez a hivatalosabb magyarázat.

Az Apple végül beperelte a korábbi munkavállalóját, hiszen nem egészen fair dolog, amit művelt. Elviekben Gerard az almások tudta nélkül készült megalapítani saját vállalatát, ahová több korábbi, az Apple-nél dolgozó szakembert is magával vitt. Ezen felül pedig kiderült, Gerard azzal a céllal alapította meg a startupot, hogy az Apple azt vaskos pénzért felvásárolja, hogy a jövőben ők tervezzék meg a rendszereket az adatközpontjaikhoz. Az almások pedig nem szeretnék, ha bármilyen kiskaput kihasználnának, illetve az ő saját szabadalmaikat újra felhasználnának, amit már korábban levédettek.

Természetesen Williams sem hagyja magát, hiszen kiállt a maga igaza mellett, ugyanis szerinte nem bűn az, ha az Apple munkatársai között keresgette a jövendőbeli mérnökeit. Illetve a szakember azt is megjegyezte, hogy az Apple nagyon paranoiás és lekövette az ő beszélgetéseit a korábbi alkalmazottakkal, kikkel megalapították a Nuvia-t.

Nyilván most egy olyan pereskedés veszi kezdetét, mely hosszas éveken át tarthat. Az első fordulóra következő év január 21-én kerül sor.

Információ! Tudtad, hogy kiemelt ajánlattal vár az iDoki?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!