Több, mint 150 szervezet csatlakozott az internet megmentése érdekében

HusztiD 2019.11.26. 15:55 Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 336

save-the-web

Az internet atyjaként számon tartott Tim Berners-Lee még idén márciusban magyarázta el, hogy hogyan kellene megmenteni az internetet. Elsőre talán furcsán hangzik, az internet megmentése kezdeményezés, azonban a World Wide Web atyja szerint az utóbbi időben egyre veszélyesebb hellyé nőtte ki magát.

A márciusi kezdeményezésében Tim az alapelveket három részre osztotta: kormányok, nagyvállalatok és az emberek. Ezen belül pedig az alábbi három módon határozta meg, hogy kiknek mit kell tenniük, hogy továbbra is szabad legyen az internet:

Kormányok:

  • Biztosítaniuk kell, hogy mindenkinek legyen internet hozzáférése
  • Mindig, állandóan biztosítaniuk kell az egész internetet
  • Tiszteletben kell tartaniuk és egyben védeniük kell az emberek alapvető online adatvédelmeiket és jogaikat

Nagyvállalatok:

  • Biztosítaniuk kell, hogy megfizethető és mindenki számára elérhető az internet
  • Szintén tiszteletben kell tartaniuk és egyben védeniük kell az emberek alapvető online adatvédelmeiket és jogaikat – egy úgynevezett online bizalmat kell kialakítaniuk a felhasználók felé
  • Olyan technológiákat kell kifejleszteniük, amelyek támogatják az emberiség legjobbjait, valamint szembenézzen a legrosszabbakkal

Felhasználók:

  • Legyenek alkotók és egyben együttműködőek
  • Építsenek erős közösségeket, amelyek tiszteletben tartják a polgári diskurzusokat és az emberi méltóságokat
  • Harcoljanak a web-ért – itt lényegében az internet szabadságára gondolt

A WWW, vagyis a világháló alapelveit Tim 1989-ben dolgozta ki, s most, a 30. évforduló miatt érezte úgy, hogy tenni kell egy biztonságosabb világháló miatt, különben elfajulhatnak a dolgok. A szakember elmondása alapján az első 15 évben megvolt a tökéletes egyensúly, hiszen lényegében jóságokkal, hasznos információkkal volt tele a web. Ami pedig az utóbbi 15 évet illeti, szerinte kezd inkább a sötétebb oldal irányába elmenni a dolog.

Tim nem utolsó sorban arra is reflektált, hogy a fentebb említett három résztvevőnek, tehát a kormányoknak, nagyvállalatoknak és felhasználóknak szorosan együtt kell működniük. Ha az egyik fél is rossz irányba megy el, akkor fennállhat az a veszély, hogy a kormányok, nagyvállalatok irányítsák a webet, amivel nem csak hatalmas profitra tesznek szert, de ezáltal tudják fenntartani az erőt, manipulálni az információáradatokat.

A kezdeményezés tavasz óta annyira népszerű lett, hogy több, mint 150 nagyvállalat csatlakozott a kezdeményezéshez. Legutóbb például a Facebook, Google és a Microsoft. Az Apple egyelőre nem csatlakozott, de mivel évek óta hangoztatják ők is, hogy mennyit jelent számukra a felhasználói adatbiztonság, így feltehetően nem kell sokat várni a csatlakozásra.

Információ! Tudtad, hogy kiemelt ajánlattal vár az iDoki?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fap Fap Faps - 2019.11.27. 07:20

    Ezeket szerintem megteszik a felek.

Szólj hozzá Te is!