Rémisztő, mennyi adat szivárog ki a háttérben futó alkalmazásoknak köszönhetően

HusztiD 2019.06.05. 09:55 Apple, iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 539

background-app-refresh

A Washington Post egyik szerkesztője, Geoffrey Fowler egy adatvédelemmel foglalkozó céggel, a Disconnect-tel karöltve járt utána egy nagyon érdekes dolognak. Mint tudjuk, manapság minden alkalmazás marketing jellegű, hiszen számos app szivárogtat ki a felhasználókról olyan adatokat, melyeket később marketing célból adnak tovább a partnereik számára.

A vizsgálatnak köszönhetően egy nagyon érdekes tényt állapítottak meg az iOS felhasználóknál. Kinél be van kapcsolva az úgynevezett alkalmazásfrissítés a háttérben funkció, arról az appok viszonylag kényes adatokat szivárogtatnak ki. Geoffrey szerint a vizsgálat alatt egy hétfő éjszaka több tucat marketinges vállalathoz küldtek el róla az alkalmazások személyes információkat.

Például az egyik applikáció 23:43-kor az Amplitude részére küldte el a telefonszámát, e-mail címét és a pontos helymeghatározását. Ezt követően, hajnali 3:58-kor az Appboy kapott meg szintén hasonló adatokat, majd 6:25-kor a Demex számára küldtek tovább olyan információkat, melyről szinte teljesen be lehet azonosítani egy-egy embert, hiszen még az IP címet sem volt rest az app továbbküldeni.

A probléma ezzel az, hogy a különféle marketing cégek kezdenek egyre kapzsibbak lenni. Korábban arról szólt minden, hogy célirányos hirdetéseket kapjanak a felhasználók, de mára egy olyan szintre jutottunk el, hogy minden fontos infót elküldenek rólunk az appok, amihez voltaképp senkinek semmi köze.

data-center-apple-servers.large

Egyébként Geoffrey és a csapat kutatásának köszönhetően kiderült, hogy egy átlagos iPhone több, mint 5 ezer különféle helyre küld el érzékeny adatokat egy hónap leforgása alatt, s ez 1,5 GB adatforgalmat emészt fel. Ide nem csak a már említett, viszonylag névtelen vállalatokat sorolhatjuk, hanem az olyan óriásokat is, mint a Microsoft, Nike, Spotify vagy a Yelp, de természetesen még hosszas ideig sorolhatnánk a listát…

Mi a megoldás? Talán nincs, ugyanis az eset kapcsán Geoffrey megpróbált kapcsolatba lépni az Apple-lel, de ott egy szóvivő olyan sablonos választ adott, amilyet szokott. Ergo az Apple mindenek előtt tartja a felhasználói adatbiztonságot, s minden adatunk privát marad. Kényes adatok sosem fognak rólunk kiszivárogni a háttérben futó alkalmazásoknak köszönhetően.

Felmerülhet a kérdés, hogy az említett adatok, melyek kiszivárogtak, azok mennyire számítanak privátnak? Voltaképp miért enged át a rostán az Apple olyan appokat, melyek különböző harmadik felek számára szolgáltatnak rólunk adatokat? Nyilván az üzeneteinket, képeinket, vagy egyéb személyes dolgainkat nem érinti az eset, de így is elég bosszantó, ha már az email címünket, vagy telefonszámunkat kiszolgáltatják az appok, hiszen így kaphatunk kéretlen marketingeket, amivel mindenkinek tele van a hócipője.

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!