Milyen anyagokból áll egy okostelefon?

HusztiD 2019.03.19. 17:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 239

maxresdefault (1)

Szerinted milyen anyagok alkotnak egy mai okostelefont? A Plymouth-i Egyetem kutatói kíváncsiak voltak, így készítettek egy nagyon érdekes kimutatást arról, hogy éves szinten, miből mennyit használnak fel az okostelefon-gyártók.

Aki emlékszik, korábban a Will it Blend? YouTube csatorna készített állandóan agymenő videókat, hogy egy ipari turmixgépbe rakta az aktuális újdonságokat. Nos, ezúttal az egyetem kutatói készültek hasonlóval, s az alább látható videóban remekül kimutatják, hogy egy átlagos mai okostelefon milyen anyagokból áll, illetve azt szintén megtudhatjuk, hogy globális szinten miből mennyi az anyagfelhasználás.

A gyártók előző évben valamivel több, mint 1,4 milliárd okostelefont gyártottak le, amely elképesztő mennyiség. Ha minden egyes telefont szétkapnánk, akkor nagyon érdekes számokat kapnánk. Például ennyi telefonban összesen 52 tonna aranyat, illetve 131 tonna ezüstöt találhatunk meg, de ha tovább megyünk, akkor 10,2 kilotonna krómot fedezhetünk fel.

Nem csoda egyébként, hogy az Apple az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt ad az újrahasznosításnak, ugyanis éves szinten nagyon sok hulladék keletkezik. Az almások még korábban mutatták be egyik lelkes robotjukat, Daisy-t, ki óránként 200 iPhone szétszerelésére képes. Általa a megunt, használt iPhone modellekből kinyert újrahasznosítható anyagokat pedig az újabb modelleknél használják fel az almások.

Ne maradj le az iDoki legújabb akciójáról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!