Újabb botrány: már az egészségi adatainkat is tudja rólunk a Facebook

HusztiD 2019.02.25. 09:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 417

facebookdatasending-800x514

Nem titok, de a Facebook olykor túl sok információt gyűjt be rólunk, felhasználókról. Korábban számos balhéja volt emiatt Zuckerbergéknek, azonban most a Wall Street Journal hozott le egy nagyon érdekes cikket, melyben azt állítják, hogy számos egészségi alkalmazás oszt meg rólunk érzékeny adatokat a közösségi oldal számára.

A WSJ összesen 70 egészség témakörbe sorolható alkalmazást tesztelt le, s mint kiderült, ezek közül 11 olyanról beszélhetünk, melyek azonnal, a felhasználó engedélye nélkül tovább küldik az adatokat a Facebook számára. Ez többek között azért kellemetlen, mivel a közösségi oldal ezáltal ad számunkra irányított hirdetéseket.

Itt van például az App Store egyik legnépszerűbb “pulzusmérője”, a HR Monitor, amely a mérést követően azonnal elküldi az adatainkat a Facebook számára. Nőknél ott van a Flo Period & Ovulation Tracker, melynek 25 millió aktív női felhasználója van, s olyan érzékeny információkat továbbít, hogy az adott felhasználónak mikor jön meg a havija, vagy mikor eshet teherbe.

Számos alkalmazást lehetne ezen felül említeni, de ahogyan láthatjuk, már csak ezen appok is nagyon érzékeny információkat szórnak ki rólunk úgy, hogy felhasználói beleegyezést nem kér az adott alkalmazás. A WSJ megpróbálta elérni a Facebook-ot, ahol azt a választ kapták, hogy az üzletszabályuk erre is kiterjed, valamint kérték arra a fejlesztőket, hogy ne küldjenek számukra olyan információkat, mely kellemetlen helyzetbe hozhatja a felhasználókat.

Ez utóbbi állítás már csak azért is nagyon érdekes, mivel a tesztben részt vett alkalmazások egyike sem dobta fel a felhasználók számára, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy az adott app a Facebook-nak továbbítsa az információt, hogy azok célzott hirdetéseket adjanak számunkra.

Ti mit gondoltok? Úgy tűnik, a nagy testvér mindent figyel, s nem igazán lehet ellene mit tenni, akármilyen balhét csapnak miatta a felhasználók.

Ne maradj le az iDoki legújabb akciójáról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!