Valóban kémkednek utánunk az alkalmazások?

HusztiD 2018.07.17. 17:55 App Store, Kiemelt hírek 0 db 186

21031_james_bond-780x439

Bizonyára sokunkban felmerült a kérdés, hogy vajon lehallgat-e minket valamilyen módon a telefonunk? A Bostonban lévő Northeastern Egyetem kutatói nagyon kíváncsiak voltak arra, hogy valós-e azon felvetés, hogy kémkednek-e utánunk a különféle alkalmazások. Ennek kapcsán egy több hónapon át tartó felmérésbe kezdtek, ahol több, mint 9 100 alkalmazást vizsgáltak meg.

A szakértők kutatásai lényegében arra irányultak, hogy az adott alkalmazások elküldenek-e nagyobb hang és videófájlokat a web sötétebb zugaiba, s ha igen, akkor mire használják őket. Történetet lerövidítve elspoilerezzük, hogy a felmérésük során nem találtak arra bizonyítékot, hogy bármely program ténylegesen kémkedne a felhasználók után. Miután a szóban forgó több, mint 9 ezer alkalmazást megvizsgálták, kiderült hogy egyikük sem küld különböző médiafájlokat el egy harmadik személynek.

A jó hír az, hogy az egyetem szakértői iOS mellett az Androidos alkalmazásokat egyaránt megvizsgálták. Nagy különbség ugyan nincs a két szoftver között, azonban a Google rendszerei kevésbé biztonságosabbak, mint az almásoké. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha Androidon lenne egy olyan alkalmazás, amely kémkedne utánunk, akkor az nem biztos, hogy elmondható lenne iOS-en, hiszen ott az Apple sokkal jobban odafigyel, mielőtt egy-egye applikációt engedélyeztet.

Érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatok során találkoztak olyan példával, ahol a harmadik féltől származó alkalmazások nem védik meg a felhasználói adatokat úgy, ahogyan azt kellene. Vannak olyan programok, melyek képernyőfotókat gyűjtenek, s ebből elviekben olyan különféle adatokat nyerhet ki a fejlesztő, hogy miként használják az adott felhasználói felületet az emberek, s ezáltal jobbá tehetik az appot.

Másik dolog amit szintén érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan, főleg képszerkesztő alkalmazások, melyek egy külső szerverre töltik fel az általunk szerkesztendő képeket. Mindezzel az a legnagyobb probléma, hogy az alkalmazás még csak egy üzenetet sem dob a felhasználó számára, hogy mi történik, így az emberek tudta nélkül továbbítják a képeinket.

Röviden összefoglalva a lényeg, hogy a harmadik felektől származó alkalmazások ugyan nem kémkednek utánunk, de vannak olyan kirívó esetek, ahol az app az engedélyünk nélkül tölt fel bizonyos tartalmakat (mint az említett képeket). Mivel amerikai kutatók állapították meg eme tényeket, így nem tudni, hogy nálunk az EU-ban mi a helyzet. Mint tudjuk, az EU május végén vezette be a GDPR adatvédelmi szabályozást, amely alaposan lekorlátozza a nagyvállalatokat és fejlesztőket, így ezeken a piacokon ezen dolgoknak is meg kell felelniük a fejlesztőknek.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!