Elviekben ilyen lesz az iPhone X utódjában debütáló A12-es processzor

HusztiD 2018.04.23. 17:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 633

puce-a12-apple

Nagyjából 5 hónap van hátra, mire az Apple bejelenti az idei évi csúcsmodelljeit, s ahogyan várható, egyre több információ fog róluk kiszivárogni. Hivatalosan ugyan nem árulták el a kaliforniaiak, hogy milyen lesz az új telefonokban a processzor, de nagyjából sejthetjük, hogy mire számíthatunk.

Az Apple egyik partneréhez, a TSMC-hez köthetőek a legújabb információk. Aki régóta nyomon követi a kaliforniai vállalatot, az tudhatja, hogy a TSMC az egyik fő beszállítójuk, ugyanis évek óta ők felelnek első körben az aktuális évi iPhone modellekben helyt kapó A szériás chipek legyártásáért.

A jelenlegi modellekben lévő A11 Bionic processzor 10 nm-es gyártástechnológiával készült. Az ezt követő A12-es chip viszont már 7 nm-es FinFET technológián alapulhat. Ha minden igaz, akkor nagyjából 20 százalékos teljesítménynövekedésre számíthatunk, ami mellett maga a processzor 40 százalékkal lesz energiatakarékosabb. Ugyebár minél kisebb egy chip gyártástechnológiája, annál kevesebb helyt foglal, illetve jobb teljesítményt és energiatakarékosságot rejt magában.

a11-bionic-iphone-x

A 2014-ben megjelent iPhone 6 még csak egy 20 nm-es A8-as processzorral volt felszerelve, míg az egy évvel később megjelenő ’s’ modell -ben már a 14, illetve 16 nm-es A9-es volt. Érdemes megjegyezni, hogy anno a TSMC gyártotta a 16, a Samsung a 14 nm-es processzorokat, de ennek ellenére a rivális chipjeivel szerelt telefonok rosszabbul teljesítettek, hiszen valamiért kevésbé voltak energiatakarékosak. Azóta az Apple inkább a TSMC-t részesíti előnyben. Végül az iPhone 7-es modellekben lévő A10 Fusion 16, míg a tavaly megjelent telefonokban az A11 Bionic 10 nm-es technológiával készültek.

Nyilván majd a valós életbeli használatkor derül ki, hogy milyen lett az új A12-es chip, de reméljük, hogy idén sem fogunk csalódni az Apple-ben.

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!