Egy anyának és 10 éves fiának sikerült átvernie a Face ID-t?

HusztiD 2017.11.15. 17:55 iPhone, Kiemelt hírek, Videók 0 db 756

maxresdefault

Az iPhone X-ben bemutatkozott Face ID-hoz nagy reményeket fűz az Apple, hiszen állításuk szerint sokkal biztonságosabb, mint a korábban használt Touch ID. Nem olyan régen viszont felkerült egy új videó YouTube-ra, amely igencsak megosztja az emberek véleményét az új hitelesítési eljárás megfelelő működéséről.

Mint tudjuk, a Face ID-nál egy az egymillióhoz az esély arra, hogy valaki hozzánk hasonló személyt ismerjen fel a telefon. Természetesen ezen arányok csökkennek ha testvérekről, vagy ikertestvérekről beszélünk, ugyanis a hasonló arcvonások esetenként képesek lehetnek átejteni a rendszert. Ezt tekinthetjük meg a legújabb videóban, ahol egy anyuka regisztrálta be arcát a Face ID által. Láthatjuk, hogy könnyedén feloldja tekintésével a telefont, majd utána a 10 éves gyermeke egyaránt, aki természetesen hasonló arcvonásokkal rendelkezik.

A videóra egyébként több, a témában jártas tech oldal felfigyelt, s többen elmondták véleményüket, hogy mi lehet a probléma. Az egyik ilyen felvetés alapján, hogy a fiú még 10 éves, így az arca folyamatosan változni fog, egyszóval karakteresebb lesz. Mint tudjuk, a Face ID a neurális hálózati motorjának köszönhetően képes az önfejlődésre. Ha az anya regisztrálta magát a Face ID által, majd onnantól kezdve többször gyermekének adta a telefont, aki tudatában van a jelkódnak, akkor a készülék hozzá fog alkalmazkodni a megegyező arcvonások miatt.

Ha elsőre nem megy a Face ID azonosítás, akkor a telefon a jelkód beírását dobja fel számunkra. Ha beírjuk a jelkódot, akkor azzal megerősítjük a telefon részére, hogy mi vagyunk az illetékes személyek. Lényegében ez egy önfejlesztő folyamat, amivel az idő előrehaladtával egyre jobb képet kap rólunk a telefon a későbbi könnyebb felismerés érdekében. Mivel itt anyáról és fiúról van szó, így ez lehetett a ludas a dologban, hogy többszöri sikertelen Face ID azonosítás után a gyerek beírta a jelkódot, mire a telefon a hasonlóságok miatt elkezdte a fiú arcvonásait is folyamatosan beregisztrálni.

A WIRED-nek volt egy olyan javaslata, hogy a nő törölje a Face ID profilt, s regisztrálja be magát újra. Nappali fényviszonyok mellett ezt megtette, onnantól kezdve pedig a telefon egyáltalán nem ismerte fel a 10 éves Ammart. Viszont ugyanezen a napon, kicsit később és gyengébb fényviszonyok mellett az anyuka újra törölte, majd felvitte arcát. Ekkor gyengébbek voltak a fényviszonyok, s valamilyen okból kifolyólag másabb a Face ID alkalmazása. Ezt követően a gyereknek 3-ból egy próbálkozásra sikerült feloldania a telefont.

Mit lehetne mondani? Az Apple igyekezett egy forradalmi eljárást bevezetni, de mivel még ez az első próbálkozásuk, így nyilván vannak hibáik. Ettől függetlenül nagyon jól működik a Face ID, de a jövőben ez még jobb lesz, akár a későbbi szoftverfrissítések által. Természetesen családtagoknál lesz a leginkább zavaró, ha valaki más is fel tudja oldani a telefonunkat, viszont attól nem kell félni, hogy egy idegen bármikor hozzáférhet a készülék adataihoz. Egyértelműen látszik, hogy a jövőben az Apple-nek leginkább azt kell kiküszöbölnie, hogy a rendszer különbséget tegyen a családtagok között.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket! Apropó, olvastad már az iPhone X-ről az első tapasztalatainkat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!