Ennyibe kerül legyártani egy iPhone X-et

HusztiD 2017.11.09. 14:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 956

iphone-x4

Az iPhone X eléggé sok figyelmet kapott az elmúlt hetek folyamán, hiszen a telefon egyik fő vitatott témája nem más, mint az ára. Tudjuk nagyon jól, hogy idehaza 380 ezer forinttól indul a készülék árszabása, míg Amerikában ezer dollártól. Persze aki a jóval nagyobb, 256 GB-os tárhellyel rendelkező modellt választja, annak kicsit jobban kell a zsebébe nyúlnia.

Nem olyan rég a TechInsights csapatát érdekelte, hogy pontosan miért ennyire drága az új csúcsmodell, így csináltak egy hozzávetőleges számítást. Amennyiben jól osztottak-szoroztak, akkor az Apple-nek nagyjából 357,5 dollárjába kerül legyártania az alap 64 GB-os modellt, ami csupán kicsivel több, mint a mezei iPhone 8-as, hiszen ott közel 280 dodó ennek a mértéke. Persze az iPhone X jobban megéri az almások számára, hiszen itt sokkal nagyobb a haszon, mivel ezt eleve ezer dollártól árulják, míg az alap nyolcas modellt  hétszáztól. Számítások alapján a csúcsmodellnél a bruttó árrés 64, míg az iPhone 8 esetében 59 százalékos.

Az iPhone X egyik legdrágább komponense az új OLED kijelző, amit nagyjából 65,5 dollárért állíttat elő az Apple. Ha az iPhone 8-ban lévő LCD kijelzőhöz hasonlítanánk, akkor azt közel fele ennyiből, 36 dollárból ússzák meg. Nem csoda, hogy közel kétszer annyiba kerül az OLED, hiszen egy ez sokkal újabb és jobb technológia. A napokban egyébként szintén kiderült, hogy az iPhone X-ben van az eddigi leginnovatívabb kijelző, így nem csoda, ha ez a legdrágább komponense a telefonnak.

ifixit

A második legdrágább dolog pedig az új rozsdamentes acélkeret. Ezt elviekben 36 dollár körüli áron gyártják le az almások az iPhone X-hez, míg az alap nyolcashoz 21,5 dollár az alumínium tokozás. Ezeken felül ne feledjük, hogy az iPhone X-ben számos újdonság kapott pluszban helyet, melyet a többi telefon nem. Ilyen például az előlapi TrueDepth kamerarendszer, de sajnos erre nem kalkuláltak hozzávetőleges számokat.

Nem árt megjegyezni, hogy egy telefon árát nem csupán a komponensek árából kell összerakni, hanem figyelembe kell venni az egyéb költségeket. Ide sorolhatjuk a különféle szoftveres és hardveres fejlesztéseket és kutatásokat egyaránt, így ha ezeket figyelembe vették volna, akkor biztosan sokkal másabb arányokat kaptunk volna.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket! Apropó, olvastad már az iPhone X-ről az első tapasztalatainkat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Nokia 3210 - 2017.11.11. 08:25

    Szerintem fals ez az adat! Kizárt, hogy ennyibe kerüjön bekerülési áron.
    Túl nagy cég ehhez az alma, sokan vannak, nem lenne gazdaságos.
    Ennek meglátásom szerint mindössze töredéke csak az előállítási költség.

Szólj hozzá Te is!