Hivatalos: egy korszak zárul le a jailbreak halálával

HusztiD 2017.07.03. 09:55 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 3 656

20140611_altconf-protip_0017-780x520

Pár nap híján kerek egy éve annak, hogy megérkezett a legutóbbi iOS jailbreak. Aki újabb kiadásra várna, annak van egy rossz hírünk, ugyanis egyenesen a jailbreakelés ismertebb atyjai erősítették meg a Motherboard számára, hogy többé már nem kell új jailbreakre számítani.

A Motherboard csapatának lehetősége volt kicsit társalogni Nicholas Allegra, Jay Freeman és Michael Wang triójával. Közülük a legismertebb Jay Freeman, aki Saurik néven vált ismertté. Ő volt a Cydia megalkotója, amely lényegében egy App Store volt abból az időszakból, mikor az Apple féle App Store még nem volt eléggé népszerű és elterjedt.

Kezdetben miért volt érdemes jailbreakelni? A legelső iPhone-ra és iPhone OS-re még nem volt App Store, így a felhasználóknak azzal kellett beérniük, amit az Apple adott. Egy játékot, vagy bármilyen más alkalmazást nem lehetett felrakni a telefonra. Pont ezért kezdték el jailbreakelni a telefonokat, hiszen általuk jobban ki tudták használni azt a forradalmi telefont, amit az Apple 10 évvel ezelőtt piacra dobott.

complete-list-ios-9-compatible-jailbreak-tweaks-which-cydia-apps-work-pangus

És most hol tartunk? Ott, hogy lezárulni látszik egy korszak. A szakik elmondták, hogy ma már nincs értelme feltörni egy telefont. Mit kapsz cserébe? Apróbb módosításokat, ami teljesen elégíti ki a felhasználókat. Régen több funkciót előhozhattunk a jailbreak által, azonban ma már jóformán minden van iOS-re, így csupán minimális módosítások csalhatóak elő. Ergo annyira apró dolgokat eszközölhetünk általa, ami miatt nem éri meg csinálni.

Nem mellesleg négy ok van, ami segítette a jailbreak halálát. Az első, hogy az Apple erősítette az iOS biztonságát. A második, hogy ha a hackerek találnak bármilyen sebezhetőséget iOS-ben, akkor nem törik azt fel, ugyanis az Apple egymillió dollárt fizet azért, ha megosztják velük a felfedezésüket. A harmadik, hogy az összes jailbreakeléssel foglalkozó szakinak egy komolyabb állása van, ahol jobban fizetnek. Végül a negyedik, hogy ha feltörsz egy iPhone-t, akkor azt lényegében biztonsági sebezhetőségnek teszed ki.

Úgy tűnik, hogy tíz év kellett ahhoz, hogy megszűnjön az egyszer szebb napokat megélt elképzelésnek. A jó hír viszont, hogy az évek folyamán egyre többet és többet fejlődik az iOS, mára pedig elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a jailbreak szakik is megerősítik mindezt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!