Szinte teljesen kinyírta az iPhone a BlackBerry-t

HusztiD 2017.02.21. 17:55 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 334

blackberry-vs-iphone-7-plus

Közel tíz éve annak, hogy az Apple piacra dobta a legelső okostelefonját, az eredeti iPhone-t, avagy ahogy sokan ismerik, a 2G-t. Ekkoriban sokan csodálkoztak az Apple bátorságán, de nem sokan hittek benne. Sokan úgy gondolták, hogy képtelenség a BlackBerry népszerűségét visszafojtani, főleg a vállalati szférában.

2009 folyamán még 20 százalékos részesedéssel bírt a kanadai gyártó, azonban mára 0 százalékot rejtenek magukban. A Gartner legutóbbi felmérésében azt vizsgálták, hogy 2016 utolsó negyedévében milyen operációs rendszert futtattak az eladott okostelefonok. Érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra, hiszen mindent elárul.

gartner-q4-2016-smartphone-operating-systems

Csupán 207 ezer telefont adott el a BlackBerry, ami iszonyatosan kevés mennyiségnek számít. Még az egyéb operációs rendszert futtató készülékek is több, mint kétszer ekkora részesedéssel bírnak. Az egykor verhetetlennek tűnő gyártó mára a semmibe veszett. És ez ennél csak rosszabb lesz, mivel az utóbbi több mint hét évben folyamatos csökkenésről számolnak be.

Ellenben érdemes az iOS és Android párosát egyaránt megnézni. Jól látszik, hogy mindkét bázisnak sikerült növelnie a megoszlásait. 2015 utolsó három hónapjában 71,5 millió iOS-t futtató készüléket szállított le az Apple, míg legutóbb 77-et, amivel 17,9 százalékra kúszott fel a piaci megoszlásuk. Az Androidosoknál pedig 27 milliós növekedésről beszélhetünk, amivel kerek egy százalékot emeltek a részesedésükön.

Ugyan messze van még szeptember, de reméljük, hogy az Apple-nek sikerül kissé felpezsdítenie az eladásokat az iPhone 8 megjelenésével.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!