Visszaesőben a Mac eladások

HusztiD 2017.01.30. 09:55 Kiemelt hírek, Mac 0 db 165

13-inch-macbook-pro-touch-bar

Az IDC jóvoltából készült egy új felmérés, melyben az aktuális PC piacot vizsgálták meg 2016-tal bezárandóan. A legfrissebb adatokból jól kivehető, hogy ez volt az Apple első olyan éve 2001 óta, amikor csökkenő eladásokat könyvelhettek el maguknak.

Rossz hír ez, főleg akkor, ha azt nézzük, hogy a top 4 legnépszerűbb gyártónál mindenhol növekedés volt tapasztalható. Sajnos a csökkenő eladások miatt az Apple az ötödik helyre esett vissza. Ha arányokat nézünk, akkor maga a PC piac nagyjából 10 százalékkal növekedett a 2015-ös adatokhoz képest, miközben az almások 5,7 százalékos csökkenést tudhatnak maguknak.

2016-personal-computer-market-share

Érdemes megemlíteni, hogy a piac 65,2 százalékáért felelős az első négy vállalat, tehát a Lenovo, HP, Dell és Asus. Apropó Asus… Tavaly még az első helyen voltak az eladások szerint, de most már csak a negyedik helyig voltak elegendőek az adataik alapján. A 2016-os év végén a piac 7,1 százaléka volt az almásoké, míg a maradék 27,7 százalékon az összes többi gyártó osztozott. Elemzők szerint ide csaknem 200 kisebb vállalatot sorolhatunk.

apple-shipments-and-growth

Azt egyelőre nehéz lesz megmondani, hogy mit várhatunk az idei évben, illetve az szintén, hogy hogyan alakult az előző három hónap a Mac eladásokat illetően. Szerencsére már nem kell sokat aludnunk, ugyanis holnap este az Apple megejti a 2017 Q1-es pénzügyi konferenciáját, melyből hivatalosan kiderül, hogy hány Mac-et értékesítettek az októbertől decemberig tartó időszakban.

Ugyanakkor ha minden igaz, akkor idén frissül az iMac vonal, valamint egyes pletykák szerint még egy új Mac Mini és Mac Pro párosa egyaránt bemutatkozhat. Amennyiben így lesz, akkor feltehetően az idei évben valamelyest túlszárnyalják az előző éves adatokat a kaliforniaiak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!