Új OS X malware terjeng a neten, amely ellopja a jelszavaidat

HusztiD 2016.07.11. 09:56 Kiemelt hírek, OS X 1 db 677

google-beefs-up-gmail-security-to-keep-your-emails-private-image-cultofandroidcomwp-contentuploads201602gmail-780x520

Ha biztonságról van szó, akkor az köztudott, hogy OS X-re sokkal kevesebb vírus van, mint a Windows rendszereken. Emiatt sokkal biztonságosabbak, azonban nem szabad afelett szótlanul elmenni, hogy egyáltalán nincsenek rá vírusok, ugyanis vannak. Ezúttal az úgynevezett OSX/Keydnap malware ütötte fel fejét, amely titkon minden fontos információt elcsen tőlünk.

A biztonsági szakikból álló ESET csapata nem olyan régen arról számolt be, hogy egy új fenyegetést találtak OS X alatt. Maga a malware könnyen terjed: elég egy egyszerű .zip fájlban lévő szöveges dokumentum avagy JPEG kép, amelyet ha megnyitunk, akkor általa képes terjedni. Ha megnyitunk egy ilyen fájlt, akkor a Terminal a háttérben elindul és lefuttatja saját kódját. A baj ezzel az, hogy innentől kezdve, ahányszor újraindítjuk a gépet, annyiszor fog lefutni és fogja lopni a személyes adatainkat.

Akinek alapértelmezettként be van kapcsolva az OS X Gatekeeper funkciója, az biztonságban érezheti magát, ugyanis megakadályozza, hogy az OSX/Keydnap kódja valaha is lefusson. Aki pedig kikapcsolta a funkciót, annak ajánlatos újra aktiválnia, hogy most és a jövőben is megkímélje magát az ehhez hasonló kellemetlenségekről.

Mac-Security-635x360

Az OSX/Keydnap egyébként képes ellopni a Keychain adatait. Ergo amikor Safariban bejelentkezünk az adott weboldalakra, akkor a Keyhain automatikusan felajánlja, hogy elmenti az adatokat. A baj ezzel az, hogy sok helyen akár a banki információkat egyaránt elmenti, így ha bekapunk egy ilyen vírust, akkor nagy valószínűséggel minden fontosat megtudnak rólunk az elkövetők, ugyanis az OSX/Keydnap egy külsős szerverre tölti fel azokat az ellopott információinkat.

A mostani példa egyelőre kevés felhasználó érint a hírek szerint, azonban remek példa arra, hogy a jövőben ti is kapcsoljátok be a Gatekeeper funkciót, hiszen számos kellemetlenségektől menthet meg titeket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Pgx - 2016.07.12. 10:27

    Mindig szkeptikus leszek, amikor akár az ESET, akár a Kaspersky bejelent egy új fenyegetést. Nem tudom szem elől téveszteni, hogy mindkettejük alapvető érdeke a felhasználók beijesztése, amit kihasználva bővíthetik a vevőik körét.
    Talán épp a Kaspersky volt, aki pár éve telekürtölte a világsajtót egy, az iOS-t fenyegető kártevőről, amit iOS fejlesztőként finoman szólva megkérdőjeleztem.

    Persze ez a hír még lehet igaz, de talán nem kell feltétlenül hanyatt-homlok licenszelni az ESET legújabb favorit termékét… :))

Szólj hozzá Te is!